Landfillet lundruese përgjatë lumenjve në Ballkan po shkaktojnë katastrofë ekologjike

Landfillet lundruese përgjatë lumenjve në Ballkan po shkaktojnë katastrofë ekologjike

07:47, 23/02/2021
A+ Aa A-

Dikur ky ishte një lumë. Tani është një landfill plehrash që lundron. Gjatë sezonit të shirave, mbeturinat ikin  nga vendet e depozitimit të paligjshëm përgjatë lumit Drina në Bosnjë dhe Hercegovinë dhe në degët e tij në Serbi dhe Mal të Zi.

Mbetjet që largohen përfundimisht ndalen nga një pengesë lundruese e ndërtuar në mënyrë të brishtë pranë qytetit Visegrád.

Aktivisti boshnjak i mjedisit nga Višegrad Eko-Centar, Dejan Furtula ka kaluar më shumë se një dekadë duke vlerësuar këtë katastrofë ekologjike.

"Kjo ndotje ka një ndikim të madh në biodiversitetin lokal," tha Furtula. "Mikroplastikat absorbohen nga i njëjti peshk që ne gjithashtu hamë. Na mungojnë infrastrukturat operacionale të riciklimit. Pasi  mblidhen, këto mbeturina thjesht digjen në objektin e depozitimit të bashkisë dhe më pas banorët detyrohen të marrin frymë me gazrat e lëshuara nga procesi i djegies."

Ne u kthyem në të njëjtin vend pas shiut të madh brenda natës. Pengesa jo e besueshme lundruese ishte shembur për herë të dytë që nga janari. Plehrat vazhduan të rridhnin lirshëm në rrjedhën e poshtme.

"Ky është një frigorifer apo diçka e tillë. Dje kishte gjashtë ose shtatë frigoriferë në ujë," shpjegoi Furtula në një varkë. "Ju mund të shihni se kablli është prishur. Tani është vetëm një frigorifer. Të tjerët duhet të jenë zhvendosur në drejtim të rrymës, drejt objektit të hidrocentralit atje poshtë. Çdo vit ne po përballemi me të njëjtin problem me këto mbetje lundruese."

Një pengesë e dytë u instalua dy kilometra në rrjedhën e poshtme për të parandaluar që mbeturinat që të mos ngadalësojnë punën e digën lokale hidroelektrike.

Çdo vit,  6000  deri 8000 metra kub mbeturina lundruese mblidhen këtu.

"Volumi është i tillë që ne u detyruam të hapim një njësi të re për pastrimin së bashku me departamentin tonë të ndërtimit," tha Darko Frganja, Shef i Departamentit të Mbrojtjes së Mjedisit tek Diga Hidroelektrike He Na Drini, "Këto operacione kushtojnë ne, në varësi të vitit, nga 25000 deri në 100000 euro në vit ".

Ambientalistët akuzojnë për rrugët ujore të ndotura në 25 vitet e fundit. Të tre shtetet që kufizohen me lumin janë të shqetësuar, por fajësojnë njëri-tjetrin.

"Ne e dimë që vitin e kaluar ishte një takim këtu në Višegrad me Ministrat e Ekologjisë nga Mali i Zi, Serbia dhe Bosnja dhe Hercegovina. Por asgjë nuk ndodhi," shpjegoi Furtula. "Kanë kaluar pothuajse 2 vjet dhe këtu ne po përballemi me të njëjtin problem. Unë mendoj se ata duhet të jenë më të vetëdijshëm për shëndetin tonë dhe për njerëzit që jetojnë këtu."

ImageImageImageImageImage

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco