A mund të mësojmë ndërsa flemë?

A mund të mësojmë ndërsa flemë?

20:43, 23/04/2024
A+ Aa A-

Natyra enigmatike e gjumit ka magjepsur gjithmonë shkencëtarët, duke çuar në shumë kërkime që synojnë të zbulojnë misteret e tij. Një fushë me interes të veçantë është aftësia e trurit për të përpunuar informacionin dëgjimor, si muzika ose fjalët e folura, ndërsa jemi në gjumë. Ky artikull shqyrton kompleksitetin se si truri ndërvepron me tingullin gjatë gjumit, duke hedhur dritë mbi faktin nëse mund të “dëgjojmë” vërtet diçka si një podcast ndërsa jemi në sferën e gjumit.

Kuptimi i gjumit

 

Gjumi nuk është një gjendje uniforme, por një proces kompleks, dinamik që shpaloset në disa faza. Këto faza kategorizohen në gjumë REM (lëvizje të shpejtë të syve) dhe në gjumë jo-REM, secila e karakterizuar nga aktivitete të ndryshme të trurit. Gjumi jo-REM përbëhet nga tre faza, duke filluar nga gjumi i lehtë (faza 1) deri tek gjumi i thellë (faza 3), ndërsa gjumi REM është vendi ku ndodh shumica e ëndrrave.

Përpunimi auditor gjatë gjumit

Ndërsa ne flemë, truri ynë vazhdon të përpunojë informacionin shqisor, megjithëse në një kapacitet të ndryshëm nga ai kur jemi zgjuar. Këtu përfshihen stimujt dëgjimorë, të cilët truri i përpunon në një nivel bazë. Studimet që përdorin teknologjinë EEG (elektroencefalogram) tregojnë se truri i përgjigjet tingujve gjatë gjumit, megjithëse këto përgjigje ndryshojnë sipas fazës së gjumit.

Gjumi i lehtë (Fazat N1 dhe N2)

Gjatë fazave më të lehta të gjumit, truri është më i përgjegjshëm ndaj zhurmave të jashtme. Ky reagim ndonjëherë mund të bëjë që një person të zgjohet në përgjigje të tingujve, duke demonstruar një mekanizëm mbrojtës ose alarmues. Megjithatë, aftësia për të kuptuar dhe mbajtur me vetëdije informacion nga këto tinguj, siç është përmbajtja e një podcast, është zvogëluar ndjeshëm.

Gjumi i thellë (Faza N3)

Në gjumë të thellë, pragu i trurit për t’iu përgjigjur stimujve të jashtëm dëgjimor është më i lartë. Përpunimi i tingujve është minimal, duke u fokusuar më shumë në ruajtjen e integritetit të fazës së gjumit të thellë, e cila është thelbësore për restaurimin fizik dhe konsolidimin e kujtesës.

Gjumi REM

Gjumi REM paraqet një rast interesant ku truri është aktiv dhe ndodhin ëndrra, megjithatë përpunimi i informacionit të jashtëm dëgjimor është i kufizuar. Ndërsa truri mund të integrojë tinguj të jashtëm në ëndrra herë pas here, kuptimi i ndërgjegjshëm i këtyre tingujve, i ngjashëm me dëgjimin aktiv kur është zgjuar, ka shumë pak gjasa.

A mund të mësojmë gjatë gjumit?

Nocioni i të mësuarit të informacionit të ri, si një gjuhë e huaj, përmes ekspozimit dëgjimor gjatë gjumit ka qenë një temë magjepsëse dhe skepticizmi. Hulumtimet në këtë fushë sugjerojnë se ndërsa truri mund të njohë dhe t’i përgjigjet stimujve dëgjimor gjatë gjumit, kapaciteti për të mësuar kompleks është minimal.

Të mësuarit mund të ndodhë gjatë gjumit. Sidoqoftë, përvetësimi i informacionit kompleks dhe kuptimplotë, si fjalori ose faktet nga një podcast, kërkon vëmendje të ndërgjegjshme dhe procese kodimi që janë kryesisht joaktive gjatë gjumit.

Ndërsa truri ruan një kapacitet të jashtëzakonshëm për të përpunuar tingujt gjatë gjumit, thellësia dhe faza e gjumit ndikojnë ndjeshëm në këtë aftësi. Nocioni i të mësuarit të informacionit të ri kompleks nga ekspozimi dëgjimor gjatë gjumit mbetet më shumë mit sesa realitet, duke pasur parasysh të kuptuarit aktual shkencor.

Gjumi shërben si një periudhë që truri të pushojë, të rivendosë dhe të konsolidojë kujtimet në vend që të përfshihet në të mësuarit aktiv. Kështu, ndërsa joshja e të bërit shumë detyra përmes gjumit dhe të mësuarit është joshëse, është më e dobishme të respektojmë gjumin për atë që është.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco