Sistemi kuantik: Për një fraksion sekonde shkencëtarët arritën të kthejnë kohën pas

Sistemi kuantik: Për një fraksion sekonde shkencëtarët arritën të kthejnë kohën pas

13:48, 14/03/2019

Shkencëtarët rusë kanë ndryshuar me sa duket rrjedhën e kohës në një eksperiment të kryer në një kompjuter kuantik.

Gjetja nuk ka të ngjarë të çojë në një makinë kohe që do të punonte për njerëzit. Por ekipi i fizikanëve arriti të rivendoste kompjuterin kuantik të IBM në atë shtet që kishte qenë në një moment më parë, sipas hulumtimit të botuar të mërkurën në revistën Nature Scientific Reports - një rezultat i nuancuar, por ai që mund të ketë implikime të habitshme për të ardhmen e informatikës, fizikës kuantike, dhe të kuptuarit tonë të vetë kohës.

"Ne kemi krijuar artificialisht një shtet që evoluon në një drejtim të kundërt me atë të shigjetës termodinamike të kohës", tha Gordey Lesovik, një fizikan kuantik nga Instituti i Fizikës dhe Teknologjisë në Moskë.

Ekipi i Lesovik punoi me shkencëtarët në Laboratorin Nacional të Argonne në Illinois për të drejtuar mijëra eksperimente në një sistem kuantik të programuar për të kthyer shigjetën e kohës në një elektron të vetëm.

Pas mijëra provave, fizikanët arritën të rivendosin gjendjen e mëparshme të kompjuterit kuantik rreth 85 për qind të kohës, por vetëm nëse ata punonin me një sistem të thjeshtuar.

Ashtu si hulumtimi në teleportimin kuantik nuk ka të bëjë aspak me transportimin e njerëzve, nuk ka arsye për ta lidhur këtë studim me nocionin e një makine që mund të udhëtojë nëpër kohë.

Përkundrazi, shkencëtarët shpresojnë se puna e tyre mund të ndihmojë shkencëtarët e kompjuterëve kuantikë që të sigurojnë që softueri i tyre është në të vërtetë duke bërë atë që supozohet duke e nisur me kalimin e kohës dhe duke kontrolluar dyfishin e punës së tij.

Marrë nga: futurism.com- Përgatiti F.H, SYRI.net

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment