A e dini se çfarë është stresi financiar dhe si ta përballoni atë?

A e dini se çfarë është stresi financiar dhe si ta përballoni atë?

20:57, 28/11/2021
A+ Aa A-

Sipas një sondazhi të fundit të Morgan Stanley, 78 për qind e të anketuarve thanë se vuanin nga stresi financiar dhe duke pasur parasysh kushtet e pandemisë, është e mundur që kjo situatë të jetë përkeqësuar kohët e fundit.

Instituti i Shëndetit Financiar e përkufizon stresin financiar si "një gjendje që rezulton nga ngjarje financiare dhe/ose ekonomike që krijojnë ankth, shqetësim ose një ndjenjë privimi dhe shoqërohet nga një përgjigje fiziologjike ndaj stresit".

Hulumtimi i ri lidh stresin financiar me shëndetin mendor dhe një studim i vitit 2014 nga Universiteti Yale eksploron idenë se disa “probleme të shëndetit mendor” janë në fakt rezultat i problemeve financiare.

Annie Harper, antropologia dhe studiuesja pas këtij studimi, vuri në dukje se shumica e pjesëmarrësve ishin në borxhe dhe ishin nën stres të madh për shkak të tij.

Borxhi ka një ndikim të fortë negativ në shëndetin mendor dhe ajo sugjeroi që nëse problemet financiare të një individi zgjidhen, mund të zgjidhen edhe probleme të tjera.

Në baza ditore, stresi financiar mund të ketë një ndikim negativ në vendimet tuaja për para. Kjo mund të çojë në konsumim ekstrem ose konsum të pamjaftueshëm. 

Ngjashëm me problemet e të ngrënit ku mund të ndodhë mbingrënia emocionale ose kufizohet rëndë ushqimi për shkak të stresit, i njëjti efekt ndodh me paratë.

Një individ mund të gjejë ngushëllim në "terapinë me pakicë" duke shpenzuar pa mendje për gjëra të parëndësishme, ose të gjejë lehtësim në kufizimin e konsumit të tyre deri në pikën ku jeton pa nevojat themelore, duke kufizuar marrjen e ushqimit për të kursyer para. Megjithatë, në afat të gjatë, të dyja ekstremet mund të jenë të dëmshme.

Ashtu siç lexoni këshilla për shëndetin fizik dhe mendor për të pasur një ndikim në mirëqenien tuaj të përgjithshme, ka hapa që mund të ndërmerrni për të përmirësuar shëndetin tuaj financiar.

Shëndeti financiar, siç përcaktohet nga Rrjeti i Shëndetit Financiar, është "marrëdhënie dinamike e burimeve financiare dhe ekonomike të dikujt që aplikohen për të ndikuar në gjendjen e mirëqenies fizike, mendore dhe sociale".

Rritja e ndërgjegjësimit për vendimet e përditshme financiare mund të ndihmojë, dhe shpenzimet e tepërta dhe shumë forma të ankthit financiar janë rezultat i trajtimit të parave në mënyrë të pandërgjegjshme.

Ndërgjegjësimi për vendimet tuaja për para do të zvogëlojë shpenzimet për të cilat më vonë pendoheni dhe do t'ju ndihmojë të rifitoni një ndjenjë qetësie kur përballeni me vendime të frikshme financiare që janë jashtë kontrollit tuaj.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco