Ka 3 lloje të COVID-19/ Ai ndryshon për të pushtuar sistemin imunitar të popullatave në botë

Ka 3 lloje të COVID-19/ Ai ndryshon për të pushtuar sistemin imunitar të popullatave në botë

21:18, 09/04/2020
A+ Aa A-

Ekzistojnë tre lloje kryesore të koronavirusit të ri që po infekton njerëzit dhe llojet mund të jenë mutacione për të pushtuar sistemin imunitar të popullatave në të gjithë botën.  

Historia gjenetike e koronavirusit u hartua nga 24 dhjetor deri në 4 mars, duke zbuluar tre variante të dallueshme, por të lidhura ngushtë.  

Studiuesit nga Universiteti i Kembrixhit zbuluan se virusi që tani shihet në Wuhan, Kinë dhe Azinë Lindore, nuk është shumëllojshmëria origjinale.  

Në vend të kësaj, ky soj (i njohur si lloji B) rrjedh nga virusi origjinal SARS-CoV-2 i cili u hodh te njerëzit nga lakuriqët, përmes pangolins (lloji A).  

Tipi A është versioni që tani është më i përhapuri në Amerikë dhe Australi.  

Një variant tjetër, i quajtur tipi C, zbriti nga tipi B i Wuhan dhe u përhap në Evropë përmes Singaporit.  

Shkencëtarët besojnë se virusi mund të jetë vazhdimisht në ndryshim për të kapërcyer nivele të ndryshme të rezistencës së sistemit imunitar në popullata të ndryshme.  

 
Metodat e përdorura për të gjurmuar migrimin parahistorik të njerëzve antikë u përshtatën për të ndjekur përhapjen e virusit SARS-CoV-2, i cili shkakton COVID-19.  

Dr Peter Forster, një bashkëpunëtor i Institutit të Kërkimeve Arkeologjike në Kembrixh, si dhe Instituti i Edukimit në vazhdim të Universitetit, tha për MailOnline, se ekipi i tij filloi të gjurmonte evolucionin gjenomik të virusit në shkurt, pasi u bë e dukshme se përhapja ndërkombëtare ishte e pashmangshme.  

Metodat e rafinuara në vitet 1990 për të gjurmuar migrimin e njerëzve nga Afrika 60,000 vjet më parë, u aplikuan te virusi për të identifikuar rrënjën e tij dhe përhapjen pasuese.  

Një total i 160 gjenomëve kryesisht të paprekur të koronavirusit nga baza e të dhënave GISAID, një uebfaqe me bazë gjermane, iu siguruan ekipit të studiuesve.  

Këto përmbajnë mostra nga shumë prej rasteve të para në Evropë dhe Amerikë.  

"Kjo ju lejon të shikoni fillimet e epidemisë - kjo është pamja e parë gjenomike e kësaj ndodhie," tha Dr Forster.  

'Rrënja e rrjetit të përhapur nuk është lloji që shihet në Kinë, që është lloji B. Rrënja është Tipi A i cili shihet në Amerikë dhe Australi.  

"Shumica e rasteve në Wuhan janë të tipit B ndërsa një lloj C i rrjedhur më vonë u shfaq dhe u përhap fillimisht përmes Singaporit."  

Tipi A është më i afërti me atë që gjendet te lakuriqët dhe konsiderohet të jetë rrënja ’e shpërthimit.  

Ajo u gjet në Wuhan por nuk ishte varianti më mbizotërues i qytetit.  

Tipi A ka dy nën-grupe dhe i pari, i etiketuar si T-alele, ka lidhje thelbësore me Azinë Lindore pasi u gjet tek amerikanët që jetonin në Wuhan.  

Sidoqoftë, nën-klasa e dytë e tipit A, e quajtur C-alele, është paksa e ndryshme për shkak të një vargu mutacionesh.  

Në studimin, botuar sot në revistën PNAS, studiuesit shkruajnë: 'Vlen të përmendet që gati gjysma e llojeve në këtë nënklasë, sidoqoftë, gjenden jashtë Azisë Lindore, kryesisht në Shtetet e Bashkuara dhe Australi.'  

Studimi kishte qasje në 93 gjenome të tipit B dhe 74 ishin ose në Wuhan (22), ose në pjesë të tjera të Kinës Lindore (31) ose në vendet fqinje të Azisë (21).  

Një copëzim u identifikua diku tjetër, por tipi B kishte një prirje të fortë për në Wuhan dhe rrjedh nga tipi A përmes dy mutacioneve, në T8782C dhe C28144T.  

Sidoqoftë, varianti nuk udhëton përtej rajonit. Tipi B u konstatua se ishte i rehatshëm në sistemin imunitar të njerëzve në Wuhan dhe nuk kishte nevojë të ndryshonte për tu përshtatur.  

Sidoqoftë, jashtë Wuhan-it dhe në trupat e njerëzve nga vende të ndryshme, mutacioni ndryshoi shumë më shpejt, duke treguar që po adaptohej për të provuar dhe mbijetuar dhe për të kapërcyer rezistencën.  

Dr Forster i tha MailOnline se: 'Koronavirusi ndryshonte nga lloji A në B dhe, në formën B, ai ndjehet rehat në sistemet imunitare të populatës në Azinë Lindore dhe mund ta pushtojë atë.  

'Por, në Evropë ose Australi, për shembull, historia e imunitetit ndryshon për shkak të ekspozimit ndaj sëmundjeve të ndryshme me kalimin e kohës.  

'Tipi B i virusit mund të mos lulëzojë jashtë Azisë Lindore dhe është e mundur që të ndryshojë për të mbijetuar në popullata të ndryshme.  

"Tani jemi duke analizuar 1.000 gjenome të tjera SARS-CoV-2 për ta konfirmuar këtë, pasi shkalla e ndryshmit duket se rritet jashtë Kinës."  

Varianti 'C' është 'vajza' e tipit B dhe është lloji kryesor evropian, që gjendet tek pacientët e hershëm nga Franca, Italia, Suedia dhe Anglia.  

Mungon te kampioni i kontinentit kinez të studimit, por që shihet në Singapor, Hong Kong dhe Korenë e Jugut.  

Puna e fundit e Dr Forster mbi më shumë se 1.000 gjenomë të mëtejshëm nuk është botuar ende, por sugjeron se infeksionin i parë dhe përhapja e COVID-19 në mesin e njerëzve, ndodhi në mes të shtatorit dhe fillim të dhjetorit.  

Image

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco