Greqi: Sa vite duhet të punosh për të blerë një shtëpi 100 m2?

Greqi: Sa vite duhet të punosh për të blerë një shtëpi 100 m2?

09:44, 23/07/2022
A+ Aa A-

E keni menduar se sa vite do të duhet të punoni për të marrë një apartament 100 metra katrorë në Greqi? Një përgjigje për këtë pyetje vjen nga një raport i OECD-së sipas të cilit një familje mesatare për të blerë një shtëpi mesatare prej 100 metrash katrorë në Greqi do të duhet të punojë për 13 vjet. Me fjalë të tjera, që të mund të fitojë pronën specifike, njeriu do të duhet të ndajë të gjitha të ardhurat që ka fituar duke punuar për 13 vjet. Në të njëjtën kohë, një familje mesatare në Shtetet e Bashkuara të Amerikës për të blerë një shtëpi 100 m2 duhet të punojë 4 vjet e 1 muaj që të mund të blejë të njëjtën pronë, shkruan Maria Bourgana në Ot.gr.

Zbulimi i OECD

Një raport i OECD-së ( Taksimi i banesave në vendet e OECD ) zbulon koston e lartë të blerjes së banesave në vendin tonë dhe vështirësitë me të cilat përballen të rinjtë për të blerë "pllakën" e tyre. Sipas raportit, Greqia renditet e 6-ta më e lartë në mesin e vendeve të OECD-së pas Zelandës së Re, Koresë, Irlandës, Luksemburgut dhe Australisë.    

Në veçanti, blerja e një shtëpie prej 100 metrash katrorë në vitin 2020 korrespondonte me 13 vjet të ardhura të një familjeje mesatare greke, kur në vitin 2000 familja do të duhej të shpenzonte 11.7 vjet të ardhura për të blerë të njëjtën shtëpi. 

Në krye të listës është Zelanda e Re ku një familje mesatare duhet të lërë mënjanë 18.7 vite të ardhura për të blerë një shtëpi 100 m2, e ndjekur nga Koreja me 16.6 vite të ardhura, Irlanda me 16.1, Luksemburgu me 15.8 dhe Australia me 14.4 . 

Tregu më i lehtë i banesave në krahasim është regjistruar në SHBA ku nevojiten 4.1 vite të ardhura, e ndjekur nga Lituania me 6.5, Finlanda me 6.7, Japonia me 7.5, Norvegjia me 7.8 dhe Italia me të ardhura 8.7 vjeç.

Edhe pse është regjistruar një shkallë e lartë e pronësisë (72%), rritja e çmimeve të banesave dhe e qirave në vitet e fundit e bën blerjen e një shtëpie gjithnjë e më pak të përballueshme, veçanërisht për të rinjtë.

Çfarë është e vërtetë për Greqinë?

Në Greqi, siç zbulon raporti i OECD:

- Edhe pse ka një shkallë të lartë të zotërimit të pronarëve (72%), rritja e çmimeve të banesave dhe e qirave vitet e fundit e bën blerjen e një shtëpie gjithnjë e më pak të përballueshme, veçanërisht për të rinjtë. Problemi më i madh i blerjes së një shtëpie gjendet tek të rinjtë deri në 34 vjeç, pasi përqindja e kësaj grupmoshe që zotërojnë shtëpinë e tyre, pa trashëguar apo kaluar një pronë me ndihmë prindërore, është vetëm 13%. më e ulëta në mesin e vendeve të OECD.

– Në 20 vitet 2000-2020 çmimet e pronave të paluajtshme u rritën më pak se pjesa tjetër e vendeve të OECD, me përjashtim të Japonisë, megjithatë blerja e banesave është bërë shumë e vështirë për grekët, të cilët, veçanërisht në dekadën e krizës, panë të ardhurat e tyre të ulen dhe taksat të rriten.

– Çmimet reale të banesave, të rregulluara për inflacionin, u rritën me rreth 10% nga tremujori i katërt i 2019 në tremujorin e tretë të 2021, krahasuar me një mesatare prej 13% në vendet e OECD.

– Greqia është në vendin e 13-të mes 38 vendeve të OECD-së për sa i përket taksave që vendos mbi pasuritë e paluajtshme. 7% e të ardhurave tatimore vijnë nga taksat e pronës bazuar në shifrat e vitit 2020, ndërkohë që kjo përqindje vlerësohet të jetë ulur pas uljeve të reja në ENFIA. Vihet re se mesatarja e OECD është 6%.

- Marrja e një rezidence mbetet një investim i qëndrueshëm dhe i sigurt për grekët. 92% e pronave të transferuara nga grekët ka të bëjë me pronat e paluajtshme dhe është përqindja më e lartë e vendeve të OECD-së, me më të ulëta që regjistrohet në Holandë me 19%.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco