Ngrënia e tepërt është një çrregullim serioz dhe shumë nuk e dinë se e kanë atë

Ngrënia e tepërt është një çrregullim serioz dhe shumë nuk e dinë se e kanë atë

08:11, 08/12/2022

Ngrënia e tepërt është ndoshta çrregullimi më i zakonshëm i të ngrënit që prek midis 0.6 dhe 2.3 për qind të njerëzve në mbarë botën. Shumë nuk janë as të vetëdijshëm se e kanë këtë çrregullim

“Vlerësohet të jetë dy deri në tre herë më e zakonshme se anoreksia dhe disa prova sugjerojnë se numri i rasteve po rritet, tha Paul Jenkins, profesor i asociuar i psikologjisë klinike në Universitetin e Riding për Conversation.

Megjithatë, pavarësisht se sa e zakonshme është, shumë njerëz ende nuk janë të vetëdijshëm se gjendja ekziston. Në fakt, shumë njerëz me çrregullim të ngrënies së tepërt nuk e kuptojnë se e kanë atë, që do të thotë se ata nuk diagnostikohen deri në të 30-at ose 40-at e tyre.

Duke pasur parasysh dëmet që mund të shkaktojë kjo gjendje, ndërgjegjësimi i rritur nga personat me këtë çrregullim, veçanërisht personazhet publikë, mund të ndihmojë më shumë njerëz të marrin ndihmën që u nevojitet, në vend që të vuajnë vetëm për vite me radhë.

Ka disa gjëra që lidhen me këtë çrregullim që duhet t’i kushtoni vëmendje:

Ndjenja se gjërat janë jashtë kontrollit

Ajo që e bën çrregullimin e tepruar të të ngrënit të ndryshëm nga ngrënia e rastësishme ose periudhat e të ngrënit emocional është ndjenja se jeni jashtë kontrollit gjatë ngrënies ose nëse ndërhyn në jetën tuaj të përditshme.

Disa shenja të tjera të çrregullimit të ngrënies së tepërt përfshijnë:

– duke ngrënë derisa të ndjeheni të ngopur në mënyrë të pakëndshme
– të hani sasi të mëdha ushqimi, edhe kur nuk jeni të uritur
– ngrënia e ushqimit më shpejt se zakonisht
– një ndjenjë neverie, humor të keq ose faj pas ngrënies

Me mbështetjen e duhur, shpesh është e mundur të njihet çrregullimi i ngrënies së tepërt përpara se të zhvillohen probleme serioze. Është e rëndësishme ta “kapni” herët sepse mund të çojë në një sërë problemesh shëndetësore, si obeziteti, diabeti i tipit 2 dhe kolesteroli i lartë.

Probleme të tjera të shëndetit mendor janë gjithashtu të zakonshme, me deri në 70 për qind të të sëmurëve që raportojnë çrregullime të humorit, si depresioni ose ankthi.Rreth një e katërta e njerëzve me çrregullim të ngrënies së tepërt kanë tentuar vetëvrasjen.

Çrregullimi i ngrënies së tepërt mund të ketë një efekt të madh në jetën e përditshme të një personi, me performancë më të dobët në shkollë dhe norma më të ulëta punësimi.

Shumica e njerëzve do t’u rekomandohen trajtime psikologjike, të tilla si terapia njohëse, e cila mund t’i ndihmojë ata të kuptojnë faktorët që nxisin të ngrënit e tepërt dhe gjithashtu mund t’i ndihmojnë ata të mësojnë zakone më të shëndetshme të të ngrënit dhe mekanizmat e përballimit.

Trajtimet psikologjike mund të jenë shumë efektive për t’i ndihmuar njerëzit të ndalojnë ngrënien e tepërt dhe mund të përmirësojnë simptomat e kushteve të tjera të shëndetit mendor që mund të kenë, si depresioni.

Trajtimi me medikamente, të tilla si ilaçet kundër depresionit, është treguar të jetë i dobishëm në reduktimin e ngrënies së tepërt. Megjithatë, këto barna bartin rrezikun e efekteve negative, si dhimbje koke, pagjumësi, të përziera dhe lodhje, dhe janë mesatarisht më pak efektive se terapia psikologjike.

Një tjetër element kyç në rikuperimin e çrregullimeve të të ngrënit është që personi të mësojë se si të ndryshojë marrëdhënien e tij me ushqimin.

Marrja e ndihmës

Ndërsa disa faktorë janë shpesh në lojë kur bëhet fjalë për çrregullimin e ngrënies së tepërt, simptomat zakonisht shkaktohen nga ngjarje ose emocione negative, të tilla si ndjenja e mërzisë, trishtimit ose ankthit, ose shkaktarë fiziologjikë, si uria.

Njerëzit me çrregullim të ngrënies së tepërt mund ta kenë gjithashtu më të vështirë të rregullojnë emocionet e tyre, gjë që mund të çojë në cikle vicioze të humorit të ulët dhe ngrënies së tepërt.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco