A mund të 'vaksinohesh' me Omikron? Përgjigjet eksperti Dasho

A mund të 'vaksinohesh' me Omikron? Përgjigjet eksperti Dasho

09:25, 15/01/2022

Nga Erion Dasho

A MUND TË “VAKSINOHESH” ME OMIKRON?

Me shfaqjen e variantit omikron si nje variant i COVID-it që shkakton një formë më të lehtë klinike, kam marrë shumë pyetje nga miq të faqes që besojnë se infektimi me omikron është një formë vaksinimi kundër COVID-it.

Një pjesë e miqve që më pyesin nuk kanë bërë asnjë prej vaksinave në qarkullim, ose nuk dëshirojnë të bëjnë dozën e tretë. Ata besojnë se duke u infektuar qëllimisht me omikron do të imunizohen dhe do të shmangin nevojën për vaksinim.

Përgjigja ime, e bazuar si gjithmonë në përvojën më të mirë shkencore që disponohet për momentin, është:

NUK MUND TË VAKSINOHESH ME OMIKRON!

Vdekshmëria nga omikron raportohet nga tre deri në dhjetë herë më e ulët se vdekshmëria nga variantet e mëparshëm të virusit, por ajo gjithsesi mbetet e lartë. Edhe sikur të jetë në shkallën 1 në 1,000 (pra në çdo një mijë të prekur, një prej tyre humb jetën) kjo mbetet një vdekshmëri më e lartë se ajo e virozave respiratore dhe gripit stinor.

Përfundimisht rreziku për jetën dhe shëndetin qoftë edhe nga varianti “i zbutur” omikron është shumë më i lartë se çdo efekt anësor i vaksinës. Rreziku për humbje jete, komplikacione, COVID-i i zgjatur, etj. janë argumentë më se të arsyeshëm për të mos rrezikuar një aventurë me shëndetin dhe jetën.

Rekomandimi im për të gjithë miqtë që ndjekin dhe vlerësojnë këshillat e mia është: vaksinimi mbetet zgjidhja më e mirë, më e sigurt dhe më efikase që disponojmë deri më sot për t’u mbrojtur prej COVID-it!

Përfitoni nga kjo mundësi!
 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco