Komuniteti që jeton pa energji elektrike

Komuniteti që jeton pa energji elektrike

14:08, 11/09/2019

Një komunë në zemër të Seulit po jeton pa energji elektrike dhe madje drejton edhe një kafene pa energji elektrike.

Në Seul ndodhe një komunitet i vogël i quajtur, ‘NoPlug’ ‘JoPriza’, që synon të minimizojë përdorimin e energjisë në qytetin shumë të industrializuar. 

Emri i saj vjen nga ideja në zemër të komunës: pa energji elektrike, pa priza.

Me Korenë e Jugut në mesin e emetuesve më të lartë të dioksidit të karbonit globalisht, ‘NoPlug’ shpreson që bashkësia e tyre të mund të ndikojë duke zvogëluar gjurmën e tyre në nivelin e në nivelin e çlirimit të karbonit. 

Edhe pse nuk është e mundur të jesh plotësisht larg elektricitetit ideja është që ta vendosni konsumin e energjisë elektrike në zero, dhe të përpiqeni të mbani çdo gjenerim të energjisë nga burime të qëndrueshme. 

Mënyra e tyre e të jetuarit është pak larg të pasurit të një shtëpie funksionale; duke mos përdorur energjinë elektrike, ata mbështeten në burimet e karburantit të tilla si diellore dhe zjarri për të bërë detyra ditore (dhe madje të drejtojnë një dyqan kafeje pa energji elektrike që është e hapur nga agimi deri në muzg).

Dr. Yasuyuki Fujimura, viziton komunitetin NoPlug nga Japonia çdo muaj për të edukuar njerëzit se si tu rezistojnë çdo ditë nevojave pa energji elektrike dhe pajisje. 

"Dua t'u jap një ëndërr të rinjve që tani po humbasin shpresën e tyre, është detyra jonë" thotë ai. 

Marrë nga: bbc.com-Përgatiti: F.H, Syri.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco