Stuhi magnetike invadojnë sot në tokë

Stuhi magnetike invadojnë sot në tokë

Nga Jahja Koka - 24/07/2021

Ky lajm shkencor është përhapë gjithandej në internet, njërin nga të cilit mundë ta gjeni menjëherë nëse vendosni (postoni) këtëe titull:
Solar storms are back, threatening life as we know it on Earth.

Në të vërtet nuk rrezikohet kurrsesi jeta jonë biologjike, por mundë të shkaktohen dëme të natyrës së sinjaleve informative, siçë janë transakcionet elektronike monetare, puna e trenave pa shofer, por te kontrolluar me GPS, rrjetat elektrike,  naftesjellesit, kosmonautet-anijet cosmike eventuale nese kontaktohen.

Perioda -cikli 11 vjecare diellor ka filluar vitin e kaluar dhe arrine pikun ( maksimumin) ne vitin 2025. Disa dite me heret nga siperfaqja e diellit jane injektuar ( lansuar) miliona tona te plasmes se super te nxehte, pjese e se ciles, sot ka arrite ne atmosferen e tokes, duke gjeneruar stuhi manjetike te cilat modifikojne manjetizmin tokesore. 
 KUVAJTI NJERA NGA  7 QENDART NE GLOBIN TOKESOR PER MATJEN MIONIKE TE SUHIVE DIELLORE
Identifikimi apo matja e stuhive diellore qe konstistojne me MOTIN HAPSINOR, realizohet edhe me OBSERVATORET MIONIK -ASTRONOMIK.

Nje prej 7 observatoreve te ketille qe gjenden ne Rruzullin  Tokesor, eshte ne Kuvajt ( shihet ne foton, e mmarr nga interneti , kunde ta gjeni edhe ju, dhe vendosur nen kete shkrim).

Ne  ndertimin dhe obserivet disa vjecare, nen udheqjen e Prof. Minakata , nga Universiteti Tohuku  te Japonise, kam marr pjese edhe une. Disa zbulime astronomke te lidhura me stuhite diellore i patem realizuar me matje, ne observatorin ne fjale.
Atebote mundohesha  dhe arrita ta bindi Prof. Minakata qe te ndertojne observator te ketille edhe ne Kosove, me investime 90% japoneze, por miqetet e mi e dijne qe nuk munda ta ralizoj kete qellim , per shkak te mos perkrahjes institucionale politike... ( Me kete aktivitet u pat marr me shum persistence, zonja Sevdije Lama, atebote deputete e Kuvendit, por...).

Titulli ne anglisht, lidhur me invadimin e stuhive diellore sot ne Toke,  aludon ne jeten e sinjaleve informative me ato qe i permenda  dhe ndyshimeve ne manjetizmin tokesor, POR NE KETO DITE TE BUKURA VERORE NUK DO TI NDJEJME INVADIMET E STUHIVE DIELLORE. Do te kenaqemi nen rrezet e diellit, sidomos ne breg te detit, por kete fat nuk do ta kene sinjalet elektronike informative dhe ato qe u permenden me larte. 

 

© SYRI.net

Lexo edhe

Komentet

Shto koment

Denonco