Edhe një infeksion ‘i lehtë’ me COVID-19 mund t’ju lërë në rrezik të një vrasësi të madh një vit më pas

Edhe një infeksion ‘i lehtë’ me COVID-19 mund t’ju lërë në rrezik të një vrasësi të madh një vit më pas

09:08, 13/08/2022

Coronavirusi ka konsumuar jetën e njerëzve në një mënyrë që të kujton kohën e luftës.

Ndërsa është joshëse për ta parë COVID-19 si asgjë më shumë se një shqetësim, provat sugjerojnë se do të ishte mirë ta merrnim atë më seriozisht. Kjo për shkak se efektet e virusit mund të jenë shkatërruese shumë muaj pas infeksionit fillestar.

Një veçori e re e botuar në revistën Nature përmbledh provat aktuale mbi rrezikun e problemeve kardiovaskulare pas një infeksioni COVID-19.

Artikulli i revistës citon një studim, të botuar në fillim të këtij viti, i cili përdori të dhëna nga Departamenti Amerikan i Çështjeve të Veteranëve (VA) për të vlerësuar se sa shpesh COVID-19 çon në probleme kardiovaskulare.

Ata zbuluan se njerëzit që kishin pasur sëmundjen përballeshin me rreziqe të konsiderueshme në rritje për 20 probleme kardiovaskulare – duke përfshirë probleme potencialisht katastrofike si sulmet në zemër dhe goditjet në tru – në vitin pas infektimit me coronavirus.

Studiuesit thonë se këto komplikime mund të ndodhin edhe te njerëzit që duket se janë shëruar plotësisht nga një “infeksion i lehtë”. “Mjekët kanë raportuar probleme kardiovaskulare në lidhje me COVID-19 gjatë gjithë pandemisë, por shqetësimet për këtë çështje u rritën pasi rezultatet e studimit të VA dolën në fillim të këtij viti”, thuhet në artikullin e Nature.

Studiuesit krahasuan më shumë se 150 mijë veteranë që ishin shëruar nga COVID-19 akut me bashkëmoshatarët e tyre të pa infektuar, si dhe me një grup kontrolli para pandemisë. Njerëzit që ishin shtruar në kujdesin intensiv me infeksione akute kishin një rrezik drastikisht më të lartë të problemeve kardiovaskulare gjatë vitit të ardhshëm.

Për disa probleme, të tilla si ënjtja e zemrës dhe mpiksja e gjakut në mushkëri, rreziku u rrit të paktën 20 herë krahasuar me atë te bashkëmoshatarët e pa infektuar. Por edhe njerëzit që nuk ishin shtruar në spital kishin rritur rrezikun e shumë sëmundjeve, duke filluar nga një rritje prej tetë për qind në shkallën e sulmeve në zemër deri në një rritje prej 247 për qind në shkallën e inflamacionit të zemrës.

Për Doktor Al-Aly, studimi i shtoi provave në rritje se një periudhë e COVID-19 mund të ndryshojë përgjithmonë shëndetin e disa njerëzve. Këto lloj ndryshimesh bien nën kategorinë e pasojave post-akute të COVID-19, e cila mbulon problemet që dalin pas një infeksioni fillestar.

Ky çrregullim përfshin – dhe mbivendoset – gjendjen e vazhdueshme të njohur si coronavirus i gjatë, një term që ka shumë përkufizime.

“Studimet tregojnë se coronavirusi është i lidhur me një gamë të gjerë problemesh të qëndrueshme, si diabeti, dëmtimi i vazhdueshëm i mushkërive dhe madje edhe dëmtimi i trurit”, thuhet në artikullin e Nature. 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco