Lajmi i fundit

TASK FORCE/ '7 Korrik' protesta e shqiptarëve

Manipulim votash? Eurovizioni përballet me akuza të forta

Manipulim votash? Eurovizioni përballet me akuza të forta

21:14, 16/05/2022
A+ Aa A-

Gjatë natës finale të Eurovizionit dhe dhënies së pikëve nga shtetet u njoftuan disa probleme nga prezantuesit. Sipas tyre nuk po mundësohej lidhja dhe pikët u dhanë nga dikush tjetër. Por mesa duket kjo paska qenë një justifikim pasi pikët nuk janë dhënë si duhet por janë ndryshuar.

Shefja e delegacionit të Rumanisë, Iuliana Marciuc thotë se ajo nuk e kupton pse EBU anuloi votimin e jurisë së Rumanisë dhe pse 12 pikët që Bukureshti i dha Moldavisë shkuan në Ukrainë.

Marciuc i tha “Telejurnal” se juria rumune kishte ndjekur të gjitha rregullat e përcaktuara nga EBU, kështu që u befasuan kur rezultati i tyre u anulua.

Image

“Telefonova Bukureshtin, kërkova që të më jepnin pikët, sepse deri në atë moment nuk e dija dhe kërkova detaje se si ishte organizuar juria në studio. Mësova se ishte organizuar me të gjitha rregullat e vendosura nga EBU, me praninë e detyrueshme të një noteri, i cili mbërriti në studio përpara anëtarëve të jurisë. Anëtarët e jurisë nuk mund të komunikonin me njëri-tjetrin. Ata nuk mund të flisnin. Secili person nënshkroi fletën e tij të jurisë. Ata nuk e panë as rezultatin përfundimtar të jurisë. Ne nuk e dimë se cili është problemi me votimin.”

Por të shtunën mbrëma, gjatë finales së madhe, Unioni Evropian i Transmetuesve dërgoi një deklaratë të paqartë, e cila tha se kishte gjetur “modele të parregullta votimi” të zbuluara midis gjashtë vendeve të paidentifikuara pas provave të dyta për gjysmëfinalen e dytë. Votat e tyre të jurisë u anuluan dhe u zëvendësuan me “një rezultat të agreguar zëvendësues për secilin vend në fjalë si për gjysmëfinalen e dytë ashtu edhe për finalen e madhe (llogaritur në bazë të rezultateve të vendeve të tjera me të dhëna të ngjashme votimi).

Pas kësaj, është bërë e qartë se gjashtë vendet në fjalë janë: Azerbajxhani, Gjeorgjia, Mali i Zi, Polonia, Rumania dhe San Marino.

Rumania ka shprehur tashmë zemërim dhe zemërim lidhur me anulimin e rezultatit të jurisë së saj nga Bashkimi Evropian i Transmetuesve. Dhe tani Mali i Zi ka ndjekur shembullin, duke vënë në dyshim se si dhe pse EBU mori vendimin për te anuluar votat.

Deklarat zyrtare nga transmetuesi i Malit të zi bën të qartë se rezultatet e vendit fillimisht u morën dhe u miratuan pa asnjë pyetje…

“Pas informacionit të bërë në faqen e Eurovizionit se votimi i jurive në gjashtë shtete është kontestuar në mbrëmjen e dytë gjysmëfinale të Eurovisionit, dëshirojmë të informojmë publikun se u kemi dërguar një kërkesë për sqarim përfaqësuesve të autorizuar të Bashkimi Evropian i Transmetuesve (EBU). Pas dorëzimit të votave të jurisë sonë, ata deklaruan se votimi i RTCG u zhvillua sipas procedurës së rregullt, dhe pas kësaj ai ishte certifikuar siç duhet nga EBU, dhe ata nuk panë arsye për të dyshuar për ndonjë formë të parregullsisë dhe prisnin një detajim përgjigje për këtë pyetje.”

Image

Por si u përcaktuan votat për vendet e përjashtuara?

Siç u shpjegua më parë, EBU zëvendësoi votat e jurisë nga Azerbajxhani, Gjeorgjia, Mali i Zi, Rumania, San Marino dhe Polonia me atë që e quan një “rezultat i përgjithshëm zëvendësues për secilin vend”.

Kjo llogaritet bazuar në rezultatet e vendeve të tjera me të dhëna të ngjashme votimi. Këto të dhëna votash korrespondojnë me “pots” që EBU ka krijuar për shortin e ndarjes gjysmëfinale. Si për shembull vota e Malit të Zi u bazua në mënyrën se si votuan Shqipëria, Kroacia, Maqedonia e Veriut, Serbia dhe Sllovenia.
Por a është e drejtë kjo ndarje?
Pas fitores së Ukrainës e cila po konsiderohet si një rezultat politik u justifikuan disi me faktin që kënga ishte cilësore dhe mjaft e pëlqyer. Por nëse EBU ka manipuluar votat dhe pikët atëherë çështja merr një drejtim tjetër. Akoma pritet për një deklaratë nga shtetet e tjera.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco