Biden flet për një lojë të madhe në Evropë, por veprimet e tij tregojnë tjetër gjë

Biden flet për një lojë të madhe në Evropë, por veprimet e tij tregojnë tjetër gjë

Nga Jeremy Shapiro - 06/06/2021

‘Sot është një ditë e mirë për Danimarkën dhe për bashkëpunimin e lidhjes së dy vendeve’,- tha Ministri i Jashtëm danez Jeppe Kofod, në një konferencë për shtyp në Kopenhagë, me Sekretarin e Shtetit të SHBA, Tony Blinken, ‘sepse sot Amerika është rikthyer’.

Kjo ndjenjë e ngrohtë ka jehuar në të gjithë Evropën që kur Joe Biden mori presidencën. Optimizmi shtrihet në dy mënyra: Biden ka përqafuar parullën ‘Amerika është rikthyer’ dhe administrata e re ka lavdëruar evropianët me vizita të shpeshta.

Javën tjetër, udhëtimi i parë i Biden për presidencën e tij të kufizuar nga Covid-19, do të jetë një takim virtual i samitit evropian, duke përfshirë takimet e NATO-s, G-7, SHBA-BE dhe BE-Rusi në Londër, Cornwall, Bruksel dhe Gjenevë.

Biden pa dyshim do t’i shfrytëzojë këto mundësi për t’u thënë edhe një herë aleatëve evropianë se Amerika është kthyer. Ai do të citojë fjalët e shenjta të solidaritetit dhe do të riafirmojë vazhdimisht angazhimin e përjetshëm të Amerikës ndaj Aleancës Atlantike. Ka kaluar koha kur presidenti amerikan deklaroi se Bashkimi Evropian ishte ‘më keq se Kina‘ ose kërcënonte të tërhiqte mbrojtjen e SHBA-së nëse qeveritë Evropiane nuk ‘paguanin’. Siç nënkupton gëzimi i dukshëm i Kofod, lehtësimi në kryeqytetet evropiane është i thellë.

Por përsëri në korridoret e gjata dhe të heshtura të politikëbërjes në Uashington, po shfaqin një pamje tjetër të qëndrimit të administratës ndaj Evropës. Atje, Kina është fokusi i qartë, madje në fokus të politikës së jashtme të Biden. Sipas këndvështrimit të administratës së re, sfida globale dhe ideologjike e brezit të ardhshëm, është pasardhësi i qartë i Luftës së Ftohtë dhe Luftës kundër Terrorizmit si parimi organizues i politikës së jashtme amerikane.

Përmbushja e asaj sfide brezash kërkon nënshtrimin e çdo çështjeje tjetër të politikës së jashtme në një konflikt global me një konkurrent të kolegëve. Takimet e Shtëpisë së Bardhë me tituj si ‘Kina dhe Amerika Latine’, ‘Kina dhe 5G’ dhe ‘Kina dhe Klima’ ndjekin këtë shkrim.

Aleatët, zyrtarët e Biden shpesh thonë dhe madje duket se e besojnë, se janë përparësia kryesore e Amerikës në luftën kundër Kinës. Aleatët evropianë janë një pjesë e rëndësishme e këtij rrjeti të aleancës anti-kineze, por ndryshe nga Lufta e Ftohtë, Evropa nuk është më fronti qendror. Mund të luajë në rastin më të mirë një rol mbështetës në luftën e Amerikës kundër autoritarizmit kinez.

Përtej gjithë vëmendjes së nivelit të lartë dhe diplomatik, veprimet e hershme të administratës së Biden, tregojnë se nuk beson se Evropa do të jetë ndonjëherë jetike për këtë luftë të re gjeopolitike. Një president i njohur si një kampion për një kohë të gjatë ka de-priorizuar politikën evropiane. Duke pasur parasysh shumë probleme të politikës së jashtme të administratës, ky mënjanim është i kuptueshëm. Por ajo humbet një mundësi afatgjatë për të inkurajuar rritjen e një partneri evropian më efektiv, më gjeopolitik që mund të punojë me Shtetet e Bashkuara për të menaxhuar rritjen e Kinës.

Se Evropa nuk është një përparësi për Biden tashmë reflektohet edhe në personelin e administratës së tij dhe zgjedhjet e politikave. Biden krijoi pozicione të reja të fuqishme ‘koordinatore’ në stafin e Këshillit të Sigurisë Kombëtare për Indo-Paqësorin dhe për Lindjen e Mesme dhe i plotësoi me zyrtarë me përvojë, përkatësisht Kurt Campbell dhe Brett McGurk, të njohur për aftësinë e tyre për të drejtuar burokracinë. Por administrata nuk krijoi asnjë pozicion të ngjashëm për Evropën.

Kjo pasqyron faktin se Lindja e Mesme është më shqetësuese se Evropa, ndërsa partnerët aziatikë të Amerikës - Japonia, Koreja e Jugut, Australia dhe India - kanë më shumë rëndësi për luftën qendrore me Kinën sesa evropianët e largët. Thuhet se Kryeministri Japonez dhe Presidenti i Koresë së Jugut, ishin udhëheqësit e parë dhe deri më tani të vetëm të huaj, të cilët vizituan Shtëpinë e Bardhë, për shkak të kufizimeve të Covid.

Administrata e Biden nuk ka arritur ende të heqë tarifat e epokës Trump për çelikun dhe aluminin evropian që ishin vendosur për arsye të supozuara të sigurisë kombëtare (bisedimet mbi këtë çështje filluan më në fund në mes të majit). Ai ndaloi udhëtimet nga Covid në BE, duke ndryshuar vendimin e administratës Trump në janar, për t'i dhënë fund. Dhe në thelb i vari evropianët ‘për t'u tharë’, kur papritmas ndryshoi politikën nëse vaksinat Covid-19 duhet të ishin çështje e mbrojtje së pronës intelektuale. Në lidhje me atë çështje, duket se administrata vendosi t'i bëjë Evropianët të duken si njerëz të këqij, në mënyrë që Shtetet e Bashkuara të mund të konkurrojnë me Kinën në diplomacinë e vaksinave.

Më gjerë, ekipi i Biden ka krijuar një model pune me Evropën, në të cilin, nën mirësjelljen sipërfaqësore, ata i kushtojnë pak vëmendje shqetësimeve evropiane. Në çështjet kryesore që shqetësojnë evropianët siç janë vendimi për vaksinën dhe vendimi për tërheqjen e forcave të NATO-s nga Afganistani (shumica e të cilave janë evropiane), konsultimet e SHBA me aleatët evropianë u zhvilluan menjëherë para se të shpallej vendimi. Ky është një përmirësim i madh gjatë viteve të Trump, kur evropianët shpesh mësonin për vendimet e rëndësishme të SHBA përmes cicërimave në ‘Twitter’ ose nga shtypi.

Por ende nuk i takon partneritetit të mirëfilltë. Zyrtarët evropianë janë ankuar privatisht në lidhje me këtë model, nganjëherë me zë të lartë. Megjithatë, edhe pse zyrtarët evropianë kundërshtuan procesin e vendimit në Afganistan, ata votuan unanimisht për të mbështetur planin në NATO.

Ky model paraqet një ndjenjë të përbashkët në qarqet e qeverisë amerikane se evropianët pothuajse në mënyrë të pashmangshme do të ankohen për mungesën e kontributit në proceset e vendimmarrjes amerikane, por kurrë nuk bëjnë asgjë për këtë. Mungesa e konsultimit të mirëfilltë nuk e zvogëlon mbështetjen evropiane dhe konsultimi i gjerë nuk e rrit atë. Pse të shqetësohesh për t’u përfshirë në kompromise që kërkon kohë kur rezultati përfundimtar do të jetë përafërsisht i njëjtë?

Kthimi i vëmendjes së administratës drejt Kinës shtrihet edhe në një çështje të politikës evropiane që ka marrë kohë në administratën e hershme të Biden, tubacioni i gazit Nord Stream 2 që po ndërtohet nga Rusia në Gjermani. Gjermania mbështet projektin, ndërsa shumë prej aleatëve të Evropës Qendrore dhe Lindore të Amerikës - dhe disa zëra të fortë në Kongresin e SHBA-së e kundërshtojnë atë me arsyetimin se do të rrisë ndikimin rus në Evropë. Në një pohim të qeverisë gjermane, Biden thuhet se ka vendosur të mos sanksionojë kompaninë gjermane që ndërton tubacionin.

Në shpjegimin e vendimit, sekretari i shtypit i Shtëpisë së Bardhë, Jen Psaki, vlerësoi rëndësinë e mbajtjes së lidhjeve të mira me Gjermaninë, duke shtuar, ‘ne marrim një sërë vendimesh përmes një sërë faktorësh globalë’. Faktori global në fjalë ishte pothuajse me siguri Kina. Gjermania është konsumatori më i madh i Kinës dhe furnizuesi më i madh në Evropë dhe aleati më i rëndësishëm evropian për menaxhimin e rritjes së Kinës.

Administrata në përgjithësi ka marrë një qëndrim të ashpër ndaj Rusisë dhe ka sanksionuar kompanitë ruse të përfshira në Nord Stream 2. Por kalibrimi i saj i kujdesshëm tregon se i jep përparësi ruajtjes së një fronti të përbashkët në Kinë me Gjermaninë mbi ruajtjen e solidaritetit me aleatët e Evropës Qendrore dhe Lindore ndaj Rusisë.

Arsyet e Biden-it për de-prioritizimin e aleatëve evropianë tejkalojnë gjeografinë. Ekziston një skepticizëm i konsiderueshëm në Uashington se një Evropë e ndarë, e interesuar vetë do të menaxhojë ndonjëherë shumë mbështetje për përpjekjet e SHBA kundër Kinës. Pas dekadash të pritjes për një Evropë më efektive dhe me mendje gjeopolitike për të dalë, pas përpjekjeve të pafundme, zhgënjyese për t'i bërë evropianët të shpenzojnë edhe 2% të GDP-së në mbrojtje dhe pasi panë edhe një shfaqje tjetër gjatë pandemisë së paaftësisë kronike të Evropës për të marrë veprojnë së bashku, zyrtarët amerikanë kanë arritur në përfundimin se Evropa nuk do të jetë kurrë në gjendje të kujdeset për veten, aq më pak të kontribuojë në sigurinë në rajone të tjera. Shumë në Evropë duket se pajtohen.

Si rezultat, Evropa është bërë kryesisht një vend për të mbajtur fjalime dhe për të kryer diplomaci në vende piktoreske. Zyrtarët amerikanë do të vazhdojnë të shfaqen dhe të intonojnë urrejtjet rituale të solidaritetit. Ata do të vazhdojnë t'i shtyjnë Evropianët të shpenzojnë më shumë në mbrojtje dhe të mbështesin përpjekjet e SHBA për të ‘menaxhuar rritjen e Kinës’.

Por politikë bërësit amerikanë nuk besojnë më në aftësinë e Evropës për të kontribuar përtej ruajtjes së lidhjeve ekonomike transatlantike (të cilat mbeten mjaft të rëndësishme). Neveri i evropianëve ndaj shpenzimeve të mbrojtjes do të thotë se ata nuk do të jenë aktorë të rëndësishëm gjeopolitikë në Azinë Lindore; varësia e tyre në tregun kinez do të thotë se ata kurrë nuk do të jenë përkrahës të plotë të fushatës së presionit gjeo-ekonomik të Amerikës mbi Kinën; dhe, siç demonstroi Brexit kohët e fundit me aq gjallëri, ndarjet e tyre kronike të brendshme nënkuptojnë se ata kurrë nuk do të ishin efektivë në ato përpjekje edhe nëse dëshironin të ishin. Megjithatë, vlerat demokratike të Evropës dhe aleanca e gjatë me Amerikën gjithashtu nënkuptojnë se Kina nuk do të jetë kurrë në gjendje t'i kthejë Evropianët kundër Shteteve të Bashkuara. Evropa, me pak fjalë, nuk është zgjidhja e fiksimit politik të Amerikës për Kinën, por as nuk është problemi.

Është e vështirë të fajësosh një administratë të re të zënë për caktimin e një përparësie të ulët Evropës. Për një kohë më të gjatë, megjithatë, Shtetet e Bashkuara dhe Evropa po humbin të dy një mundësi të rëndësishme për të formuar një partneritet të mirëfilltë që do të përmirësonte të dy aftësitë e tyre për t'u marrë me çështje të tilla si Kina, Rusia dhe madje edhe ndryshimet klimatike.

Problemi thelbësor nuk është as arroganca amerikane dhe as paturpësia evropiane. Përkundrazi, është ndërveprimi toksik midis të dyve. Për më shumë se 70 vjet, Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tyre në Evropë kanë formuar një cikël të bashkëpunimit të modeluar thellësisht, në të cilin zhgënjimi Amerikan me mosveprimin Evropian ka inkurajuar administratat e SHBA për të trajtuar aleatët evropianë si adoleshentë të cilëve nuk mund t'u besohet të kujdesen për veten e tyre. Siç ndodh shpesh me adoleshentët, ky paternalizëm vetëm ka inkurajuar papërgjegjshmëri të mëtejshme evropiane, duke verifikuar impulsin origjinal amerikan. Së bashku, të dy palët kanë formuar një komplot të heshtur SHBA-Evropë për ta bërë Evropën një ujë të prapambetur gjeopolitik.

Është një humbje e madhe për të dy palët. Amerikanët do të duan një mbështetje të thellë dhe të mirëfilltë evropiane në atë që me siguri do të jetë një luftë e gjatë për të menaxhuar rritjen e Kinës. Evropianët thonë - dhe në një farë niveli, ndoshta nënkuptojnë- se ata duan të jenë lojtarë gjeopolitikë në botë dhe të ndajnë përgjegjësinë për formësimin e sistemit të ri ndërkombëtar që po shfaqet. Së bashku, Shtetet e Bashkuara, BE dhe Mbretëria e Bashkuar mund të arrijnë ato qëllime, por me prova askush prej tyre nuk është i gatshëm të thyejë ciklin e bashkë-varësisë. Por të paktën mund të jemi të sigurt se konferencat për shtyp në samitet do të shkojnë mirë.

Marrë nga Politico.com-Përgatiti: SYRI.net

© SYRI.net

Lexo edhe

Komentet

Shto koment

Denonco