Këto shtatë rregulla stimulojnë fëmijët në bërjen e detyrave të shtëpisë

Këto shtatë rregulla stimulojnë fëmijët në bërjen e detyrave të shtëpisë

10:27, 22/09/2020

Detyrat e shtëpisë mund të jenë një pikë e dhimbshme për nënat dhe fëmijët, dhe megjithatë, nëse trajtohen në mënyrën e duhur, ato bëhen një moment i dobishëm dhe edukues për fëmijët, të cilët do t'u mësojnë atyre menaxhimin e kohës , organizimin dhe angazhimin dhe rëndësinë e tyre.

Por si t’i stimuloni të vegjlit dhe t’i ndihmoni që t’i përkushtohen detyrave të shtëpisë me dëshirë, qetësi dhe përqendrim? 

Këtu janë 7 rregullat e arta për ta bërë atë!

1.Zgjidhni kohën e duhur

Nuk mund të pritet që pas një paraditeje të kaluar në libra, fëmijët menjëherë të fillojnë të bëjnë detyrat e shtëpisë pasi të kthehen në shtëpi. Është mirë t'u jepni atyre kohë për t'u relaksuar pak. Kjo është arsyeja pse nuk rekomandohet t'i shtyni ata të bëjnë detyrat e shtëpisë menjëherë pas drekës. Kjo në fakt është koha më e keqe sepse trupi është i përfshirë në tretje dhe fëmijët mund të ndiejnë lodhje.

Lërini të luajnë ose të shikojnë disa minuta TV, duke u dhënë atyre mundësinë të pushojnë, dhe të rimbushen me energji për të përballuar më pas detyrat për të nesërmen.

2. Mbajeni larg shpërqëndrimeve

Sigurohuni që të mos keni shpërqendrime afër gjatë kohës së detyrave të shtëpisë . 

Mbajini larg telefonave celularë, iPad-ve dhe lojërave video, fikni televizorin dhe hiqni gjithçka që nuk është e nevojshme dhe që mund të bëjë që përqendrimi i tyre të lëkundet, duke vonuar përfundimin e detyrave të shtëpisë.

3. Vendosni një vend të përshtatshëm për kohën e detyrave të shtëpisë

Përveç shmangies së shpërqendrimeve, është gjithashtu mirë të kushtoni një vend specifik në shtëpi , të pajisur me gjithçka të nevojshme, për të lejuar të vegjlit të përqendrohen siç duhet, duke pasur gjithçka në dispozicion. 

Idealja do të ishte një hapësirë ??e rehatshme dhe jo shumë e vogël në dhomën e tij të gjumit , në mënyrë që ai t'i përkushtohej studimit vetëm, në një atmosferë të qetë dhe paqësore.

4. Mos harroni pushimet mes detyrave

Nuk ka kuptim t'i detyrosh ata të ulen para librave gjatë gjithë kohës. Në të vërtetë, shumë shpesh, kufizimi i kohës për detyrat e shtëpisë mund t'i shtyjë të vegjlit të gjejnë përqendrim dhe dëshirë më të madhe për të bërë, pikërisht sepse ata janë të vetëdijshëm se pas një kohe ata gjithashtu mund t'i përkushtohen diçkaje tjetër.

5. Bëjeni të pavarur!

Mos e ndihmoni në detyrat e shtëpisë, bëjeni vetëm nëse ai ju kërkon shprehimisht. 

Kështu që shmangni uljen pranë tij! Hartojini atij një ditar për kohën e lirë që ai të mund të kuptojë se si ta menaxhojë më mirë kohën e tij.

Por qëndroni afër, në mënyrë që të mund të ndërhyni nëse ai ka nevojë për ndihmë dhe në atë rast, mos e bëni ushtrimin për të, por ndihmojeni atë të gjejë zgjidhjen, duke u vendosur pothuajse në nivelin e tij, në mënyrë që të stimulojnë kureshtjen dhe aftësinë e tyre për arsyetim dhe mendim kritik.

7. Lejoni që herë pas here të bëjë detyrat e shtëpisë me një mik

Ta lejosh fëmijën të studiojë me një partner, mund të jetë një ide e shkëlqyeshme për ta ndihmuar atë të njohë menjëherë punën në grup dhe ta mësojë të lidhet me të tjerët në një mënyrë më të plotë. Organizoni një pasdite të detyrave të shtëpisë me shokun e klasës së fëmijës suaj dhe lejojini që të provojnë kohën e detyrave të shtëpisë së bashku.

Ftesa e një shoku herë pas here, me të cilin të ndajë kohën e detyrave të shtëpisë është një zgjidhje e mirë për ta lejuar atë të kalojë një pasdite argëtuese pordhe  të bëjë detyrat në të njëjtën kohë.

Marrë nga alfemminile.com

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco