Njohja reciproke/Bajrami: Gabim, nëse kanë menduar se do të ketë në Washington

Njohja reciproke/Bajrami: Gabim, nëse kanë menduar se do të ketë në Washington

21:49, 23/09/2020

Ministrja e Financave, Hykmete Bajrami, ka folur për takimin mes Kosovës dhe Serbisë në Washington.

Ajo ka thënë se futja në Mini-Schengen nuk do ta dëmtojë Kosovën.

Bajrami ka thënë se Mini-Schengeni është vetëm iniciativë dhe Kosova nuk ka hequr dorë në Washingon nga tarifat doganore.

“Kryeministri Hoti nuk ka heshtur në asnjë deklaratë për njohje reciproke. Kushdo që ka menduar që në Shtëpinë e Bardhë do të bëhet njohja reciproke, ka qenë gabim. Hoti e ka kthyer Kosovën në Shtëpinë e Bardhë pas një kohe shumë të gjatë”, ka thënë ajo.

E pyetur nëse do të gjejnë zbatim pikat e nënshkruara në Washington, Bajrami ka shprehur bindjen e saj se të gjitha do të jetësohen.

“Tanimë kjo nuk duhet as të diskutohet që ato do të jetësohen, natyrisht se do të jetësohen, që institucionet në kuadër të Qeverisë janë në kuadër të konkretizimit dhe definimit, modaliteteve të financimit. E gjithashtu për disa projekte duhet të ketë studime të fizibilitetit për të parë se sa do të kushtojnë, sa kohë do të marrin për t’u implementuar”, ka thënë Bajrami.

Sipas saj zotimet që janë bërë nga kryeministri Hoti dhe presidenti i Serbisë në Washington janë zotime të dy shteteve me garancë të SHBA-së.

“Çdo herë që kemi pasur një garancë nga SHBA-ja asnjëherë nuk ka dështuar. Modalitetet e financimit janë për t’u definuar. Një është: Agjencioni për Zhvillim Ndërkombëtar i Amerikës – DFC. Gjithashtu është edhe Banka për Eksport dhe Import, të cilët i takova sa isha në Washington, sepse ata kishin planifikuar që ta vizitonin ambasadoren tonë, Çitaku. Me kërkesën e tyre edhe u takuam”, ka thënë Bajrami.

Ajo ka shtuar se ende janë në proces të definimit se kush çka do të financojë.

“Ende nuk ka ardhur niveli i bisedave te Ministria e Financave. Nëse janë marrëveshjet e financimit nga institucione financiare ndërkombëtare, nëse është borxh të cilin e merr shteti i Kosovës me kredi të favorshme natyrisht që marrëveshjet e tilla kemi me i dërguar në Kuvend dhe ai ka me i ratifikuar”, ka thënë Bajrami. “Varet krejt prej mënyrës së financimit. Është duke u diskutuar në nivele teknike. Tani do të caktohen modalitetet, një pjesë e fondeve natyrisht do të jenë donacione. Parcialisht janë grante, si rasti i MCC-së”.

Bajrami ka theksuar se si Qeveri nuk do të anashkalojnë asnjë marrëveshje që kërkon ratifikim në Kuvend.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco