Ja si përhapet virusi në shtëpi, lokal ose në shkollë/ Si duhet të veprojmë për të minimizuar rrezikun e infektimit?!

Ja si përhapet virusi në shtëpi, lokal ose në shkollë/ Si duhet të veprojmë për të minimizuar rrezikun e infektimit?!

14:12, 26/10/2020
A+ Aa A-

Gazeta spanjolle ka analizuar tre skenarë hipotetikë të transmetimit ajror të virusit në ambiente të mbyllura, duke ilustruar praktikat më të mira që duhen zbatuar për të minimizuar rrezikun e infektimit.

Në shtëpi, në një lokal, në shkollë: El Pais analizon tre skenarë të transmetimit të ajrit të Covid-19 brenda, duke ilustruar praktikat më të mira që duhen zbatuar për të minimizuar rrezikun e infektimit.

Revista thekson se shumë studime kanë treguar se një pjesë e infeksioneve Sars-Cov 2 mund të ndodhë pas kontaktit të ngushtë dhe të drejtpërdrejtë me një person pozitiv për virusin ose nga ekspozimi ndaj aerosolit, grimca më të vogla se 100 mikronë që mund të udhëtojnë dhe grumbullohen në ajër.

El Pais thekson se komuniteti shkencor nuk beson se rreziku i infektimit ekziston vetëm nëse përballemi me një person që kollitet ose teshtin: madje të qenit në një ambient të mbyllur për një kohë të gjatë me një person të infektuar që flet, bërtet ose këndon rrit rreziqet e infektimit me Sars-Cov 2.

Siç kujtohet nga gazeta spanjolle, CDC - Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve kohët e fundit erdhën në SH.B.A. për të njohur rëndësinë e transmetimit përmes ajrit në infeksionin Covid-19 . 

El Pais citon gjithashtu një artikull të botuar në revistën Science  , në të cilin theksohet se në një hapësirë ??të mbyllur, grimcat e aerosolit mund të grumbullohen në ajër "duke shkaktuar ngjarje të mbi-difuzionit". 

Më i kujdesshëm është pozicioni i Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC), e cila flet për raste të rralla.

Gazeta spanjolle u përpoq të llogariste rrezikun e infektimit në një mjedis të mbyllur duke përdorur një model llogaritje të zhvilluar nga Profesor José Luis Jiménez i Universitetit të Kolorados.

 "Modeli ka saktësi të kufizuar sepse bazohet në numra ende të pasigurt" specifikon El Pais .

Faqet e revistës tregojnë tre situata shumë të zakonshme në të cilat mund të ndodhë infeksioni: një takim me miqtë ose të afërmit në dhomën e ndenjes së një shtëpie; një pije në një bar apo restorant; një mësim në klasë.

Skenari 1 - shtëpia : El Pais supozon se ka 6 persona në një dhomë njëri prej të cilëve është i infektuar me Sars-Cov1. Në këtë rast, pavarësisht nga distanca e sigurisë, pa maska ??dhe ajrosje adekuate, personi i infektuar mund të jetë në gjendje të transmetojë virusin te të tjerët të pranishëm brenda 4 orësh. Në prani të maskave, infeksionet do të zvogëloheshin nga 5 në 4, por infeksioni përsëri do të ndodhte për shkak të ekspozimit të zgjatur ndaj virusit. Çfarë mund të bëhet për të zvogëluar rrezikun e transmetimit? Gazeta spanjolle rekomandon ajrosjen e dhomës. Sipas të dhënave të raportuara nga El Pais në Spanjë 31% e rasteve të infeksionit do të ndodhnin në këtë lloj skenari.

Skenari 2 - bar / restorant : El Pais supozon se ka 15 klientë dhe tre punonjës në një dhomë, me dyer të mbyllura dhe pa ajrosje mekanike. Në rastin më të keq, me mungesë totale të pajisjeve mbrojtëse dhe masave parandaluese të miratuara, pas katër orësh 14 klientë do të infektohen. Nëse të gjithë do të kishin pajisje mbrojtëse, infeksionet do të reduktoheshin në 8. Në prani të maskave, ventilimi adekuat dhe koha e ekspozimit përgjysmuar nga 4 në 2 orë, probabiliteti i infektimit do të binte në mënyrë dramatike dhe virusi do të ishte i aftë të infektojë vetëm një person.

Skenari 3 - shkolla : El Pais supozon se ka 24 nxënës në një klasë. Rreziku më i madh ndodh në një klasë të pa ajrosur ku personi i infektuar është mësuesi. Në këtë skenar, pa masa sigurie, virusit i duhen 2 orë për të infektuar 12 persona. Gjithashtu në këtë rast, përdorimi i maskave zvogëlon në mënyrë drastike rrezikun e përhapjes së virusit (nga 12 në 5 persona të infektuar), ndërsa nuk e eleminon atë plotësisht. Duke zvogëluar kohën e ekspozimit (nga 2 orë në 1 orë) dhe duke u siguruar që klasa të ajroset në mënyrë adekuate, virusi do të ishte në gjendje të infektojë vetëm një person. 

Prandaj, ventilimi i dhomave mbetet thelbësor: siç demonstrohet nga një studim i fundit i kryer nga një grup studiuesish të fizikës nga Universiteti i New Mexico dhe botuar në revistën Physics of Fluids.

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco