Origjina kozmike e metaleve të çmuara, si lindën ato?

Origjina kozmike e metaleve të çmuara, si lindën ato?

09:50, 09/12/2021
A+ Aa A-

Ari, argjendi dhe metalet e tjera të çmuara kanë qenë simbole të pasurisë në çdo periudhë të historisë.

 Epo, a keni menduar ndonjëherë për origjinën e këtyre metaleve, të cilat janë një nga elementët më të rëndësishëm të tregjeve globale sot?

Fizikani, fitues i çmimit Nobel, Frank Wilczek, hodhi dritë mbi këtë çështje në një rubrikë që ai shkroi së fundmi për Wall Street Journal. 

Puna e fundit mbi vëzhgimin e valëve gravitacionale duket se mbush një boshllëk të madh në të kuptuarit tonë të origjinës së elementeve në një mënyrë befasuese dhe të bukur shkruan Wall Street Journal.

Zbulimet e reja trajtojnë një mister të gjatë: si u formuan elementët më të rëndë, me pjesën më të madhe të neutroneve – si ari, argjendi dhe uraniumi –? 

Bërthamat atomike përbëhen nga protonet dhe neutronet.

 Neutronet në vetvete janë të paqëndrueshëm dhe kalbet shpejt, me një gjysmë jetë më pak se 15 minuta. 

Por brenda bërthamave, neutronet mund të stabilizohen; ndërveprimet me protonet dhe neutronet e tjera ulin masën e tyre dhe kufizojnë zbërthimin e tyre.

Duke dalë nga Big Bengu, e gjithë lënda përbëhej nga hidrogjen (me një proton në bërthamën e tij) dhe helium (me dy protone dhe një ose dy neutrone), plus disa papastërti gjurmë.

 Nuk kishte asnjë material në të cilin neutronet tejkalonin protonet. 

Yjet e çojnë më tej gatimin bërthamor: Në thelb, ata kombinojnë këta tre përbërës në njësi më të mëdha, duke prodhuar elementë të tjerë.

Por yjet normalë kanë një kohë të vështirë për të prodhuar elementë, bërthamat e të cilëve përmbajnë shumë më tepër neutrone sesa protone. 

Argjendi, për shembull, ka 47 protone dhe 60 ose 62 neutrone, ari ka 79 protone dhe 118 neutrone, dhe uraniumi në formën e tij më të qëndrueshme ka 92 protone dhe 146 neutrone. 

Si dhe ku mund të lindë një mbipopullim i tillë i neutroneve?

Yjet neutron, mbetjet e djegura të shpërthimeve të supernovës, janë një i dyshuar i mundshëm.

 Kur yjeve, masa e të cilëve është disa herë më e madhe se ajo e diellit tonë, u mbaron karburanti bërthamor dhe "vdesin", bërthama e tyre shembet. 

Rezultati përfundimtar është një trup afërsisht me madhësinë e Tokës, masa e të cilit e kalon atë të Diellit.

 Është, në fakt, një bërthamë e vetme gjigante, e mbajtur së bashku nga graviteti.

 Në këtë mjedis, neutronet janë dukshëm më të lehta se protonet, kështu që janë protonet që janë të paqëndrueshëm. 

Protonet zbërthehen në neutrone ose hidhen deri sa të ketë një mbizotërim dërrmues të neutroneve në mbetje, të quajtur me vend një yll neutron.

Sfida tjetër është kontrabandimi i disa neutroneve jashtë. 

Ja se si mund të ndodhë.

 Ndonjëherë të dy anëtarët e një sistemi yjor binar evoluojnë në yje neutron. 

Më pas, yjet neutron rrotullohen rreth njëri-tjetrit. 

Sidoqoftë, orbita zbehet, duke lëshuar rrezatim gravitacional. 

Ndërsa yjet neutron afrohen me njëri-tjetrin, forcat gjigante të baticës i copëtojnë ato dhe mbetjet e copëtuara përplasen.

 Në këto takime të dhunshme, fragmente të materialit të nxehtë dhe të dendur që është ende i pasur me neutron hidhen dhe më pas vendosen në bërthama të qëndrueshme dhe të pasura me neutron. 

Teorikisht, ky proces i stuhishëm mund të gjenerojë pjesën më të madhe të argjendit dhe arit tonë dhe të gjithë uraniumin tonë.

Deri kohët e fundit, ai skenar ishte jashtëzakonisht hipotetik.

 Por në vitin 2017, LIGO (Observatori i valëve gravitacionale interferometrike me lazer, me bazë në Luiziana dhe shtetin e Uashingtonit) kapi dy yje neutron në veprim, duke vëzhguar shpërthimin tregues të rrezatimit gravitacional intensiv në bashkimin e tyre. 

Ndërsa një rrjet më i gjerë i detektorëve të valëve gravitacionale vjen në internet, astronomët që përdorin shumë lloje "teleskopësh" - nga enët e radios te satelitët me rreze gama, madje edhe detektorët e neutrinos - do të jenë në gjendje të fokusohen në ngjarjet që zbulojnë.

Meqenëse bashkimet e dy yjeve neutron janë ngjarje të pazakonta në galaktikën tonë, zona të ndryshme mund të përmbajnë pak a shumë mbetjet e tyre sesa sistemi ynë diellor. 

Kjo do të jetë interesante për t'u hetuar.

 Ndërkohë, është argëtuese të merret në konsideratë se si historia njerëzore do të kishte qenë ndryshe nëse Toka do të përmbante shumë më tepër - ose shumë më pak - argjend, ar dhe uranium.

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco