COVID-19 - Pacientët e shtruar: Faktori që dyfishon rrezikun e vdekjes

COVID-19 - Pacientët e shtruar: Faktori që dyfishon rrezikun e vdekjes

08:37, 25/11/2020
A+ Aa A-

Sheqeri i lartë i gjakut mund të përkeqësojë prognozën dhe më shumë se dyfishin e rrezikut të vdekjes për pacientët me COVID-19, përfshirë ata që nuk kanë diabet, bazuar në një studim në shkallë të gjerë të kryer në Spanjë  në  Spitalin Universitar Juan Ramon Jimenez  dhe botuar në Annals të Mjekësisë.

Gjetjet e këtij studimi bazohen në më shumë se 11,000 pacientë jo-të sëmurë rëndë në Spanjë. Ky është studimi më i madh i këtij lloji deri më tani, i cili konfirmon se hiperglicemia - termi mjekësor për glukozën e lartë të gjakut - shoqërohet me një shans më të lartë për vdekje, pavarësisht nëse jeni apo jo me diabet.

Prandaj studiuesit kërkojnë një test të detyrueshëm të glukozës në gjak dhe trajtim të menjëhershëm për çdo pacient jo-diabetik COVID-19 i pranuar në spital për të zvogëluar ndërlikimet e mundshme të sëmundjes koronare të zemrës . Dhe ata i nxisin mjekët të mos e lënë pas dore këtë matje, pavarësisht nëse ekziston një histori e diabetit.

Gjetjet tregojnë posaçërisht se pacientët me nivele të larta glukoze në gjak kishin më shumë se dy herë më shumë gjasa të përfundonin me koronavirus krahasuar me pacientët me shenja normale (41.4% krahasuar me 15.7%). Në të njëjtën kohë, doli se ata kishin  më shumë shanse për t'u pranuar në një njësi të Kujdesit Intensiv.

"Monitorimi për hipergliceminë në pacientët jo-diabetikë dhe trajtimi i hershëm duhet të jetë i detyrueshëm në menaxhimin e pacientëve të trajtuar me COVID-19", tha koordinatori i studimit Dr. Javier Carrasco i Spitalit Universitar Juan Ramon Jimenez.

Hiperglicemia është një problem i zakonshëm për njerëzit me diabet, por gjithashtu mund të shkaktohet nga sëmundje ose lëndime. Studimet e mëparshme kanë lidhur raste akute me ndërlikime në pacientët spitalorë diabetikë dhe jo-diabetikë dhe kanë vërejtur korrelacione të ngjashme midis pacientëve me COVID-19.

Qëllimi i këtij studimi ishte të hetojë lidhjen midis hiperglicemisë dhe kohëzgjatjes së qëndrimit në spital, ventilimit të pacientëve, pranimit në Njësinë e Kujdesit Intensiv dhe vdekshmërisë, por pavarësisht nga diagnoza e diabetit.

Studimi analizoi të dhënat nga një regjistër kombëtar, i cili mbledh të dhëna nga më shumë se 100 spitale spanjolle në mes të pandemisë - një total prej 11,312 pacientësh të moshës 18 vjeç e lart , të cilët u pranuan për trajtim nga marsi deri në fund të majit. .

Ata u klasifikuan në tre grupe në lidhje me nivelet e glukozës në gjak dhe duke filluar nga normalja në të lartë (<140 mg / dl, 140-180 mg / dl dhe> 180 mg / dl). Gjithsej 19% kishin një diagnozë para-ekzistuese të diabetit.

Gjetjet treguan se nivelet e glukozës në gjak të pacientit, të matura në kohën e pranimit në spital, lidheshin individualisht me  ventilimin mekanik dhe / ose vdekjen, pavarësisht nëse pacienti ishte diabetik apo jo.

Një në pesë pacientë vdiqën në spital, me shkallë më të lartë të vdekshmërisë midis atyre me nivele më të larta të glukozës në gjak. Nuk u gjet asnjë ndryshim midis niveleve të vdekjes për diabetikët ose jo-diabetikët.

Autorët theksojnë, megjithatë, se shumica e pacientëve nuk kishin kontrolluar sheqerin në gjak për disa kohë, kështu që disa që ishin klasifikuar si jo-diabetikë mund të kishin vuajtur nga sëmundja pa e ditur atë.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco