Çfarë është rrezatimi elektromagnetik dhe sa të kujdesshëm duhet të jemi?

Çfarë është rrezatimi elektromagnetik dhe sa të kujdesshëm duhet të jemi?

13:48, 03/10/2023
A+ Aa A-

Fjala "rrezatim" mbart disa konotacione shqetësuese. Nga mbetjet e dëmshme radioaktive deri te katastrofat bërthamore, rrezatimi elektromagnetik është sigurisht diçka për të cilën duhet pasur kujdes.

Megjithatë, ai lloj rrezatimi është vetëm një skaj i largët i spektrit. Në anën tjetër janë valët e dukshme të dritës dhe valët e radios me të cilat ne biem në kontakt dhe madje varemi çdo ditë.

Valët elektromagnetike - Valët elektromagnetike mund të mos shihen, por ato janë kudo rreth nesh dhe kanë ndikim në aspekte të panumërta të jetës. Disa lloje të valëve elektromagnetike, në sasi të caktuara, mund të jenë të rrezikshme.

Një histori e shkurtër - Valët elektromagnetike nuk u shpikën, por u zbuluan dhe më pas u shfrytëzuan. Ato kanë qenë përreth përgjithmonë, që nga lindja e universit . Megjithatë, në shekullin e 19-të, u vërtetua ekzistenca e tyre. Heinrich Hertz, i lindur në Gjermani në 1857, ishte personi i parë që vërtetoi ekzistencën e valëve elektromagnetike. Ai eksperimentoi duke vënë fuqinë e tyre në përdorim të specializuar, duke i dërguar këto valë nga një antenë në tjetrën.

Mikrovalët - Mikrovalët janë një nga valët elektromagnetike më të njohura që kur aftësitë e tyre të përshtatshme të gatimit u përdorën gjerësisht në vitet 1970. Ato përdoren gjithashtu nga meteorologët në mbarë botën për të gjurmuar lëvizjet e motit.

Rrezet X - Pavarësisht se janë disa nga valët më të rrezikshme në spektrin elektromagnetik, ato përdoren gjithashtu në shëndetësi. Rrezet X mund të depërtojnë në shumë materiale si lëkura e njeriut, por nuk janë mjaft të vogla për të depërtuar në kocka. Kjo është arsyeja pse rrezet X mund të përdoren nga mjekët për të parë lehtësisht brenda trupit dhe për të kontrolluar për lëndime kockore dhe tumore.

Rrezatimi elektromagnetik - Rrezatimi është lëvizja e valëve elektromagnetike nëpër çdo hapësirë ​​ose material të caktuar. Valët më të mëdha elektromagnetike, si valët masive të radios dhe valët e dukshme të dritës, nuk kanë asnjë mënyrë për të depërtuar në asnjë lloj indi njerëzor dhe për këtë arsye nuk paraqesin rrezik real. Por valët më të vogla dhe më energjike si rrezet X dhe rrezet gama kanë më shumë fuqi depërtuese dhe janë jashtëzakonisht të dëmshme për njerëzit dhe jetën tjetër biologjike.

Një botë e padukshme rreth nesh - Valët elektromagnetike në të gjitha format e tyre janë kudo rreth nesh dhe shtrihen në të gjithë universin e njohur. Ne mund të mos i shohim shumicën prej tyre, por të gjitha ato ndikojnë qartë në jetën tonë në mënyra krejtësisht të ndryshme.

Bota pa tel - Çdo telefon me valë, lidhje interneti dhe transferim skedarësh kalon përgjatë gjatësive të valëve elektromagnetike.

Çfarë i bën të rrezikshme disa valë elektromagnetike? -Valët elektromagnetike gjithashtu mund të shkaktojnë dëme serioze. Valët jashtëzakonisht të fuqishme si rrezet gama mund të shkaktojnë dëme të menjëhershme, por ekspozimi i zgjatur ndaj valëve të tjera si ultravjollcë dhe infra të kuqe mund të jetë gjithashtu i dëmshëm.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco