Historiani kosovar zbulon pronarin e Manastirit të Deçanit

Historiani kosovar zbulon pronarin e Manastirit të Deçanit

11:08, 27/05/2022

Prishtinë - Pas reagimeve të fundit të QUINT-it për zbatimin e vendimit të Kushtetueses për tokat e Manastirit të Deçanit, historiani Muhamet Mala, ka thënë se pronat e manastirit,  duhet të shikohen me disa kritere, me anë të cilave mund të elbarohet çështja e këtij objekti.

Mala, ka thënë se Manastiri i Deçanit, mund të elaborohet nga këndvështrimi kulturor, fetar, juridik dhe politik, shkruan Telegrafi.

Sipas këndvështrimit politik, ai ka thënë se kjo temë tashmë po kalon në një natyrë politike.

“SĂ« pari çështja e pronave, objekti i kulteve, mund tĂ« elaborohen nga kĂ«ndvĂ«shtrimi historik, kulturor, fetar, juridik dhe politik, qĂ« janĂ« tĂ« lidhura njĂ«ra me tjetrĂ«n, sepse tash kjo problematikĂ« ka rrjedhur si pasojĂ« e kĂ«tyre dy elementeve tjera tĂ« cilat nuk janĂ« elaboruar siç duhet.

Sipas tij, madje edhe në kontekstin e terminologjisë është konsideruar si etni serbe.

Sa i përket këndvështrimit kulturor, për një periudhë tetë vjeçare, ndërtimi i tij është bërë me stilin gotik dhe romanik, që dallon nga stilet e tjera ortodokse.

“Manastiri i Deçanit ka konotacion tjetĂ«r qĂ« rrallĂ« herĂ« pĂ«rmendet, sepse kjo zonĂ« ishte jashtĂ« ndikimit tĂ« Manastireve tĂ« RashĂ«s. Mund tĂ« themi me plotĂ« tĂ« drejtĂ« se nĂ« aspektin e historisĂ« sĂ« artit, Manastiri i Deçanit i takon shkollĂ«s arbĂ«rore dalmatine”, ka thĂ«nĂ« Mala.

Sipas tij, është krijuar një percepcion negativ që të gjitha objektet ortodokse duhet të jenë serbe, e siç thotë ai shumë herë bëhet pyetja se çka kërkojnë muslimanët në manastiret ortodokse katolike serbe, sipas tij, sigurisht që e kërkojnë një pjesë të historisë së tyre.

Ndërsa sipas këndvështrimit kulturor-fetar, ai thotë që nuk duhet të ketë ngjyrime fetare për Manastirin e Deçanit.

Ndërsa sipas këndvështrimit politik e juridik, ai ka thënë se gjykatat dhe vendimet e fundit që janë marrë, në konceptin historik , këto vendime janë të stilit mesjetar, sepse vetëm në mesjetë , manastireve në formën e dhuratave iu janë dhuruar prona.

”TashmĂ« nĂ« kohĂ«n moderne, nuk ka kontekst ekonomik, por Ă«shtĂ« i politizuar, prandaj nga konteksti historik po bĂ«hen gabime politike”, ka thĂ«nĂ« Mala.

Po ashtu edhe ish-gjyqtari i Gjykatës Kushtetuese, për Manastirin e Deçanit ka thënë  se vendimi i Gjykatës Kushtetuese i vitit 2016 është vendim i pa apelueshëm.

“Vendimi i 2016, vendimi i GjykatĂ«s Kushtetuese Ă«shtĂ« vendim i pa apelueshĂ«m, sepse nuk jemi pjesĂ« e GjykatĂ«s sĂ« Strasburgut”, ka thĂ«nĂ« ai.

Ndër të tjera, ai për këtë çështje ka thënë se nuk është zbatuar parimi i sigurisë juridike.

Ndryshe, më 20 maj, Ambasadorët e QUINT-it, kanë lëshuar një deklaratë të përbashkët lidhur me çështjen e pronës së Manastirit të Deçanit, duke i bërë thirrje Qeverisë së Kosovës që në përputhje me vendimin e Gjykatës Kushtetuese, të veprojë pa u vonuar për zbatimin e plotë të regjistrimit të ligjshëm të tokës së Manastirit të Deçanit.

Në deklaratën e përbashkët të QUINT-it, thuhet se në maj të vitit 2016, Gjykata Kushtetuese e Kosovës vërtetoi pronësinë e Manastirit të Deçanit mbi disa hektarë tokë, ndërkaq përkundër këtij vendimi të ligjshëm dhe kërkesave pasuese, vendimi i Gjykatës ende nuk është zbatuar.

Po ashtu, tutje në deklaratë thuhet se zbatimi i ligjit dhe respektimi i pavarësisë së gjyqësorit janë obligime të të gjitha qeverive të zgjedhura në mënyrë demokratike.

Po ashtu, ato janë parakushte për konsolidimin demokratik të Kosovës dhe integrimin e saj në institucionet evropiane dhe euroatlantike.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco