Zbulohet AND-ja mahnitëse tek njerëzit e lashtë të Evropës Jugore

Zbulohet AND-ja mahnitëse tek njerëzit e lashtë të Evropës Jugore

11:47, 15/03/2019

Që nga fillimi i migrimit njerëzor, gadishulli Iberik ka qenë një vend ku kulturat e Afrikës, Evropës dhe Mesdheut janë përzier.

Një grup prej 111 arkeologësh të gjenetikës së popullsisë ‘shkruan’ 8,000 vjet gjenetikë në këtë rajon.

Ata realizuan një pamje që tregon shumë kompleksitet gjenetik, por që gjithashtu lë të kuptohet një migracion misterioz që u realizua rreth 4,500 vjet më parë që tronditi tërësisht ADN-në e lashtë të iberikëve.

Ekipi ka kontrolluar dëshmi të ADN-së për të dhëna se si dhe kur popujt e ndryshëm u bënë pjesë e pishinës gjenetike të Gadishullit Iberik.

Ata sekuencuan gjenet e 271 Iberianëve të lashtë, pastaj kombinuan këtë informacion me të dhëna të publikuara më parë për 132 banorë të tjerë të lashtë të gadishullit.

Duke filluar nga Epoka e Bronzit, përbërja gjenetike e zonës ndryshoi në mënyrë dramatike. Duke filluar nga viti 2500 Para K. gjenet e lidhura me njerëzit nga stepat pranë Detit të Zi dhe Kaspik, në atë që tani është Rusia, mund të zbulohen në grupin e gjenit Iberik.

Dhe prej vitit 2.500 ADN-ëja e popullsisë u zëvendësua me atë të njerëzve të stepës ose më saktë u modifikua prej saj.

"Hipoteza e Stepës" thotë se ky grup u përhap në lindje në Azi dhe në perëndim në Evropë në të njëjtën kohë dhe studimi aktual tregon se ata e bënë atë edhe në Iberi.

Megjithëse 60 për qind e ADN-së totale të rajonit mbeti e njëjtë, kromozomet Y të banorëve u zëvendësuan pothuajse tërësisht në vitet 2.000 Para K.

Kjo sugjeron një fluks masiv të lëvizjes së njerëzve nga stepat, meqë kromozomet Y mbahen vetëm nga burrat.

"Duket sikur influenca më e madhe vinte nga meshkujt", thotë Miguel Vilar, një antropolog gjenetik që shërben si oficer i programit të lartë për Shoqërinë Kombëtare Gjeografike.

Vilar, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, spekulon se burrat e stepave mund të kenë ardhur në kuaj me armë bronzi, duke sjellë Epokën e Bronzit në zonë.

Ai krahason migrimin me atë që popujt indigjenë të Amerikës së Veriut dhe Jugut përballeshin kur u tërhoqën evropianët e parë në vitet 1490.

Por pastaj ekipi gjithashtu gjeti një individ të vetëm me ADN-në e Afrikës Veriore nga një vend në mes të Iberisë. Trupi i tij daton në rreth 2,500 Para K.

Prania e këtij afrimi të vetëm sugjeron ndërhyrje të hershme, sporadike midis Iberisë dhe Afrikës së Veriut. Por ekipi mendon se origjina e Afrikës së Veriut u përhap në Iberi rreth 2,000 vitet e fundit.

Marrë nga: nationalgeographic.com- Përgatiti F.H, SYRI.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment