FOTO/ Marc Chagall dhe pikturat e tij

FOTO/ Marc Chagall dhe pikturat e tij

- 12/12/2022

Marc Chagall lindi Moishe/Marc Shagal në Liozne, afër Vitebsk, në Bjellorusinë moderne, në 1887. Ai ishte një artist ruso-francezo-hebre me reputacion ndërkombëtar, i cili, me siguri, ishte një nga artistët modernistë më me ndikim të shekullit të 20-të., si modernist i hershëm, ashtu edhe si pjesë e rëndësishme e traditës artistike hebreje.

Ai u dallua në shumë arena: si piktor, ilustrues librash, qeramik, piktor xhamash, skenograf dhe sixhade. I admiruar gjerësisht si nga bashkëkohësit e tij, ashtu edhe nga artistët e mëvonshëm, ai krijoi rrugën e tij krijuese pavarësisht nga vështirësitë dhe padrejtësitë e shumta që u përball gjatë jetës së tij të gjatë.

Jeta e hershme e Chagall në shetl me prindërit e tij hebrenj Hasidikë ishte një ndikim i fortë në punën e tij gjatë gjithë jetës së tij. Ai mbante një misticizëm rus dhe një kuptim të brendshëm dhe simpati për rrënjët e tij fetare kudo që udhëtonte.

Ndonëse i hapur ndaj ideve të reja dhe duke përqafuar shumë elementë të stilit modernist, ithtar i të cilit ai ishte i hershëm, ëndrrat dhe realitetet e jetës së tij të hershme formuan gjithmonë thelbin e estetikës së tij. Punimet e hershme tregojnë se ai ka pasur një fëmijëri të lumtur, pavarësisht jetës së vështirë që ka pasur ai dhe familja e tij.

Është e rëndësishme të theksohet se, ndryshe nga disa hebrenj të tjerë të brezit të tij, ai kurrë nuk u përpoq të fshihte lidhjen e tij me judaizmin. Pjesa më e madhe e punës së tij përmban dikotominë e brendshme midis artit tradicional hebre dhe artit modernist.

Në vitin 1906, Chagall u zhvendos në Shën Petersburg, qendra e botës artistike ruse. Ai studioi nën Léon Bakst në Shkollën e Vizatimit dhe Pikturës Zvantseva nga 1908-1910. Ndërsa ishte atje, mësuesit e Chagall i prezantuan atij ngjyrat e shkëlqyera të Matisse dhe Fauves. Artisti i ri studioi gjithashtu Rembrandt dhe mjeshtër të tjerë të vjetër si Caravaggio, Johannes Vermeer dhe post-impresionistë të mëdhenj si Van Gogh dhe Gauguin. 

Për më tepër, ndërsa ishte në Shën Petersburg, Chagall zbuloi zhanrin që do të bëhej një pikë kryesore e karrierës së tij: skena teatrale dhe kostumografia. Gjatë kësaj periudhe, ai kthehej shpesh në shtëpi dhe takoi gruan e tij të ardhshme dhe subjekt i shumë prej pikturave të tij, Bella Rosenfeld.

Parisi ishte në atë kohë qendra e botës së artit modern. Në vitin 1910, Chagall u zhvendos atje, i tërhequr nga kjo qendër e përpjekjeve krijuese. Koha e tij nuk mund të ishte përmirësuar. Parisi atëherë ishte i mbushur me artin e ri të kubizmit. Kubizmi ishte lëvizja dominuese në atë kohë, megjithëse pjesa më e madhe e krijimit të artit francez ishte ende nën ndikimin e ideve të vjetra të shekullit të 19-të.

Chagall ishte si një frymë ajri i pastër, me idetë e tij për artin që vinin nga brenda, duke qenë një projeksion i jashtëm i mendjes dhe qenies psikike të dikujt. Në Paris, Chagall u integrua ngadalë në shoqërinë e artit të asaj kohe dhe takoi shumë bohemë parizianë me ndikim si Modigliani dhe Delaunay. Ai u interesua dhe përfshiu në pikturën e tij elemente të kubizmit, si dhe tendenca të reja, për shembull, futurizmin dhe orfizmin.

Ishte gjatë kësaj kohe që Chagall pati sukseset e tij të para tregtare. Ai u bë një pjesë integrale e asaj që më vonë u bë e njohur si Ecole de Paris. Disa nga pikturat e tij nga kjo periudhë, si Parisi përmes dritares, tregojnë përpjekjet e tij shumë të suksesshme për t'u përshtatur në mjedisin e tij të ri, ndërsa të tjera, si Ditëlindja, dhe unë dhe fshati janë të mbushura me nostalgji për jetën e tij të vjetër në Vitebsk. Gama e figurave dhe motiveve emocionuese dhe të çuditshme në veprën e Chagall-it e bëri André Breton të thoshte se vetëm ai e kishte kthyer metaforën triumfalisht në pikturën moderne. Disa nga prekjet e botës tjetër, të mbinatyrshme në pikturat e tij thuhej se parafytyrojnë surrealizmin.

Pas një numri ekspozitash të mëdha dhe të suksesshme, Chagall u kthye në Rusi për të vizituar familjen e tij dhe më pas të fejuarën, Bella. Fatkeqësisht, ai u detyrua të qëndronte pafundësisht në Rusi pasi shpërthimi i Luftës së Parë Botërore e pengoi kthimin e tij në Francë.

Nëse krijoj nga zemra, pothuajse çdo gjë funksionon; nëse nga koka, pothuajse asgjë.

- Marc Chagall

Puna e Chagall-it gjatë kësaj periudhe u dominua, natyrisht, nga mendimet e tij për luftën dhe vdekjen, siç shihet në 'Lufta', megjithëse edhe nga një nostalgji për jetën e tij të përditshme në Vitebsk, Fiddler dhe dashuria e tij për Bella-n, në të tilla punon si La Mariée dhe The Promenade . Dëshmia e tij për një përkeqësim të persekutimit të hebrenjve gjatë luftës e çoi gjithashtu atë në krijimin e një numri pikturash thellësisht fetare.

Në Rusi, Chagall ia doli mjaft mirë për sa i përket reputacionit të tij, duke fituar një shkallë të fshehtësisë ndërkombëtare, por u shkatërrua vetëm nga ana financiare, duke ekspozuar punën e tij, duke ilustruar libra dhe duke dizajnuar murale dhe skena. Përfundimisht, në 1923, Chagall u kthye në Paris, me gruan e tij, Bella.

Chagall udhëtoi në të gjithë botën ndërsa reputacioni i tij i një piktori dhe ilustruesi me reputacion të lartë u rrit. Ai krijoi gravurë për vepra duke përfshirë Biblën, "Shpirtrat e Vdekur" të Gogolit dhe "Përrallat e La Fontaine", të njohura më vonë si ilustrimet e tij më të mira. Ai udhëtoi nëpër Evropë, në Palestinë dhe Lindjen e Mesme, duke forcuar pikëpamjen e tij personale për veten si vetmia arketipale .

Ngjarjet e tmerrshme të Luftës së Dytë Botërore e vënë Chagall në rrezik. Në vitin 1937, zyrtarët nazistë spastruan muzetë gjermanë nga veprat që Partia i konsideronte të degjeneruara. Në mars të vitit 1939 mbi një mijë piktura dhe pothuajse katër mijë bojëra uji dhe vizatime të artistëve modernë, duke përfshirë Marc Chagall, Wassily Kandinsky , Paul Klee , Piet Mondrian., dhe Franz Marc, u dogjën në oborrin e një stacioni zjarrfikës në Berlin. Si një hebre i profilit të lartë ai u fut në një listë artistësh, jeta e të cilëve ishte në rrezik nga nazistët dhe, për fat të mirë, në vitin 1941 ai u arratis në Amerikë. Chagall dhe Bella mbërritën në Nju Jork një ditë pasi Gjermania pushtoi Bashkimin Sovjetik.

Në Nju Jork, Chagall ishte një peshk jashtë ujit, por gjithsesi arriti të krijonte një jetë artistike këtu, ku ai ende nuk e fliste gjuhën. Ai lidhi miqësi me Mondrian dhe Breton, dhe, i përfaqësuar nga djali i Henri Matisse , mbajti ekspozita të suksesshme. Ai ka projektuar edhe skena të mëdha, dramatike dhe të bukura për baletin 'Aleko'.

Arti i madh fillon aty ku përfundon natyra. ” – Marc Chagall

Por lufta ishte një periudhë jashtëzakonisht e errët për Chagall. Ai ishte thellësisht i shqetësuar nga shkatërrimi i qytetit të tij të lindjes, Vitebsk, dhe lajmet për kampet e përqendrimit. Vdekja e Bella në vitin 1944 e shtoi pikëllimin e tij. Shtetet e Bashkuara nuk ishin kurrë shtëpia e tij dhe në vitin 1947 ai u kthye në Francë.

Ai vazhdoi të pikturonte, dhe gjithashtu pati sukses të madh me dritaret me njolla, duke përfunduar së pari një komision për Qendrën Mjekësore të Universitetit Hadassah në Jerusalem, më vonë komisione nga e gjithë bota. Përdorimi i tij mjeshtëror i ngjyrës dhe simbolizmit u vlerësuan fuqishëm. Picasso dikur deklaroi se kur Matisse të vdiste, Chagall do të ishte i vetmi që do të kuptonte vërtet se çfarë ishte ngjyra, duke shtuar se pikturat e tij ishin pikturuar vërtet, jo thjesht të hedhura së bashku.

Veprat e Chagall janë të zhytura në trashëgiminë e tij hebraike, shpesh duke përfshirë kujtimet e shtëpisë së tij në Vitebsk, Bjellorusi dhe kulturën e saj popullore. Këto tema janë temat që Chagall i kthehet gjithmonë. Disa kanë argumentuar se stili i tij i pikturës pas luftës ishte më i përmbajtur, melankolik, madje duke dëgjuar në kohë post-impresionizmin, por si gjithmonë, puna e tij ishte tërësisht, në mënyrë unike e tij. Chagall, gjatë gjithë karrierës së tij, inkorporoi elemente nga shumë shkolla të artit modern, duke përfshirë kubizmin, fauvizmin, simbolizmin, surrealizmin, orfizmin dhe futurizmin. Sidoqoftë, puna e tij zbuloi nivele më të thella të një estetike emocionale tingëlluese, lirike, të muzikës dhe kulturës, të një kuptimi të thellë e të brendshëm të trashëgimisë hebraike.

Në vitin 1985, Chagall vdiq dhe u varros në Francë. Në kohën e vdekjes së tij, ai la një numër të koleksionit të tij të gjerë në degë dhe stile të ndryshme të artit. Puna e Chagall tregon një kuptim mjeshtëror të ngjyrës dhe një rezonancë të thellë emocionale, kjo është ndoshta arsyeja pse puna e tij është ende kaq popullore sot. Kontributi i tij në botën e artit të shekullit të 20-të është një nga ata që vetëm pak artistë mund të pretendojnë se e kanë bërë.

Përgatiti për Syri.net: Felix Bilani

https://www.marcchagall.net/

© SYRI.net

Lexo edhe

Komentet

Shto koment

Më të lexuarat
Denonco