Fakte interesante rreth Mërkurit

Fakte interesante rreth Mërkurit

13:54, 28/11/2019

Mërkuri është planeti më i afërt me Diellin dhe më i vogli që kur Plutoni ishte kthyer në një planet xhuxh. 

Është gjithashtu një nga pesë planetët e dukshëm me sy të lirë, së bashku me Saturnin, Jupiterin, Marsin dhe Venusin. 

Pavarësisht afërsisë me Tokën, Mërkuri është ndër planetët më pak të eksploruar për shkak të afërsisë me Diellin. 

Më poshtë janë disa karakteristika të këtij planeti që nuk i kemi ditur më parë:

1. Në këtë planet dita është më e gjatë se viti nëse bëhet krahasim me tokën.

2. Orbita e Mërkurit është unike pasi rrotullohet me 112,000 mph, çfarë e bën edhe më të shpejtë se gjithë planetët e tjerë.

3. Vështirë për tu parë në qiell. Mërkuri dhe Venusi janë dy planetët e vetëm në sistemin Diellor pa asnjë hënë ose unazë.

4. Planeti i dytë më i nxehtë në univers. Mërkuri mund të jetë planeti më i afërt me Diellin, por nuk është aq i nxehtë sa Venusi.

5. Mërkuri ka një atmosferë të brishtë të njohur si një eksosferë. Nuk është në gjendje të mbajë nxehtësinë, kjo është arsyeja pse pjesa e errët e planetit është e ngurtë. 

Marrë nga: www.worldatlas.com-Përgatiti: F.H, Syri.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco