Nis Kuvendi Ndërkombëtar i Studimeve Albanologjike - Programi

Nis Kuvendi Ndërkombëtar i Studimeve Albanologjike - Programi

08:46, 24/11/2021
A+ Aa A-

Po afron një nga ngjarjet më të rëndësishme për Akademinë e Shkencave të Shqipërisë: Në datat 24-28 nëntor në Tiranë do të mbahet Kuvendi Ndërkombëtar i Studimeve Albanologjike.

Akademia e Shkencave e Shqipërisë, në bashkëpunim me Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Kosovës, organizojnë Kuvendin Ndërkombëtar të Studimeve Albanologjike.
Institucione mbështetëse:

Akademia e Studimeve Albanologjike
Universiteti i Tiranës
Universiteti i Elbasanit
Universiteti i Shkodrës
Universiteti i Prishtinës
Instituti Albanologjike Prishtinë
Instituti i Historisë, Prishtinë

PROGRAMI I KUVENDIT NDERKOMBETAR TE STUDIMEVE ALBANOLOGJIKE (24-28 nëntor 2021)

I. Komiteti organizues:
Akad. Skënder Gjinushi, bashkëkryetar;
Akad. Mehmet Kraja, bashkëkryetar;
Prof. dr. Artan Hoxha, anëtar;
Akad. Marenglen Verli, anëtar;
Prof. dr. Skënder Topi, anëtar;
Prof. dr. Suzana Golemi, anëtar;
Akad. Eqrem Basha, anëtar;
Akad. Ali Aliu, anëtar;
Akad. Kujtim Shala, anëtar;
Prof. dr. Lindita Rugova, anëtar;
Prof. dr. Hysen Matoshi, anëtar.

II. Komiteti shkencor:
Akad. Pëllumb Xhufi, bashkëkryetar (ASHSH);
Akad. Eqrem Basha, bashkëkryetar (ASHAK);
Akad. Ethem Likaj, anëtar;
Akad. Sabri Hamiti, anëtar;
Akad. Kujtim Shala, anëtar;
Akad. Jusuf Bajraktari, anëtar;
Prof. dr. Neritan Ceka, anëtar;
Prof. dr. Sabri Laçi, anëtar;
Prof. dr. Valter Memisha, anëtar;
Akad. Shaban Sinani, anëtar;
Akad. asoc. Kristina Jorgaqi, anëtar.
d. Ismail Kadare, bashkëkryetar;
Akad. Francesco Altimari, bashkëkryetar;
Akad. Rexhep Ismajli, bashkëkryetar;
Akad. Luan Starova, bashkëkryetar;
Akad. Rexhep Qosja, bashkëkryetar;
Akad. Muzafer Korkuti, anëtar;
Akad. Edi Shukriu, anëtar;
Akad. Peter Schreiner, anëtar;
Akad. Johannes Koder, anëtar;
Akad. Peter Bartl, anëtar;
Akad. Titos Jochalas, anëtar;
Akad. Pierre Cabannes, anëtar;
Prof. dr. Brian Joseph, anëtar;
Prof. dr. Alexander Rusakov, anëtar;
Prof. dr. Irena Sawicka, anëtar;
Prof. dr. Lucia Nadin, anëtar;
Prof. dr. Petya Assenova, anëtar;
Akad. Răzvan Theodorescu, anëtar;
Prof. dr. Noel Malcolm, anëtar;
Prof. dr. Aleksandër Meksi, anëtar;
Prof. dr. Zheng Engbo, anëtar.

E enjte, 25 nëntor 2021

Seanca e hapjes: 09.00-10.00
Salla Queen Geraldine, hotel “Plaza”

Fjalë hapjeje dhe përshëndetje nga përfaqësues të institucioneve organizatore.

Seanca e parë plenare: 10.30-13.30
Salla Queen Geraldine, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Pëllumb Xhufi, Irena Sawicka, Rexhep Ismajli
1. Pierre Cabannes (Francë) - Des communautés ethniques à l’édification d’un État: évolution en Illyrie méridionale;
2. Neritan Ceka (Shqipëri) - Poleogeneza dhe disa çështje themelore të qytetit ilir;
3. José M. Floristán (Spanjë) - Report of Albania written by George de Oliste (Dolisti) Tassouchich and addressed to the count of Benavente, viceroy of Naples (1607);
4. Irena Sawicka (Poloni) - Shqipja, një pasqyrë e fazave universale të zhvillimit të rrokjes;
5. Rexhep Ismajli (Kosovë) - Idetë për prejardhjen e shqipes dhe të shqiptarëve në ish-Jugosllavi;
6. Pëllumb Xhufi (Shqipëri) - Shekulli XI dhe shqiptarët: nga aleatë e isopolitë të Bizantit në rebelë e armiq të tij;
7. Lucia Nadin (Itali) - Venezia e Albania: bilancio di studi e piste future di ricerca;
8. Boban Petrovski (Maqedoni e Veriut) - Albanians in North-western part of today North Macedonia in the XIVth century documentary materials;
9. Claudia Antonetti (Itali) - Western Greece, Epirus and Illyria: historiographical perspectives 60 years after Ettore Lepore’s Research on ancient Epirus;
10. Sabri Hamiti (Kosovë) - Poetikë apo histori.

Seancat e para paralele të pasdites: 15.30-17.00
I. Arkeologji dhe histori:
Salla Queen Geraldine A, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Italo Sarro, Skënder Muçaj
1. Skënder Muçaj dhe Suela Xhyheri (Shqipëri) - Një panoramë e jetës dhe hapësirës urbane gjatë gjysmës së dytë të shek. VI dhe gjysmës së parë të shek. VII në territorin e Shqipërisë së sotme;
2. Italo Sarro (Itali) - Percorsi migratori degli Albanesi in Italia (secc. XV-XVIII);
3. Gëzim Hoxha (Shqipëri) - Nga toga e nëpunësit romak tek rasoja e dinjitarit paleokristian: dukuri transformuese në kulturën materiale të Antikitetit të vonë në provincat jugore të Ilirikut;
4. Maria Teresa Morelli (Itali) - Identità culturale e politica della Calabria albanese del XIX secolo nel teatro di Domenico Mauro;
5. Naser Ferri (Kosovë) - Lidhjet e Dardanisë me kulturat mesdhetare;
6. Zana Hoxha (Kosovë) - Veçoritë arkitektonike të kishave paleokristiane në territorin e Kosovës;
7. Jani Koçillari (Shqipëri) - Alexandër Mollosi, Epiri dhe Magna Graecia.

II. Gjuhësi:
Salla Queen Geraldine B, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Bardhyl Demiraj, Brian D. Joseph
1. Brian D. Joseph (SHBA) - Ligjet për bletët në kontekstin e tyre indo-europian;
2. Walter Breu (Gjermani) - The Albanian verb system in situations of language contact;
3. Cătălina Vătăşescu (Rumani) - Shtresa etimologjike në terminologjinë e zakoneve juridike shqiptare;
4. Andrea di Giuseppe (Itali) - “Tibi dabo claves” (“I will give unto thee the keys” - Matth. 16:19): the church of St. John the Baptist in Derven (Kruja) and a Deesis with S. Peter and Paul;
5. Bardhyl Demiraj (Gjermani) - Albanische Mikrotoponymie im ethnolinguistischen Kontext - On Pllana als Fallstudie;
6. Olav Hackstein (Gjermani) - Preverbation in Albanian in historical perspective;
7. Simona Marchesini (Itali) - Le relazioni linguistiche tra Messapia e Illyria: lo stato della ricerca.

III. Antropologji:
Salla Marin Barleti, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Genc Sulçebe, Aleksandër Dhima
1. Ilia Mikerezi (Shqipëri) - Lidhjet gjenetike të popullatave shqiptare vlerësuar sipas metodave molekulare dhe sipas izonimisë;
2. Guido Barbujani (Itali) - European population structure and phenotypic traits inferred from ancient DNA;
3. Genc Sulçebe (Shqipëri) - Studimi i polimorfizmit gjenetik të “kompleksit madhor të pajtueshmërisë indore” (HLA) në popullatën shqiptare dhe impakti i saj në analizën e distancave gjenetike midis shqiptarëve dhe popullatave të tjera europiane;
4. Aleksandër Dhima (Shqipëri) - Aspekte etnogjenetike lidhur me shqiptarët dhe paraardhësit e tyre në optikën e antropologjisë;
5. Davide Pettener (Itali) - Lidhur me gjenetikën e popullatave arbëreshe të Italisë së Jugut;
6. Gjergj Bojaxhi dhe Alban Lauka (Shqipëri) - Prejardhja gjenetike e linjave mashkullore shqiptare sipas një kampioni prej 1300 rezultatesh.

IV. Studime letrare:
Salla Dora d’Istria, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Russana Hristova-Beyleri, Roland Zisi
1. Russana Hristova-Beyleri (Bullgari) - Shkrimtari dhe identiteti: Thoma Kacori dhe uniteti i shqiptarëve në Ballkan;
2. Roland Zisi (Shqipëri) - Për një histori alternative të letërsisë shqipe;
3. Ke Jing (Kinë) - From Mother to Other, from Other to Mother, identity question in the Kadare’s works;
4. Fatmir Sulejmani (Maqedoni e Veriut) - Për një histori të plotë të letërsisë shqipe;
5. Nysret Krasniqi (Kosovë) - Motivi i urrejtjes në letërsinë shqipe;
6. Ermir Xhindi (Shqipëri) - Poetika e urës: Kadare e Andrić;
7. Arben Hoxha (Kosovë) - Identiteti letrar dhe autenticiteti në letërsi;
8. Klara Kodra (Shqipëri) - “Andrra e jetës” e Mjedës dhe leximet e saj të mundshme.

Seancat e dyta paralele të pasdites, 17.30-19.30
I. Arkeologji dhe histori:

Salla Queen Geraldine A, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Christian Voss, Ferit Duka
1. Ferit Duka (Shqipëri) - Realitete osmane në Shqipërinë e jugut: popullsia dhe ekonomia në kazanë e Gjirokastrës gjatë shek. XVI;
2. Iliaz Rexha (Kosovë) - Prania e popullsisë shqiptare në arealin e Dardanisë - Kosovës mesjetare, para pushtimit osman sipas burimeve sllave dhe osmane të shek. XIV-XV;
3. Thomas Frashëri (Shqipëri) - Sava Pasha, dijetar, veprimtar, konspirator? - një faqe e panjohur e Rilindjes Kombëtare në shekullin e Abdyl-Hamitit II;
4. David Hosaflook (SHBA) - Shkrimet e misionarëve protestantë për shqiptarët në fillesat e Rilindjes Kombëtare;
5. Christian Voss & Agata Rogoś (Gjermani) - Albanian question and interdisciplinary border and migration studies;
6. Jusuf Osmani (Kosovë) - Dëbimi i shqiptarëve në sanxhaku i Nishit më 1877-1878;
7. Ledia Dushku (Shqipëri) - Veprimtaria e arbëreshëve të Italisë në optikën e dokumentacionit austro-hungarez (1895-1897).

II. Gjuhësi:
Salla Queen Geraldine B, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Evalda Paci, Aleksandra Dugushina
1. Ethem Likaj (Shqipëri) - Për burimin e dëshirores së shqipes;
2. Aleksandra Dugushina (Rusi) - Diaspora e shqiptarëve në Ukrainë: roli i gjuhës në përfaqësimin e identitetit etnik në kohën e sotme;
3. Aristotel Spiro (Shqipëri) - Prokliza binare dhe enkliza shquese: dy anë të të njëjtit proces evolutiv tipologjik të gjuhës shqipe;
4. Evalda Paci (Shqipëri) - Koncili i Trentit (1545-1563) në një panoramë vëzhgimesh mes historiografisë dhe studimeve letrare;
5. Linditë Sejdiu Rugova dhe Milote Sadiku (Kosovë) - Plotësit, përcaktorët, rrethanorët: çështje të klasifikimit teorik dhe të zbatimit praktik në shqipen;
6. Blertë Ismajli (Kosovë) - Trajtimi i mënyrave të foljes në studimet për shqipen;
7. Begzad Baliu (Kosovë) - Probleme të metodës së kërkimit të onomastikës në Kosovë.

III. Antropologji:
Salla Marin Barleti, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Dhori Q. Qirjazi, Rigels Halili
1. Zymer Neziri (Kosovë) - Eposi i kreshnikëve në pesë shtete të Ballkanit, gjendja në fillim të shekullit XXI;
2. Dhori Q. Qirjazi (Greqi) - Vështrim krahasues i këngëve popullore greke dhe shqiptare të shek. XIX, para dhe pas kryengritjes së vitit 1821;
3. Donato Martucci (Itali) - Il fenomeno delle “virgjineshë” in una prospettiva storico-antropologica;
4. Elena P. Stefanidou, Enkeled Bilali (Selanik) - “Mos ki merak, patriot”: Albanian identity issues in modern Greek literary works;
5. Shaban Sinani (Shqipëri) - Identifikime mesjetare europiane në eposin heroik legjendar përmes etnonimeve;
6. Panajot Barka (Shqipëri) - Fqinjët në eposin shqiptar të kreshnikëve;
7. Rigels Halili (Poloni) - Këngët kreshnike dikur dhe sot - një vështrim nga pikëpamja e teorisë së oralitetit;
8. Albana Velianj (Shqipëri) - Mendësi të një stadi parafamiljar në ritet tradicionale shqiptare.

IV. Studime letrare:
Salla Dora d’Istria, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Nerimane Kamberi, Josif Papagjoni
1. Kujtim M. Shala (Kosovë) - Metonimia: letërsia shqipe dhe identiteti;
2. Kristaq Jorgo (Shqipëri) - Çështje të historishkrimit të letërsisë shqipe;
3. Bajram Kosumi (Kosovë) - Letërsia nga burgu, çështje të studimit dhe të vendit të saj në historinë e letërsisë shqipe;
4. Osman Gashi (Kosovë) - Letërsia shqipe dhe migrimi (dhimbja, nostalgjia a triumfi i jetës);
5. Josif Papagjoni (Shqipëri) - Kur nisi formësimi i teatrit (1920-1939);
6. Nerimane Kamberi (Kosovë) - Letërsia migrante si marrëdhënie e shkrimtarit me vendin e prejardhjes dhe vendit të migrimit;
7. Eldon Gjikaj (Shqipëri) - “Parime estetike” të De Radës dhe estetika e romantizmit (një vështrim krahasues);
8. Arbnora Dushi (Kosovë) dhe Olimbi Velaj (Shqipëri) - Balada e murimit në kontekst ndërballkanik: çështja e origjinës nën dritën e disa interpretimeve.

E premte, 26 nëntor 2021:
Seanca e parë plenare, 08.30-10.30

Salla Queen Geraldine, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Marenglen Verli, Gianluca Tagliamonte, Gjon Berisha
1. Gianluca Tagliamonte (Itali) - Some considerations on the archaeological presence of the Illyrian helmet in preRoman Italy;
2. Adem Bunguri (Shqipëri) - Rivlerësimi i hipotezës së migracionit “kurgan” sipas evidencës arkeologjike nga Shqipëria dhe Kosova;
3. Peter Schreiner (Gjermani) - La storia di un tesoro albanese: il vangelo di Korçë;
4. Jasna Jeličić-Radonić (Kroaci) - Bronze coins of Dyrrhachium from archaeological researches into Pharos;
5. Marenglen Verli (Shqipëri) - Situata demografike, etnike e fetare në viset shqiptare të Veriut në vitin 1877 sipas vlerësimit të diplomacisë austrohungareze;
6. Lovorka Čoralić (Kroaci) - Albanian immigrants to Venice from the Middle Ages to the end of the XVIIIth century;
7. Gjon Berisha (Kosovë) - Të dhëna të panjohura për praninë e familjes shqiptare Deshpali në Dubrovnik në fillim të shek. XIV;
8. Albert Doja (Francë) - Sprovë për një vështrim antropologjik mbi historinë, gjendjen dhe arritjet e mëtejshme në studimet shqiptare.

Seanca e dytë plenare, 11.00-13.30
Salla Queen Geraldine, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Floresha Dado, Bardh Rugova, Apollon Baçe
1. Roberto Perna (Itali) - Dinamiche insediative nella valle del Drino in età antica;
2. Apollon Baçe (Shqipëri) - Anatomia e mbishkrimit të dy medaurve;
3. Bahri Beci (Shqipëri) - Bashkësia gjuhësore ballkanike në dritën e të dhënave të gjuhës shqipe;
4. Matteo Mandalà (Itali) - Mbi emigracionin shqiptar gjatë shek. XV-XVIII: rasti i Istrisë;
5. Bardh Rugova (Kosovë) - “Miti” i theksit në shqipen;
6. Floresha Dado (Shqipëri) - Sfidat e shkencës albanologjike në hartimin e historisë së letërsisë shqiptare;
7. Blerina Suta (Itali) - Miti ovidian i “Gjenezës” në interpretimin dygjuhësh të Bogdanit.

Seancat e para paralele të pasdites: 15.30-17.00

I. Histori:
Salla Queen Geraldine A, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Ermal Baze, Lulëzim Lajçi
1. Ayten Ardel (Turqi) - Konsullatat e huaja dhe veprimtaritë në Shqipëri në shek. XIX;
2. Ermal Baze (Shqipëri) - Roli i krishterimit perëndimor dhe institucioneve kishtare në komunën qytetare të Shkodrës në fillim të mesjetës së vonë (fundi i shek. XIII - gjysma e parë e shek. XIV);
3. Lulëzim Lajçi (Kosovë) - Dy luftërat e Kosovës (1389 e 1448) dhe papajtueshmëritë midis mitit dhe së vërtetës shkencore;
4. Dorian Koçi (Shqipëri) - Simbolet europiane të Ali pashë Tepelenës: heraldika;
5. Memli Sh. Krasniqi (Kosovë) - Kundërshtitë sociale dhe religjioze në sanxhakun e Vuçitërnës dhe të Shkupit në gjysmën e parë të shekullit XIX;
6. Irakli Koçollari (Shqipëri) - Njoftime të reja mbi fillesat e nacionalizmit dhe përpjekjeve për shtetformim tek shqiptarët;
7. Zhuljeta Kadilli dhe Florinka Gjevori (Shqipëri) - Aspekte të jetës sociale të familjeve të mëdha në sanxhakun e Elbasanit në kapërcyell të shekullit XIX;
8. Agron Alibali (SHBA) - Çështja shqiptare në “Albaninë e vogël” të Konicës.

II. Gjuhësi:
Salla Queen Geraldine B, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Giuseppina Turano, Aljula Jubani
1. Leonardo Maria Savoia & Benedetta Baldi (Itali) - Internal inflection in the verb of Shkodër Gheg: vocalic length and color;
2. Sergio Neri (Gjermani) - Einige neue albanischen Etymologien aus dem DPEWA - Digitales Philologisch-Etymologisches Wörterbuch des Altalbanischen (15.-18. Jahrhundert);
3. Giuseppina Turano dhe Flora Koleci (Itali) - Analizë dhe riklasifikim i disa ndërtimeve sintaksore sipas parimeve të gramatikёs gjenerative;
4. Tomorr Plangarica (Shqipëri) - Gjuhësia e zbatuar dhe prurjet teorike në studimin e shqipes në periudhën e tanishme;
5. Artur Karasiński (Poloni) - Polifunksionaliteti i prapashtesës -ës [ø] në sistemin fjalëformues të gjuhës moderne shqipe;
6. Aljula Jubani (Shqipëri) - Mbi prirjet e normës fonetike të shqipes së sotme;
7. Eda Derhemi (SHBA) - Si ta shkruash sot arbërishten - hulumtim krahasues;
8. Ali Jashari - Shtresa e idiomave ndërgjuhëshe në ligjërimin e shkruar të shqipes.

III. Antropologji:
Salla Marin Barleti, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Andrea Pieroni, Nazim Gruda
1. Nazim Gruda (Gjermani-Shqipëri) - Bujqësia, dëshmi e kulturës së lashtë shqiptare/ Agriculture, testimony of ancient Albanian culture;
2. Andrea Pieroni (Itali) - Albanian ethnobiology as intangible cultural heritage: “Quo vadis?”;
3. Karl Hammer (Gjermani) - Albania on the crossroads of plant genetic resources;
4. Andrea Shundi (Tiranë) - Ushqimi në lashtësi dhe sot, dëshmi jetese ndejtare dhe e qytetërimit;
5. Behxhet Mustafa (Kosovë) - Përmbledhje e njohurive të përdorimeve tradicionore të bimëve në Kosovë;
6. Jani Vangjeli (Shqipëri) - Bimët endemike si dëshmitare lashtësie;
7. Nelson Çabej (ShBA) - Kultura detare tek shqiptarët përmes të dhënave gjuhësore.

IV. Studime letrare:
Salla Dora d’Istria, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Hysen Matoshi, Florian Kienzle
1. Florian Kienzle (Zvicër) - Gjinitë (genders) në letërsinë shqiptare;
2. Dhurata Shehri dhe Persida Asllani (Shqipëri) - Për një histori të krahasuar të letërsisë shqipe;
3. Agim Vinca (Kosovë) - Poezia shqipe (1945-1990), fazat e zhvillimit dhe tipet i ligjërimit;
4. Lili Sula (Shqipëri) - Shpërfaqja e formave në poetikën eksplicite të Kadaresë;
5. Hysen Matoshi (Kosovë) - Albanologjia në periodikun shkencor të Kosovës;
6. Lindita Tahiri (Kosovë) - Konstrukti ideologjik i rrëfimtarit të gjithëdijshëm në letërsinë shqipe gjatë dhe pas realizmit socialist;
7. Arian Leka (Shqipëri) - Nënshtresa mistike në krijimtarinë e Hamid Gjylbegut - vendtakimi i origjinave të përbashkëta të besimeve politike dhe fetare.
Seancat e dyta paralele të pasdites: 17.30-19.30

I. Gjuhësi:
Salla Queen Geraldine B, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Anila Omari, Elton Prifti
1. Elton Prifti (Austri) - Leksikografia digjitale në fushë të shqipes sot dhe nesër;
2. Valter Memisha (Shqipëri) - Leksikografia shqipe sot: arritje e sfida;
3. Bardhyl Demiraj (LMU) dhe Anila Omari (Shqipëri) - Leksiku historik i gjuhës shqipe (shek. XV-XVIII) në fokusin e përpunimit filologjik - etimologjik bashkëkohor;
4. Adelina Çerpja dhe Anila Çepani (Shqipëri) - Shqipja në erën digjitale: arritje e perspektiva;
5. Mimoza Priku (Shqipëri) - Rasti i leksikut vetjak autorial dhe perspektiva të reja të leksikografisë shqipe;
6. Mimoza Kore (Shqipëri) - Vështrim mbi leksikun dituror në veprën e F. M. da Lecces ”Dittionario Italiano-Albanese” (1702);
7. Philipp Wasserscheidt (Gjermani) - Lexical semantics and the need for language corpora;
8. Besim Kabashi (Gjermani) - (Edhe) një korpus tjetër elektronik për shqipen;
9. Maximiljana Barančić (Kroaci) - Leksiku i arbnishtes së Zarës.

II. Antropologji:
Salla Marin Barleti, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Eno Koço, Holta Sina
1. Jane Sugarman (ShBA) - Grassroots musics and competing youth cultures in late socialist Kosova;
2. Oliver Gerlach (Gjermani) - The “kalimeret” of Jul Variboba’s village: the tradition of San Giorgio Albanese - Mbuzat;
3. Bernard Lortat-Jacob (Francë) - La mémoire musicale comme présence de l’autre: exemples typiques concernant quelques pays méditerranéens;
4. Vasil S. Tole (Shqipëri) - Vajtimi dhe gjuha shqipe e kënduar: gjinitë dhe fjalët e urta për vajtimin;
5. Holta Sina (Shqipëri) - Shkrimi muzikor ekfonetik në dy kodikë të AQSH dhe në një kodik të Rumanisë: vështrim krahasues;
6. Eno Koço (Shqipëri - Britani e Madhe) - Albanian identity in history and traditional performance;
7. Edmond Buharaja (Shqipëri) - Një variant i himnit “Te Deum” në arbërisht;
8. Kosta Loli (Greqi) - Mbijetesa e këngës arvanitase: vështrim historik.

III. Studime letrare:
Salla Dora d’Istria, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Ferid Hudhri, Sali Bashota
1. Ferid Hudhri (Shqipëri) - Rizbulimi i Shqipërisë nga artistët europianë;
2. Konstantinos Giakoumis (Shqipëri) - Rrugëtime identitare ballkanike të piktorit Onufër dhe të artistëve linotopitë dhe grabovanë;
3. Anton Berishaj (Kosovë) - Poetikat neo-avangarde në letërsinë shqipe;
4. Andi Rëmbeci (Shqipëri) - Kodikë të periudhës së Paleologëve në Shqipëri: të dhëna mbi artin dhe kulturën librore;
5. Sali Bashota (Kosovë) - Kritika letrare shqipe: historia e diskurseve;
6. Gëzim Aliu (Kosovë) - Elemente narrative të prozës shqipe të viteve 1920- 1944;
7. Abdullah Rexhepi (Kosovë) - Një dorëshkrim i panjohur me poezi shqipe me alfabet osman.

E shtunë, 27 nëntor 2021
Seanca e parë plenare: 09.00-11.30
Salla Queen Geraldine, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Aleksandër Rusakov, Francesco Altimari, Paskal Milo
1. Maria Morozova, M. Ovsiannikova, Alexander Rusakov (Rusi) - Studime të dialekteve të gjuhës shqipe: metoda dhe prurje të reja;
2. Francesco Altimari (Itali) - “Uji i vjedhur”: rrënjët e kulturës së lashtë europiane ndër ritet arbëreshe pranverore të “Motit të Madh” në vëmendje të UNESCO-s;
3. Giancarlo Vallone (Itali) - Il diritto alla cittadinanza degli Albanesi immigrati negli stati italiani e le consuetudini albanesi;
4. Anton Pançev (Bullgari) - Bashkëpërkimet gjuhësore bullgaro-shqiptare gjatë Rilindjes;
5. Mario de Matteis (Gjermani) - Në disa gjurmë leksikore midis mesapishtes (shek. VII-I p. Chr.) dhe shqipes;
6. Ioannis Vitaliotis (Greqi) - Lëndë ikonografike që lidhen me Kryepeshkopatën e Ohrit në pikturën kishtare bizantine dhe postbizantine (shek. XIV-XVII) në Shqipëri);
7. Aleksandër Novik (Rusi) - Arnautët e Azovit: historia, gjuha dhe kultura tradicionale;
8. Paskal Milo (Shqipëri) - Roli i nacionalizmit shqiptar dhe i Fuqive të Mëdha në shpalljen e Pavarësisë.

II. Seanca e dytë: 12.00-14.00
Agorà: paraqitjet me postera – salla Queen Geraldine
Drejtojnë seancën: Vehbi Bexheti, Leontina Gega-Musa, Shkëlqim Millaku
1. Abdurrahim Maxhuni (Kosovë) - Rreth shqipërimit dhe standardizimit të terminologjisë islame në gjuhën shqipe;
2. Adelinë Selmani (Kosovë) - Vështrim diakronik i trajtimit të onomatopeve dhe pasthirrmave të shqipes;
3. Adem Zejnullahu (Kosovë) - Figura e Adem Jasharit në këngët popullore;
4. Agron Islami (Kosovë) - Disa vendime të “Divanit” osman për ruajtjen e rendit publik në Kosovë gjatë shek. XVIII;
5. Alida Avdullari (Shqipëri) - Pushtete të huaja dhe pulsime autonomiste, shek. XII-XIV;
6. Albanë Mehmetaj (Kosovë), Kritika letrare sipas Ibrahim Rugovës;
7. Alvin Saraçi (Shqipëri) - Ndikimi i tregtisë me Venecien në ndryshimet social-kulturore në Shqipëri në shekujt XVII-XVIII;
8. Angjelina Hamza (Kosovë) - Ritualet në martesat ndërfetare në Kosovë;
9. Anila Mullahi (Shqipëri) - Poetika e prozës romanore të Dritëro Agollit;
10. Artan Xhaferaj (Shqipëri) - Teoria e sonoritetit në gjuhën shqipe;
11. Durim Abdullahu (Kosovë) - Semiosferat kulturore të arbërve: një semiotikë e përditshmërisë;
12. Esmeralda Strori (Shqipëri) - Terminologjia e informatikës në gjuhën shqipe: gjendja e sotme;
13. Fadil Grajçevci (Kosovë) - Roli dhe rëndësia e revistës letrare “Jeta e re” për zhvillimin e letërsisë shqipe në ish-Jugosllavi;
14. Fejaz Drançolli (Kosovë) - Kulla shqiptare në Kosovë;
15. Gilberta Hadaj (Shqipëri) - Mbikarakterizimi morfologjik në sistemin emëror të gjuhës shqipe;
16. Kadire Binaj, Ardita Berisha (Kosovë) - Modelet strukturore të fjalive në gjuhën shqipe;
17. Leontina Gega-Musa (Kosovë) - Drejt njё paradigme tё re nё folkloristikё;
18. Majlinda Peza-Perriu (Shqipëri) - “Testamenti politik” i Jeronim de Radës, sintezë e programit të Rilindjes Kombëtare Shqiptare.
19. Manjola Lubishtani (Kosovë) - Funksionet e markerit riformulues pra në gjuhën shqipe;
20. Meliza Krasniqi (Kosovë) - Musine Kokalari, shkrimtarja e parë shqiptare;
21. Muhamet Hamiti (Kosovë) - Anatomi e studimeve letrare shqipe;
22. Nuridin Ahmeti (Kosovë) - Roli i klerit atdhetar për ndërgjegjësimin kombëtar;
23. Sadik Mehmeti (Kosovë) - Sistemi arsimor dhe rrjeti i shkollave në Kosovë 1830-1912;
24. Shkëlqim Millaku (Kosovë) - Kontributi i Eric P. Hamp-it për shqipen dhe rumanishten;
25. Teuta Shala-Peli (Kosovë) - Rreth konsolidimit të sundimit venedikas në Durrës (1392-1396);
26. Teuta Vinca Kafexholli (Kosovë) - Rrëfim për jetën dhe vdekjen në tregimin “Natë muaji maj” të Kutelit;
27. Thoma Shkira (Shqipëri) - Trashëgimia kulturore e manastirit të vjetër të Shën Vlashit, Durrës;
28. Vehbi Bexheti (Maqedoni e Veriut) - Metafora e qëndresës dhe e shpresës së arbëreshëve në lirikat e Zef Skiro di Maxhos;
29. Yll Rugova (Kosovë) - Mbi datimin dhe autorin e alfabetit të parë origjinal shqip në Elbasan;
30. Zamira Shkreli, Bora Logu (Shqipëri) - Natyra e fjalisë së përbërë në gjuhën shqipe sipas sintaksologut Justin Rrota (vështrim analitik).

Seancat paralalele të pasdites: 15.30-17.30
I. Gjuhësi:

Salla Queen Geraldine B, hotel “Plaza”
Drejtojnë seancën: Valbona Toska, Kristina Jorgaqi
1. Eleni Bantinou (Greqi) - Albanian-Grek phraseological isoglosses in Epirus;
2. Shkumbin Munishi (Kosovë) - Konceptimi i varieteteve të shqipes në gjuhësinë shqiptare;
3. Kristina Jorgaqi (Shqipëri) - Pionierët e mendimit mbi shqipen e përbashkët;
4. Rrahman Paçarizi (Kosovë) - Fjalëformimi i shqipes: koncepte, tipologji dhe mënyra;
5. Linda Mëniku (Shqipëri) - Konektorët e tekstit në veprat e autorëve të vjetër;
6. Valbona Toska (Maqedoni e Veriut) - Ngarkesa funksionale e trajtave të shkurtra në gjuhën shqipe;
7. Naim Berisha (Kosovë) - Veçori leksikore të të folmeve të Kosovës;
8. Nexhip Mërkuri (Shqipëri) - Kujtesa historike e toponimeve në rrjedhë të kohërave: vështrim historiko-krahasues rreth toponimisë së Përmetit.
 

Shenjim:
Koha për kumtim në seancat plenare është 15 minuta, kurse në seancat paralele 12 minuta. Në të gjitha seancat parashikohet 30 minuta diskutim.
Shtojcë I
Paraqitja e veprave të nominuara dhe mbledhja e jurisë për shpalljen e fituesve të çmimit
“Trinia e Albanologjisë: Meyer-Pedersen-Jokli”
Datë 27 nëntor 2021, ora 18.00, në sallën “Aleks Buda”

Ceremonia e paraqitjes së të nominuarve dhe e shpalljes së fituesve;

Shpallja e vendimit të Asamblesë për pranimin e anëtarëve të nderit, me pjesëmarrjen e anëtarëve të saj;

Koncert instrumental nga formacioni Academia Albanica.
Datë 27 nëntor 2021, ora 20.00:
Mbrëmje ceremoniale dhe darka: dorëzimi i diplomave fituesve të çmimit dhe anëtarëve të rinj të nderit.
Disa kujtesa të tjera për pjesëmarrësit:
1. Darkë e mirëseardhjes nga akad. Skënder Gjinushi, Kryetar i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, të enjten, 25 nëntor 2021, ora 20.00, në hotel Plaza.
2. Darkë miqësore nga znj. Lindita Nikolla, Kryetare e Kuvendit të Shqipërisë, të premten, 26 nëntor 2021, ora 20.00, në hotel Tirana International.
www.akad.gov.al
 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco