FOTO/ Zbulohen të tjera hipoteza për përbërjen e Mërkurit

FOTO/ Zbulohen të tjera hipoteza për përbërjen e Mërkurit

15:38, 30/04/2019

Një studim i ri i të dhënave të mbledhura në mes të vitit 2011 dhe 2015 nga sonda MESSENGER konfirmon se Mërkuri ka një bazë të ngushtë të brendshme.

Studimi u krye duke ri-elaboruar të dhënat brenda një modeli të ri dhe kompleks gjeofizik: në sajë të këtij hulumtimi nga NASA, sot ne e njohim më mirë planetin e vogël, i cili rezulton të jetë më i ngjashëm me Tokën sesa është menduar më parë (dhe, çuditërisht, nganjëherë edhe planeti më i afërt).

Studiuesi italian Antonio Genova ka koordinuar një ekip të planetologëve të NASA-s për të analizuar disa grupe informacioni me metoda të reja.

 Struktura gjeofizike e Merkurit

Një seksion kryq i Merkurit, diametri i të cilit është 4,880 km (kundrejt 12,000 kilometrave të Tokës): studimi i koordinuar nga Antonio Genova nxjerr në pah lidhjen ndërmjet madhësisë së planetit dhe atyre të thelbit të brendshëm të ngushtë (thelb i ngurtë i brendshëm) dhe e bërthamës së lëngshme të jashtme (bërthama e shkrirë e jashtme) për të shpjeguar intensitetin e ulët të fushës magnetike të planetit.

"Një nga aspektet më interesante të Merkurit është lidhja mes densitetit (5.500 kg / m3) dhe rreze (2.440 km)," tha Genoa:

"Në përgjithësi, planetet shkëmbore kanë vetitë lineare midis rrezes dhe densitetit. Mërkuri, nga ana tjetër, ka një densitet shumë më të lartë se rrezja e tij: një karakteristikë për shkak të faktit se bërthama e tij është ndoshta shumë e madhe, ndoshta 85 për qind e planetit dhe një pjesë e saj ka pësuar një proces ngurtësimi më të“.

Zemra e Gurtë.

Studimi i koordinuar nga Genoa sugjeron se thelbi solid i Merkurit ka një rreze prej rreth 1.000 km ose më shumë se 1/3 e rrezes së planetit (2.440 km), në të cilën shtohet një bërthamë e lëngshme e jashtme më modeste: sipas studiuesit, "madhësia e reduktuar" e rajonit të lëngshëm të bërthamës është shkaku i fushës së dobët magnetike.

Puna bazohet në modelin gjeofizik (të përbashkët) ku bërthama e lëngshme e një planeti vepron si një dinamo gjigante, e aktivizuar nga lëvizjet e mantelit: «Toka», shton Genoa, «ka një bazë më të madhe lëngu dhe fusha magnetike më intensive », rreth njëqind herë.

Marrë nga: focus.it- Përgatiti F.H, SYRI.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco