Ekspertët: Duhanpirësit janë në rrezik më të madh nga Covid-19

Ekspertët: Duhanpirësit janë në rrezik më të madh nga Covid-19

18:05, 20/10/2021
A+ Aa A-

Probabiliteti që duhanpirësit të përfundojnë në spital për shkak të pasojave të kovid-19 është 80 përqind më i lartë se për jo duhanpirësit, dhe probabiliteti i vdekjes si pasojë e asaj sëmundjeje është dukshëm më i lartë në raport me jo duhanpirësit, sipas hulumtimit. tregoi. 

Studimi, i kryer nën drejtimin e shkencëtarëve nga Oksfordi, është i pari që analizon të dhënat vëzhguese dhe gjenetike mbi pirjen e duhanit dhe koronavirusin.

Deri më tani, thonë ekspertët, ka pasur të dhëna kontradiktore mbi masën në të cilën pirja e duhanit ndikon në shtrimin në spital për shkak të Covid.

412,469 njerëz u përfshinë në studim.

Midis tyre, 1,649 persona rezultuan pozitivë për Covid, 968 u shtruan në spital dhe 444 vdiqën.

Shumica, ose 57 përqind e numrit të përgjithshëm të përfshirë në studim, nuk kishin pirë kurrë duhan, 37 përqind ishin ish-duhanpirës dhe katër përqind e pjesëmarrësve në studim kishin pirë duhan gjatë studimit.

Midis këtyre të fundit, shumica ose 71 përqind e pjesëmarrësve të studimit ishin duhanpirës të moderuar, deri në 19 cigare në ditë, dhe 29 përqind e mbetur ishin duhanpirës të fortë, të cilët pinin 20 ose më shumë cigare.

Rezultatet treguan se, në krahasim me ata që nuk kishin pirë duhan, duhanpirësit aktualë kishin një rrezik 80 përqind të shtrimit në spital për Covid.

Studimi gjithashtu tregoi se njerëzit që pinë një deri në nëntë cigare kanë dy herë më shumë gjasa të vdesin nga Covid sesa jo duhanpirësit, dhe ata që pinë 10 deri në 19 cigare kanë gjashtë herë më shumë gjasa të vdesin. 

Duhanpirësit e rëndë kanë një rrezik edhe më të lartë.

"Rezultatet e studimit mbështesin një lidhje shkakësore midis pirjes së duhanit dhe rrezikut të zhvillimit të covid të rëndë," thanë autorët në një studim të botuar në revistën Thorax.

"Rezultatet tona sugjerojnë se pirja e duhanit është e lidhur me rrezikun e zhvillimit të Covid të rëndë, ashtu siç ndikon në shëndetin e zemrës, zhvillimin e llojeve të ndryshme të tumoreve dhe të gjitha gjendjeve të tjera që lidhen me pirjen e duhanit," tha udhëheqësi i studimit Dr Ashley Clift, duke shtuar se " Tani do të ishte koha e duhur për të vendosur të lini duhanin ".

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco