Prestigjiozja “Borgen” shkruan për përkrahjen e Rita Orës në Kosovë

Prestigjiozja “Borgen” shkruan për përkrahjen e Rita Orës në Kosovë

17:36, 17/11/2019
A+ Aa A-

Për Rita Orën dhe Kosovën kanë shkruar sërish mediat e huaja.

Lidhur me kontributin e Rita Orës dhe përpjekjet që Kosova të njihet ndëkombëtarisht ka shkruar së fundmi prestigjiozja Borgen.

Aty thuhet se ka një histori të gjatë për të përdorur ndikimin e saj si yll i muzikës pop për përpjekjet filantropike.

Në artiullin e veçantë dedikuar këngëtares shqiptare shkruhet për: Lidhjen e saj me Kosovën, Përkrahjen e saj për Kosovën, Për ritën si Ambasadore e UNICEF.

Lidhja e Rita Orës me Kosovën

Pjesa më e madhe e punës bamirëse të artistes Ora është përqendruar në zhvillimin e brezit të ri të pavarur të Kosovës. Ora është me origjinë nga Kosova, por prindërit e saj u transferuan në Britani për të shpëtuar nga persekutimi shqiptar në fillim të viteve 1990 nën Republikën Jugosllave. Trashëgimia e saj i ka dhënë asaj një lidhje me vendin dhe ndikoi në fushën e avokimit të Rita Orës në Kosovë. Që nga viti 2013, ajo ka qenë një mbështetëse e përpjekjeve të UNICEF në rajon për t’i përmirësuar kushtet për fëmijët.

Pas përfundimit të Luftës së Kosovës për Pavarësi, shumë fëmijë kishin mbetur pa strehimin e duhur ose qasjen në arsim dhe kujdes shëndetësor. UNICEF ka punuar për t’u siguruar atyre strehimin që u duhen dhe ka ndihmuar në rritjen e ndërgjegjësimit për situatën që vazhdon në Kosovë. Ora e shihte këtë çështje si një shkak personal që ajo të kontribuojë drejtpërdrejt në përmirësimin e zhvillimit të fëmijëve në vend dhe të ndihmojë UNICEF-in në shumë prej përpjekjeve në Ballkan.

Shumë adoleshentë janë pesimistë për të ardhmen e vendit të ri. Shkalla e papunësisë së të rinjve në Kosovë është 49 përqind. Megjithëse kjo normë është e lartë, ajo po bie ngadalë. Si zgjidhje, UNICEF ka zbatuar programe që nxisin zhvillimin më të mirë teknik të të rinjve dhe theksojnë rëndësinë e angazhimit dhe kontributit të tyre në shoqëri.

Përkrahja e Rita Orës për Kosovën

Në prill 2019, Ora mbështeti fushatën e Ndihmës së Futbollit për UNICEF. Programi punon për të mbledhur fonde dhe vetëdije për shëndetin, arsimin dhe zhvillimin e fëmijëve, veçanërisht në komunitetet e margjinalizuara. Me të rinjtë që përbëjnë gati gjysmën e popullsisë së Kosovës, duke theksuar zhvillimin e tyre do të thotë të siguroni stabilitetin e ardhshëm ekonomik për Kosovën. Ngjarja e vitit 2019 mblodhi më shumë se dhjetë milionë dollarë për fëmijët e privuar nga shteti.

Ndërsa Ora ishte në Kosovë duke mbështetur kauzën e UNICEF-it, ajo bëri një vizitë befasuese në ngjarjen e UNICEF-it në kryeqytetin e Prishtinës. Kjo ngjarje është një pjesë vjetore e fushatës së UNICEF për të ndihmuar në zhvillimin e fëmijëve dhe punon për të ofruar trajnime për të rinjtë e Kosovës përmes financimit dhe mundësive të mentorimit.

Ora mori pjesë në këtë ngjarje për fuqizimin e të rinjve dhe punoi për të inkurajuar më shumë se 400 të rinj që morën pjesë atë ditë për të vazhduar ndjekjen e një edukimi dhe duke punuar për të zhvilluar ndikimin e brezit të tyre në zhvillimin e Kosovës si një komb. “Jam shumë e lumtur dhe krenare që jam nga këtu”, tha ajo në një fjalim në ngjarjen e UNICEF. “Unë [dua të bëj] gjithçka që mundem për të ndihmuar dhe mbështetur vërtet kulturën dhe rininë e sotme”.

Ambasadore e UNICEF

Për shkak të përkrahjes së Ritës në Kosovë dhe përfshirjes së vazhdueshme me UNICEF, ajo u emërua Ambasadore e UNICEF, kur u kthye nga udhëtimi i saj në Kosovë në prill. Por, ky nuk është titulli i vetëm që ajo ka marrë për veprimet e saj bamirëse. Në vitin 2015, ish-presidentja e Kosovës Atifete Jahjaga e quajti atë një ambasadore nderi në Kosovë për shkak të punës së saj me UNICEF.

Në përgjigje të emërimit të ri si ambasadore nga UNICEF, ajo bëri fjalinë e mëposhtme: “Unë jam përtej nderit të emërohem një Ambasadore e UNICEF-it. Udhëtimi im i fundit në Kosovë më lejoi të shikoja punën e mrekullueshme të UNICEF-it… Unë jam më e vendosur se kurrë që të shfrytëzoj pozicionin tim për të mbështetur, bërë fushatë dhe avokuar”.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco