Sondazhi: Grekët dhe shqiptarët konsumuan më pak alkool në Evropë gjatë izolimit

Sondazhi: Grekët dhe shqiptarët konsumuan më pak alkool në Evropë gjatë izolimit

12:48, 10/06/2021
A+ Aa A-

Britania e Madhe është i vetmi vend evropian ku qytetarët konsumuan më shumë alkool gjatë pandemisë Covid- 19 ndërsa Greqia dhe Shqipëria regjistruan uljen më të madhe të konsumit të alkoolit, sipas një sondazhi të botuar nga gazeta «Daily Mail».

Studimi u përqendrua në konsumin e alkoolit në 21 vende të Kontinentit të Vjetër gjatë bllokimit  dhe masave kufizuese të vendosura nga qeveritë për të ndaluar përhapjen e sëmundjes.

Mbretëria e Bashkuar ishte i vetmi vend ku njerëzit filluan të pinë më shumë sesa para pandemisë.

 Në të njëjtën kohë, irlandezët dhe gjermanët vazhduan të konsumonin të njëjtën sasi alkooli si para pandemisë .

Sondazhi i ekspertëve u krye në 32 mijë qytetarësh nga 21 vende evropiane. 

Pjesëmarrësve iu kërkua të përgjigjen në sasinë e alkoolit, të tilla si verë, birrë dhe pije të tjera alkoolike të konsumuara në Prill 2020.

Studiuesit nuk kanë arritur të japin një shpjegim të qartë për rritjen e konsumit të alkoolit në Mbretërinë e Bashkuar gjatë pandemisë.

Sidoqoftë, ata theksuan se britanikët janë përgjithësisht të njohur për të konsumuar sasi të mëdha alkooli dhe ndoshta gjetën një mënyrë për të dalë nga alkooli si një "strategji për t'u marrë me" bllokimin.

 Mbi të gjitha, përpara pandemisë, britanikët konsumuan më shumë alkool sesa evropianët e tjerë.

Shkencëtarët i dhanë secilit vend një rezultat që varion nga minus një në plus një, bazuar në mesataren për sa i përket konsumit të alkoolit. 

Sipas sondazhit, në Britani, konsumi mesatar i alkoolit gjatë pandemisë ishte 0,1 ndërsa për pjesën tjetër të Evropës, mesatarja ishte minus 0,14.

Në Irlandë, mesatarja ishte minus 0,08 me studiuesit që e konsideruan rezultatin statistikisht të parëndësishëm, duke komentuar se qytetarët konsumuan të njëjtën sasi alkooli.

 Por gjermanët mbetën në të njëjtin nivel.

Përkundrazi, grekët si dhe shqiptarët konsumuan më pak alkool sesa pjesa tjetër e Evropës.

 Konkretisht, shqiptarët konsumuan mesatarisht më pak alkool  me një rezultat prej -0,37, grekët shënuan një rezultat minus 0,2 dhe finlandezët minus 0,19.

Studimi gjithashtu arriti në përfundimin se çmimi i përballueshëm i alkoolit nuk konsiderohet një faktor i rëndësishëm sepse të rriturit me të ardhura më të larta konsumuan më pak alkool sesa ata me pak të ardhura.

Studimi Evropian mbi Alkoolin dhe Covid-19 u krye nga shkencëtarët në Universitetin e Teknologjisë në Dresden, Gjermani .

Sipas studiuesve, qytetarët ndoshta konsumuan më pak alkool për shkak të zvogëlimit të disponueshmërisë në vendin e tyre.

 Nëse, për shembull, në një vend baret dhe dyqanet ishin të mbyllura për një kohë të gjatë dhe masat e rrepta kufizuese u imponoheshin tubimeve, qytetarët nuk mund të merrnin lehtë birra dhe verë.

Studiuesit krahasuan përgjigjet e vullnetarëve ndaj konsumit të alkoolit në prill të vitit 2020 krahasuar me muajin përkatës të vitit 2019.

Një në pesë pjesëmarrës tha që kishin nivele "të konsiderueshme" ose "të larta" të stresit për shkak të vështirësive financiare, ndërsa më shumë se gjysma thanë se ishin të shqetësuar për ndryshimet në jetën e tyre të përditshme.

Fondacioni Britanik i Ndryshimit të Alkoolit, sipas Daily Mail, pretendon se një i rritur mesatar në Britani konsumon nëntë gota birrë ose gjashtë gota verë në javë, më shumë sesa rekomandohet nga Shërbimi Shëndetësor Kombëtar Britanik.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco