COVID-19: Pse vala e dytë në Evropë duket se është më pak vdekjeprurëse?!

COVID-19: Pse vala e dytë në Evropë duket se është më pak vdekjeprurëse?!

11:23, 22/10/2020
A+ Aa A-

Pavarësisht numrit në rritje të të infektuarëve me koronavirus  në shumë vende evropiane - dhe jo vetëm -, vala e dytë pandemike e Covid-19 duket të jetë më pak vdekjeprurëse (si një raport i vdekjeve ndaj rasteve të konfirmuara). 

Shkencëtarët ia atribuojnë këtë, kryesisht, nga njëra anë arsyeve demografike (rastet në një moshë gjithnjë e më të re) dhe nga ana tjetër trajtimet më të mira në spitale dhe përvojën e fituar tashmë nga mjekët. 

Numri i pacientëve me Covid-19 të cilët janë mjaft të sëmurë për t’u shtruar në spital po rritet me një ritëm më të ngadaltë sesa incidenca, ndërsa rritja e vdekshmërisë është edhe më e vogël, sipas Financial Times.

Si rezultat, shërbimet shëndetësore në vende të ndryshme nuk janë në kaos ende, siç do të kishte qenë rasti nëse shkalla e rritjes në raste serioze do të kishte ndjekur numrin e infeksioneve (rasteve) në të njëjtën mënyrë si në mars-prill.

‘Në Evropën Perëndimore, pothuajse çdo vend sheh një normë shumë më të ulët vdekjeje për frymë në këtë valë të dytë sesa në të parën gjatë pranverës," tha Mark Ëoolhaus , një profesor i Sëmundjeve Infektive dhe Epidemiologjisë në Universitetin e Edinburgut.

Vdekjet po rriten në Evropë sot me një ritëm më të ngadaltë sesa në pranverë në valën e parë. Pasi vdekjet nga Covid-19  filluan të rriteshin përsëri në fund të verës dhe në fillim të vjeshtës (fillimi i valës së dytë), u deshën mesatarisht një muaj për një vdekje për milion banorë në Evropë, ndërsa në mars u desh vetëm një javë për të njëjtin raport.

Rënia e raportit vdekje-konfirmuar (që është diçka ndryshe nga raporti vdekje-totale) mund të shpjegohet pjesërisht, sipas shkencëtarëve britanikë, nga fakti që më shumë teste të koronavirusit po kryhen kudo (dhe kështu dalin në dritë), raste më "të heshtura", (shpesh asimptomatike ) dhe pjesërisht sepse një përqindje në rritje e pozitiveve të koronavirusit janë të rinjtë që kanë më pak të ngjarë të sëmuren rëndë se sa pacientët e valës së parë kur të rinjtë ishin proporcionalisht shumë më pak.

Shpërndarja demografike (moshore) e pacientëve të trajtuar me Covid-19 ka ndryshuar ndjeshëm, siç tregohet nga të dhënat nga 44 vende të ISARIC (Konsorciumi Ndërkombëtar i Rëndë Akut i Rrymës dhe Infeksionit të Rëndë): Pacientët mbi 60 vjeç tani janë nën 50 vjeç %, nga 70% në shkurt, në fillim të pandemisë. Për më tepër, vdekshmëria në spital midis pacientëve mbi moshën 60 vjeç ka rënë përgjysmë, nga 50% në fillim të pranverës në 25% në fillim të vjeshtës.

Ata që pranohen aktualisht në Njësinë e Kujdesit Intensiv ( ICU)), ka më shumë të ngjarë të dalin "fitues" sesa në pranverë. Të dhënat nga Britania, për shembull, tregojnë se numri i të vdekurve brenda 28 ditëve nga pranimi në ICU ra nga 39% në pranverë dhe verë në 27% në shtator dhe tetor.

Rritja e probabilitetit të mbijetesës në ICU është veçanërisht e dukshme në pacientët deri në 70 vjeç, pasi u rrit nga 61% në 79% për ata të moshës 50 deri 69 vjeç dhe nga 82% në 91% për ata nën 50 vjeç.

Sipas profesorit të mjekësisë Paul Huntertë Universitetit të Anglisë Lindore, rreth 50% e këtij përmirësimi në ICU është për shkak të përdorimit të deksametazonit dhe ilaçeve të tjera steroide që zvogëlojnë inflamacionin dhe shtypin përgjigjen imune vetëshkatërruese të shumë pacientëve. 

"50% e mbetur," vlerësoi ai , "është ndoshta për shkak të përvojës më të madhe të mjekëve dhe infermierëve të cilët kanë mësuar se si të trajtojnë pacientët.

" Ne e kemi parë këtë në të gjitha epidemitë. Në rastin e Ebolës p.sh. "Vdekshmëria ka rënë gjatë epidemisë së Afrikës Perëndimore."

Peter Opensow , profesor i mjekësisë në Imperial College London, shprehet : "Njerëzit kanë mësuar shumë hile të vogla që, kur kombinohen, bëjnë një ndryshim të madh". .

Për shembull, mjekët tani e dinë më mirë se kur japin një ilaç (p.sh. antikoagulant gjaku) një pacienti, kur ta intubojnë atë dhe kur e kthejnë me kokë poshtë për të lehtësuar shpërndarjen e oksigjenit. 

Kështu, shanset për të mbijetuar edhe pas Covid-19 të rëndë janë rritur.

Një shpjegim tjetër i mundshëm për vdekshmërinë e zvogëluar është se ata që aktualisht janë të infektuar me koronavirus tani marrin doza dhe ngarkesa të reduktuara të virusit sesa bënë gjashtë muaj më parë, sepse ata mbajnë maska dhe mbajnë distancën. 

Sa më e ulët të jetë ngarkesa virale, siç shihet në kushte të tjera të frymëmarrjes, aq më pak e rëndë është sëmundja.

Ekziston dhe mundësia që koronavirusi të ketë pësuar mutacion dhe është bërë më shumë ngjitës, por më pak vdekjeprurës, diçka që gjenetikët nuk e kanë konfirmuar ende.

Nga ana tjetër, rritja e rasteve mund të çojë në kaos sistemin shëndetësor të një vendi, sepse edhe nëse virusi është më pak vdekjeprurës tani, nëse rastet janë shumë, potenciali në burime mund të tejkalohet (shtretër, mjekë etj.) në një vend. 

Numri i pacientëve Covid-19 po rritet përsëri në pjesën më të madhe të Evropës dhe në vende si Republika Çeke, spitalet tani kanë më shumë pacientë me koronavirus sesa në pranverë.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco