Për çka ka shërbyer objekti i Muzeut të Kosovës në vitin 1896

Për çka ka shërbyer objekti i Muzeut të Kosovës në vitin 1896

08:01, 26/01/2023

Sot aty është Muzeu i Kosovës, por nuk do ta besoni se për çka ka shërbyer ky objekt në vitin 1896

I themeluar në vitin 1949, Muzeu i Kosovës ka departamente të arkeologjisë, etnografisë dhe shkencës natyrore, në të cilën një departament për studimin e historisë dhe Luftën Nacionalçlirimtare u shtua më 1959. Ajo ka qenë aktive në sponsorizimin e gërmimeve arkeologjike, ruajtjes dhe shkencore të tjera puna.

Por a e dini se çka ka qenë ky objekt më parë.

 

Historiani Jahja Drancolli ka paraqitur fakte se objekti I Muzeut të Kosovës ka qenë pallat i qeverisë osmane.

“Pallati qeveritar osman në Prishtinë (1896)! Pallati i Muzeut të Kosovës sot!”, ka shkruar ai.

Që nga viti 1956 ka botuar një revistë vjetore të quajtur “Buletin i Muzeut të Kosovës”, me artikuj në shqip (me përmbledhje në frëngjisht, anglisht ose gjermanisht). Muzeu i përgjithshëm përbëhet nga tre pjesë të muzeut: vetë Muzeu i Kosovës, Kompleksi Strehimor i Emin Gjikut ku është prezantuar ekspozita etnologjike dhe Muzeu i Pavarësisë. Muzeu përbëhet nga katër sektorë, sektori arkeologjik, sektori etnologjik, sektori historik dhe sektori natyror.

Ndërtesa kryesore e muzeut përbëhet nga 3 salla ose galeri dhe njëra prej tyre shërben si sallë për ekspozita të përhershme arkeologjike, por ekspozita të ndryshme prezantohen edhe në oborrin e brendshëm të muzeut, si dhe në lapidariumin përkatësisht në Parkun Arkeologjik, që është që ndodhet pranë ndërtesës së muzeut, ose në anën e djathtë të tij.

Në bodrume të muzeut gjenden depot e mijëra gjetjeve, artefakteve dhe fragmenteve të lëvizshme të materialit arkeologjik, sistematizuar dhe mbajtur në kushte të veçanta me vëmendje dhe kujdes të veçantë.

Në fund duhet të theksohet se brenda ndërtesës së Muzeut të Kosovës, përkatësisht në katin e tretë, ju mund të gjeni ambientin e punës të Institutit Arkeologjik të Kosovës, një institucion shkencor-profesional dhe përgjegjës për kërkime arkeologjike.

Përmes Muzeut, tregohet historia e Kosovës që nga parahistoria e deri te shpallja e Pavarësisë.

Muzeu Kombëtar përmban artefaktet me një vjetërsi që datojnë nga koha e gurit, parahistorisë, e deri në shpalljen e Pavarësisë së Kosovës./express

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco