Orkat mund të jetë më të zgjuara nga ç'mendojmë ne. Ja çfarë duhet të dimë për sjelljet e tyre.

Orkat mund të jetë më të zgjuara nga ç'mendojmë ne. Ja çfarë duhet të dimë për sjelljet e tyre.

10:35, 22/04/2024
A+ Aa A-

Të njohura si balenat vrasëse, orkat janë ndër banorët më tërheqës të oqeanit. Të njohura për bukurinë e tyre mbresëlënëse dhe strukturat komplekse shoqërore, orkat kanë magjepsur prej kohësh shkencëtarët dhe publikun.

Por pavarësisht nga popullariteti i tyre, shumë keqkuptime dhe pyetje vazhdojnë rreth këtyre gjitarëve detarë. Nga dieta, habitati, sjellja dhe statusi i ruajtjes së tyre, le të bëjmë një zhytje të thellë në botën e orkave dhe të zbulojmë se sa inteligjente janë ato.

Lidhja befasuese familjare e Orkas me delfinët

Pavarësisht emrit të tyre të zakonshëm, balenat vrasëse nuk janë balena të vërteta. Orkat janë anëtarët më të mëdhenj të familjes së delfinëve oqeanikë, delphinidae. Ky klasifikim pasqyron lidhjet e tyre më të ngushta gjenetike dhe të sjelljes me delfinët dhe jo me balenat.

Orkat (Orcinus orca) shfaqin sjellje shumë sociale dhe aftësi të avancuara njohëse, të ngjashme me ato të specieve të tjera të delfinëve. Këto karakteristika demonstrojnë inteligjencë dhe përshtatshmëri mbresëlënëse, duke i lejuar orkat të lulëzojnë në një gamë të gjerë mjedisesh detare.

Ku jetojnë orkat?

Orkat janë një nga gjitarët detarë më të përhapur. Ato gjenden në çdo oqean, nga rajonet e ngrira të Arktikut dhe Antarktikut deri te ujërat e butë dhe madje tropikalë. Kjo gamë e gjerë nxjerr në pah përshtatshmërinë e jashtëzakonshme të orkave ndaj habitateve të ndryshme, duke përfshirë detet e hapura, zonat bregdetare dhe detet gjysmë të mbyllura. Orkat më së shpeshti shihen në zonat e ngritur të ujit të ftohtë, ku ujërat e thella dhe të pasura me lëndë ushqyese ngrihen drejt sipërfaqes. Këto përfshijnë brigjet e Paqësorit Veriperëndimor, Norvegjisë dhe Ishujt Aleutian, si dhe gjerësitë më të larta të Oqeanit Jugor. Megjithatë, pavarësisht preferencës së tyre për ujëra më të ftohtë, orkat shihen edhe në rajone më të ngrohta, si ujërat përreth Floridës, Bahamas, Afrikës së Jugut dhe Australisë.

Çfarë hanë Orka?

Orkat janë supergrabitqarë, që do të thotë se janë në krye të zinxhirit ushqimor. Aftësia e tyre për të lulëzuar në mjedise të ndryshme është kryesisht rezultat i fleksibilitetit të tyre dietik dhe strategjive të specializuara të gjuetisë, të cilat ndryshojnë ndjeshëm sipas rajonit dhe gjahut të disponueshëm.

Për shembull, në ujërat e pasura me lëndë ushqyese të Paqësorit Veriperëndimor, orkat priren të ushqehen me salmon. Në rajone të tjera, si Antarktiku, orkat mund të gjuajnë foka, pinguinë dhe madje edhe balena.

Inteligjenca e orkave dhe struktura sociale

Të njohura për inteligjencën e tyre të lartë, orkat shfaqin struktura komplekse sociale, aftësi komunikimi dhe aftësi për zgjidhjen e problemeve. Kjo mund të shihet në metodat e tyre strategjike të gjuetisë. Orkat në Antarktidë janë vëzhguar duke punuar së bashku për të krijuar valë që largojnë fokat nga fushat e akullit, duke i bërë ato më të lehta për t'u kapur. Kjo sjellje e koordinuar jo vetëm që tregon aftësinë e tyre për të punuar si ekip, por gjithashtu tregon se ata mund të angazhohen në planifikimin dhe ekzekutimin taktik.

Balenat vrasëse jetojnë në grupe familjare matrilineale të quajtura tufa. Këto tufa nuk janë vetëm njësi familjare. Ato funksionojnë si rrjete sociale të sofistikuara ku njohuritë, si teknikat e gjuetisë dhe vokalizimet, transmetohen brez pas brezi. Për shembull, grupe të ndryshme do të kenë dialekte unike thirrjesh, të cilat besohet se ndihmojnë anëtarët të komunikojnë dhe koordinojnë gjatë gjuetisë dhe të mbajnë lidhje të forta sociale. Kjo strukturë komplekse komunikimi dhe shoqërore është vendimtare për mbijetesën dhe suksesin e tyre riprodhues.

Statusi i ruajtjes: Sa orka kanë mbetur?

Statusi i ruajtjes së orkave ndryshon sipas popullsisë. Disa grupe konsiderohen të rrezikuara për shkak të kërcënimeve si ndotja, humbja e habitatit dhe disponueshmëria e reduktuar e gjahut. Vlerësimet aktuale sugjerojnë se vetëm rreth 50,000 orka kanë mbetur në mbarë botën, por ky numër është i pasigurt për shkak të vështirësive në gjurmimin e tyre.

Orkat luajnë një rol vendimtar në ruajtjen e shëndetit dhe ekuilibrit të ekosistemeve detare. Prania e tyre ndikon në shumë specie të tjera detare, duke i bërë orkat një pjesë të madhe të rrjetit ushqimor oqeanik. Duke mbështetur përpjekjet për të studiuar dhe mbrojtur orkat, ne mund të ndihmojmë në realizimin e qëllimit më të madh për të siguruar shëndetin dhe mirëqenien e vazhdueshme të oqeaneve tanë, gjë që është jetike për ekuilibrin e përgjithshëm ekologjik të planetit.

Sa të mëdha janë orkat?

Meshkut e balenave vrasëse mund të rriten në mënyrë mbresëlënëse, duke arritur deri në 10 metra të gjata dhe duke peshuar deri në 10 tonë ose më shumë (femrat priren të jenë pak më të vogla). Kjo madhësi e frikshme u mundëson orkave të dominojnë një sërë mjedisesh detare, duke i lejuar ato ta trajtojnë edhe gjahun e madh me lehtësi relative.

Sa shpejt dhe thellë mund të notojnë orkat?

Orkat mund të notojnë deri në rreth 55 km/h, duke i bërë ata një nga gjitarët detarë më të shpejtë. Përveç kësaj, ata mund të zhyten në thellësi më shumë se 1066 metra dhe mund të mbajnë frymën e tyre deri në 15 minuta, duke i lejuar ata të gjuajnë dhe të lundrojnë në dete të thella në mënyrë efektive.

A janë orkat të rrezikshme?

Pavarësisht pseudonimit të tyre, balenat vrasëse përgjithësisht nuk konsiderohen të rrezikshme për njerëzit. Ndërsa ka raporte për orka që sulmojnë peshkaqenë dhe delfinët, balenat vrasëse shumë rrallë sulmojnë njerëzit, veçanërisht në natyrë. Shumica e rasteve të dokumentuara të agresionit kanë ndodhur në robëri. Megjithatë, kohët e fundit ka pasur raporte të orkave që sulmojnë varkat jashtë Gadishullit Iberik. Këto incidente janë ende nën hetim dhe arsyet e një sjelljeje të tillë ende nuk janë kuptuar plotësisht.

Sa kohë jetojnë orkat?

Meshkut e orkave zakonisht jetojnë rreth 30 vjet, megjithëse disa dihet se arrijnë 60 vjet. Femrat në përgjithësi jetojnë më gjatë, me një jetëgjatësi mesatare prej rreth 50 vjet, me disa që arrijnë deri në 90 vjet. Një jetëgjatësi e tillë e zgjatur i lejon orkat, veçanërisht femrat, të maturohen dhe të mbajnë struktura komplekse sociale brenda tufave të tyre.

Burimi: discovermagazine.com

Përktheu: Syri.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco