Analiza/ Bilanci javor i tregjeve globale

Analiza/ Bilanci javor i tregjeve globale

12:44, 15/04/2022

Shkruan : Emanuel Bajra

Rrumbullakësimi i ngjarjeve të javës nga tregjet dhe të tjera:

[💱] Rreziku nga stagflacioni i ardhshĂ«m po e ndryshon strategjinĂ« qĂ« shtĂ«pitĂ« investuese po ndĂ«rmarrin pĂ«r klientĂ«t e vet. TashmĂ« strategjia 60/40 nuk çon aq peshĂ« nĂ« strategjitĂ« e investimeve pasive. InvestitorĂ«t tashmĂ« kanĂ« zgjeruar apetitin e tyre dhe fokusohen nē 80% ekuitete dhe komoditete dhe 20 stoqe tĂ« teknologjisĂ«.

[💱] Banka BotĂ«rore mendon se globalizmi klasik ka arritur kulmin e vet nĂ« viyin 2008 dhe qĂ« nga atĂ«herĂ« ne jemi futur tashmĂ« nĂ« njĂ« rregull tĂ« ri botĂ«rorĂ«, post-Globalizmi individualist.

[💱] SHBA-tĂ« tashmĂ« kanĂ« vendosur strategjinĂ« e vet pĂ«r tu marrĂ« me çështjen e luftĂ«s nĂ« UkrainĂ«: Ose je me ne a me RusinĂ«. RrugĂ« tĂ« mesme nuk ka. NĂ« kĂ«tĂ« drejtim edhe dollari si mekanizĂ«m i plotfuqishĂ«m monetarĂ«, ekonomik dhe gjeopolitik do tĂ« futet nĂ« funksion nĂ« vitet nĂ« vazhdim. KĂ«tĂ« jehonĂ« e dha ministrja e financave amerikane Janet Yellen nĂ« njĂ« fjalim para dy ditĂ«sh nĂ« Atlantic Council.

[💱] Rusia kĂ«tĂ« vit do tĂ« fitojĂ« deri nĂ« $320 miljardĂ« nga eksporti i naftĂ«s dhe gazit gati 1/3 mĂ« shumĂ« se qĂ« kishte fituar vitin qĂ« shkojĂ«. Shumica e pĂ«rfitimit vjen nga India, Kina, Afrika dhe Amerika Latine. KĂ«to vende importojnĂ« derivate me çmim tĂ« reduktuar dhe me trajtim preferencial nga Rusia.

[💱] Konglomerati britanik i veshmbathjes Primark pushton ameriken duke thithĂ« gati 40% tĂ« krejt tregut amerikan tĂ« veshmbathjeve.

[💱] Rusia si duket do ti rishikojĂ« politikat e saj tĂ« kontrollit tĂ« kapitalit pĂ«r eksportuesit tĂ« cilĂ«ve u kĂ«rkohet konvertimi i £€$ nĂ« rubla. Kremlini si duket do ta mbyll njĂ« sy nĂ« kĂ«tĂ« aspekt duke lejuar qĂ« eksportuesit tĂ« paguajnĂ« nĂ« $ duke i mundĂ«suar vendit rritjen e sasisĂ« sĂ« dollarit nĂ« rezerva por nĂ« pamundĂ«si pĂ«r ta eksportu dollarin jashtĂ« koferĂ«ve tĂ« shtetit. Fascinuese!

[💱] Banka qendrore evropiane do ta ndal rubineten e shtypjes sĂ« parasĂ« shumĂ« mĂ« herĂ«t se sa qĂ« kishte parashikuar. Rritja e inflacionit nĂ« eurozonĂ« po e vĂ«shtirĂ«son jetĂ«n e njerĂ«zve dhe ngushton grykĂ«n e konsumatorĂ«ve evropian. Reduktimi i blerjes sĂ« aseteve financiare (shtypja e parasĂ«) e ndihmon, ata mendojnĂ«, reduktimin e influencĂ«s qĂ« paraja posedon mbi mallrat duke krijuar kĂ«shtu njĂ« ekuilibĂ«r nĂ« kĂ«rkesĂ« dhe ofertĂ«.

[💱] Mercedezi teston veturĂ«n e parĂ« elektrike duke kaluar 800 km me njĂ« mbushje elektrike duke sfiduar kĂ«shtu Elon Musk dhe Tesla me strategjinĂ« e tyre automobilistike. Mercedes planifikon tĂ« shpenzojĂ« €60 miljardĂ« nĂ« veturat elektrike deri nĂ« vitin 2026.

[💱] SARK ETF planifikon lansimin e 18 aseteve investuese nĂ«pĂ«rmjet mekanizmit ETF nĂ« muajt nĂ« vazhdim. Strategjia e kĂ«tyre ETFs do tĂ« jetĂ« qĂ« ta dyfishojĂ« kthimin nĂ« investimet dinamike ndĂ«rsa ‘shorting’ Bitcoin dhe kriptovalutat tjera. Kthimi potencial deri nĂ« 40%.

[💱] Tesla humb shansin pĂ«r tĂ« prodhuar 40.000 vetura si pasojĂ« e mbylljes sĂ« Shanghait nga coronavirusi.

[💱] Moody’s thotĂ« se tashmĂ« Rusia Ă«shtĂ« ekonomi e falimentuar dhe nuk sheh rrugĂ«zgjidhje tjetĂ«r pĂ«r kĂ«tĂ« vend. Data 4 Maj Ă«shtĂ« ditĂ« e rĂ«ndĂ«sishme pĂ«r ta kualifikuar rusinĂ« si shtet i falimentuar.

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco