Bibla 1500-vjeçare sfidon kryqëzimin e Jezu Krishtit, ja çfarë shkruhet në të

Bibla 1500-vjeçare sfidon kryqëzimin e Jezu Krishtit, ja çfarë shkruhet në të

20:08, 04/10/2023
A+ Aa A-

yNjë Bibël që besohet të jetë 1500 vjeçare sfidon kryqëzimin e Jezu Krishtit, duke sugjeruar se ishte Juda ai që u kryqëzua nga ushtarët romakë.

Ky tekst i lashtë, i njohur si Ungjilli i Barnabas, u shfaq kohët e fundit në Muzeun Etnografik të Turqisë të Ankarasë, duke shkaktuar polemika të rëndësishme, veçanërisht brenda Vatikanit. Libri, i fshehur që nga zbulimi i tij në vitin 2000, përmban pretendime jokonvencionale për Jezusin, kryqëzimin e tij dhe hyjninë. Ky artikull thellohet në përmbajtjen e kësaj Bibla të lashtë, autenticitetin e saj të diskutueshëm dhe ndikimin e saj të mundshëm në mësimet e krishtera.

Ungjilli i Barnabës, që i atribuohet dishepullit Barnaba, ofron një tregim alternativ të jetës së Jezusit, që ndryshon nga ungjijtë kanonikë. Sipas këtij teksti, Jezusi nuk u kryqëzua, duke kundërshtuar besimet kryesore të krishtera. Në vend të kësaj, ai e portretizon Jezusin si një Profet, jo si Birin e Perëndisë, madje duke e cilësuar apostullin Pal si një mashtrues. Për më tepër, ai pohon se Jezusi u ngjit në qiell i gjallë dhe sugjeron që Juda Iskarioti, jo Jezusi, u kryqëzua.

Autenticiteti i Ungjillit të Barnabës ka ngjallur debate të nxehta midis studiuesve dhe autoriteteve fetare. Ndërsa disa mbeten skeptikë, të tjerë mbrojnë me pasion legjitimitetin e saj. Ekspertët dhe autoritetet fetare në Tehram, ku u ekzaminua libri, pretendojnë se është një objekt origjinal, i shkruar në aramaisht, në gjuhën e Jezusit, me shkronja ari në lëkurë të lidhur lirshëm.

Ky zbulim mbart implikime të thella për mësimet tradicionale të krishtera, veçanërisht ato të bazuara në ungjijtë kanonikë. Nëse është e vërtetë, ai vë në pikëpyetje saktësinë historike të rrëfimeve të kryqëzimit dhe ringjalljes, sfidon hyjninë e Jezusit dhe riinterpreton rolin e Apostullit Pal. Si rezultat, Vatikani dhe shumë autoritete fetare po përballen me këtë informacion të sapogjetur, duke shqetësuar disa besimtarë besnikë.

Zbulimi i Ungjillit të Barnabës në Turqi ka ngjallur polemika mes të krishterëve, duke sfiduar aspektet thelbësore të besimit të tyre. Ndërsa autenticiteti i librit mbetet i debatuar, ekzistenca e tij e thjeshtë ngre pyetje që provokojnë mendime dhe inkurajon eksplorimin e mëtejshëm të narrativave fetare dhe historike.

Ndërsa studiuesit vazhdojnë të shqyrtojnë këtë zbulim, mbajtja e një mendje të hapur është thelbësore për një kuptim më të thellë të tapicerisë së ndërlikuar të historisë fetare.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco