Mbipesha është më e përhapur në zonat rurale sesa në qytete

Mbipesha është më e përhapur në zonat rurale sesa në qytete

12:44, 16/05/2019

Trendi i mbipeshës rritet më shpejt në zonat rurale sesa në qytet, ndryshe nga ajo që ndodhi 35 vjet më parë. Kjo është zbuluar nga një studim mbi indekset e masës trupore, i cili na fton të rishikojmë atë që ne besojmë se dimë për stilin e jetesës urbane.

A është më e lehtë për të grumbulluar peshë të tepërt në zonat urbane, apo në zonat rurale? Nëse mendojmë për kontrast disi stereotipik midis qytetit dhe fshatit, ne synojmë të zgjedhim përgjigjen e parë: për një kohë të gjatë kemi shoqëruar stilin e jetës së keqe tipike e zonave metropolitane. Megjithatë, studimi i fundit global mbi atë se si ndryshon indeksi i masës trupore është treguesi më i zakonshëm i gjendjes së peshës.

Sipas studimit, obeziteti po rritet më shpejt në zonat rurale. Analiza e studiuesve të Imperial College në Londër analizuan mbi 112 milionë të rritur që jetonin në qytete dhe zona rurale të 200 vendeve midis 1985 dhe 2017-ës.

Masa trupore është një vlerë e përfituar nga raporti midis peshës dhe gjatësisë së një individi. Kur është mbi 25.01 ai tregon një gjendje mbipeshe; nëse shkon përtej 30.1 atëherë flasim për obezitet.

Të gjithë më të shëndoshë:

Në periudhën e konsideruar, masa trupore u rrit mesatarisht 2 kilogramë për metër katror në femra dhe 2.2 kilogramë për metër katror në meshkuj në nivel global: ndarja e këtyre kilogramëve është sikur secili të ketë shtuar rreth 5 ose 6 kg.

Më shumë se gjysma e kësaj rritjeje globale i atribuohet rritjes së indeksit të masës trupore në zonat rurale.

Shkaqet:

Pra, cilat janë arsyet për këtë mosbalancim? Në vendet me të ardhura të larta, qytetet ofrojnë më shumë lehtësira për t'u angazhuar në stërvitje dhe rekreacion, shërbime shëndetësore më të mira dhe më shumë mundësi për të ngrënë në mënyrë të shëndetshme; ndërkohë që është më e lehtë për zonat rurale të lidhen me paga më të këqija dhe me pak mundësi arsimore, ose që ofrojnë më pak mundësi për të luajtur sporte.

Në vendet në zhvillim, nga ana tjetër, ardhja e bujqësisë së mekanizuar, infrastruktura më e mirë dhe përdorimi i makinave në zonat rurale, ka zhvendosur problemin ushqimor nga të paturit ushqim të mjaftueshëm për të pasur ushqim me cilësi të mirë. 

Marrë nga: focus.it- Përgatiti F.H, SYRI.net 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco