Studimi: Burrat homoseksual kanë më pak të ngjarë të kenë një diplomë në shkencë dhe teknologji

Studimi: Burrat homoseksual kanë më pak të ngjarë të kenë një diplomë në shkencë dhe teknologji

08:45, 19/11/2020
A+ Aa A-

Sipas hulumtimit, burrat në marrëdhënie të të njëjtit seks kanë më pak të ngjarë të kenë një diplomë në një lëndë Stem (shkencë, teknologji, inxhinieri dhe matematikë) sesa kolegët e tyre meshkuj heteroseksualë.

Deri më tani, studimet janë përqendruar kryesisht në hendekun gjinor në Stem, ku gratë janë ende jashtëzakonisht të nënpërfaqësuara në arsimin e lartë dhe përbëjnë më pak se një të katërtën e fuqisë punëtore Stem.

Një studim nga studiuesit në Universitetin e Exeter dhe Universitetin Vanderbilt në Nashville, Tenesi, ka identifikuar një hendek të ri të bazuar në orientimin seksual, pasi ka zbuluar se burrat homoseksualë kanë 12% më pak të ngjarë të kenë përfunduar një diplomë bachelor në krahasim me burrat që kanë marrëdhëniet heteroseksuale.

Studimi zbuloi se hendeku i orientimit seksual Stem për burrat ishte më i madh se hendeku midis burrave të bardhë dhe të zi (4%), por më i vogël se hendeku gjinor, i cili është 21%. 

Nuk kishte asnjë hendek paralel midis grave në çiftet e të njëjtit seks dhe atyre në marrëdhënie heteroseksuale.

Studimi thotë se pavarësisht progresit legjislativ dhe institucional për personat LGBTQ, vendi i punës për shkencëtarët LGBTQ është “akoma larg mirëseardhjes”, por nuk ka të bëjë vetëm me arritjen e barazisë.

 

"Adresimi i këtyre boshllëqeve mund të rrisë efikasitetin duke përmirësuar vendimmarrjen në grup, performancën e kompanisë dhe cilësinë e punës shkencore." tha Dr Dario Sansone, një bashkëautor dhe lektor në ekonomi në Shkollën e Biznesit në Universitetin e Exeter.

Studimi i rishikuar nga kolegët: përfaqësimi i pakicave seksuale në Stem, është botuar në revistën Plos One .

 Gjetjet e tij bazohen në Sondazhet e Komunitetit Amerikan për 2009-18, duke përfshirë më shumë se 140,000 burra dhe gra në marrëdhënie të të njëjtit seks dhe pothuajse 11 milion burra dhe gra në çifte të seksit të ndryshëm.

Sansone tha: "Këto modele janë shumë sugjestionuese që mekanizmat që qëndrojnë në themel të hendekut shumë të madh gjinor në fushat si heteropatriarkia, paragjykimi i nënkuptuar dhe i qartë, ngacmimi seksual, qasja e pabarabartë në fonde dhe më pak ftesa në të folur lidhen me faktorët që çojnë hendekun në Fushat  midis burrave homoseksualë dhe burrave heteroseksualë. ”

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco