A është kjo shpikja që do të shmangë vaksinat e pafundme përforcuese?

A është kjo shpikja që do të shmangë vaksinat e pafundme përforcuese?

09:48, 24/04/2024
A+ Aa A-

Zhvillimi i një qasjeje të re vaksine nga studiuesit në UC Riverside mund t'i japë fund nevojës për injeksione të pafundme përforcuese. Kjo vaksinë e bazuar në ARN është efektive kundër çdo lloji virusi dhe mund të administrohet në mënyrë të sigurt edhe tek foshnjat ose individët me imunitet të komprometuar.

Vaksinat tradicionale zakonisht përmbajnë ose një version të gjallë ose të modifikuar të një virusi, i cili nxit sistemin imunitar të trupit të krijojë një përgjigje kundër virusit. Megjithatë, vaksina e re e bazuar në ARN merr një qasje të ndryshme. Ajo përdor molekula të vogla ndërhyrëse të ARN-së që shënjestrojnë një pjesë të gjenomit viral të përbashkët për të gjitha shtamet e një virusi.

Kur një person infektohet me një virus, trupi i tij prodhon natyrshëm ARN të vogla ndërhyrëse si një përgjigje imune. Këto molekula të ARN-së ndihmojnë për të rrëzuar virusin. Megjithatë, viruset prodhojnë proteina që bllokojnë këtë përgjigje të ndërhyrjes së ARN-së, duke i lejuar ata të shkaktojnë sëmundje. Strategjia e re e vaksinës përfshin përdorimin e një virusi mutant që nuk mund të prodhojë proteinën për të shtypur ndërhyrjen e ARN-së, duke dobësuar kështu virusin.

Në testimin e kësaj strategjie me një virus të miut të quajtur Nodamura, studiuesit zbuluan se minjtë mutantë të cilëve u mungonin qelizat T dhe B ishin të mbrojtur nga një dozë vdekjeprurëse e virusit të pamodifikuar për të paktën 90 ditë pas një injeksioni të vetëm vaksine. Kjo sugjeron mbrojtje afatgjatë.

Vaksina gjithashtu tregoi premtim në mbrojtjen e minjve të porsalindur, duke treguar sigurinë e saj të mundshme për përdorim tek foshnjat.

Një nga avantazhet e kësaj qasjeje vaksine është zbatueshmëria e saj e gjerë ndaj viruseve të ndryshëm. Studiuesit besojnë se mund ta përshtatin këtë strategji për të zhvilluar vaksina për patogjenë të ndryshëm njerëzorë, duke përfshirë gripin, SARS dhe COVID-19. Për më tepër, për shkak se vaksina shënjestron të gjithë gjenomin viral, ka më pak mundësi që virusi të ndryshojë për t'iu shmangur vaksinës.

UC Riverside i është dhënë një patentë amerikane për këtë teknologji të vaksinës RNAi dhe studiuesit tani po punojnë në zhvillimin e një vaksine gripi duke përdorur të njëjtin koncept. Ata parashikojnë dhënien e vaksinës në formën e një spraji nazal, i cili mund të jetë më i përshtatshëm për administrim, veçanërisht për ata që nuk i pëlqejnë gjilpërat.

Në përgjithësi, kjo qasje e re e vaksinës ka potencialin për të revolucionarizuar zhvillimin e vaksinave, duke ofruar një zgjidhje të vetme dhe të bërë për një gamë të gjerë virusesh.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco