Kërkohen 400 mijë shoferë kamioni në Evropë me paga shumë të larta

Kërkohen 400 mijë shoferë kamioni në Evropë me paga shumë të larta

08:51, 26/11/2021
A+ Aa A-

Industria e logjistikës ka paralajmëruar për mungesë shoferësh për vitet nw vazhdim.

Kombinimi i koronavirusit , Brexit dhe çështjeve të vazhdueshme strukturore që kufizojnë furnizimin e shoferëve i ka çuar kompanitë e transportit në një pikë jashtëzakonisht të rrezikshme krize.

Vetëm në Britani, sipas të dhënave zyrtare të Transportit, rreth 76,000 shoferë kamioni mungojnë!

Sipas sondazhit të fundit të zyrës së Transportit, rreth 400,000 shoferë kamionësh mungojnë në të gjithë Evropën!

Vendet evropiane më të goditura janë Polonia, Mbretëria e Bashkuar dhe Gjermania.

Mbretëria e Bashkuar është në një pozitë veçanërisht të vështirë pasi jo vetëm që përballet me Brexit-in, por gjithashtu ka parë që shumë punëtorë evropianë të largohen gjatë pandemisë pasi frika e bllokimeve është rritur.

Polonia: Sipas vlerësimeve mungesa në Poloni në vitin 2020 është rreth 124,000 shoferë. Sipas IRU, Polonia është një nga vendet evropiane më të goditura dhe mungesa e shoferëve në vitin 2020 është rreth 37%.

Britania: Mungesa e shoferëve të kamionëve në vitin 2020 vlerësohet në 60,000-76,000. RHA vlerëson se aktualisht ka një deficit prej rreth 60,000 transportuesish në MB. Sipas të dhënave nga Anketa e Forcave të Punës për tremujorin e dytë të 2020, deficiti i vlerësuar është edhe më i lartë se vlerësimet e RHA dhe arrin në rreth 76,000 shoferë.

Gjermani: 60,000 shoferë kamionësh "mungojnë" në vitin 2020 vetëm në tregun gjerman, sipas DSLV dhe BGL, dhe ky numër po rritet. IRU parashikon një hendek prej 185,000 shoferësh deri në vitin 2027 në Gjermani.

Francë: Në vitin 2019 u raportua nga shumë media se Franca po përballet me një mungesë prej rreth 43,000 shoferëve.

Spanja: Sipas vlerësimeve të Ti, mungesa e shoferëve të kamionëve në Spanjë ishte 15,340 në 2020.

Itali: Deficiti në Itali në vitin 2019 u vlerësua në rreth 15,000 shoferë sipas burimeve të ndryshme, duke përfshirë gazetën kombëtare Corriere della Sera.

Danimarka, Norvegjia dhe Suedia: Shifrat për vendet nordike nuk janë aq të larta, por mungesa e shoferëve është përhapur në të gjithë Evropën.

Shifrat e deficitit të vitit 2017 për Suedinë, Danimarkën dhe Norvegjinë janë përkatësisht 5000, 2500 dhe 3000.

Bjellorusia: Në vitin 2019, u vlerësua se kishte një mungesë prej 4,500 shoferësh në Bjellorusi.

Ukrainë: Deficiti i shoferëve në Ukrainë në vitin 2019 varionte nga 12,000 në 120,000 në varësi të rajonit.

Mungesa e shoferëve ka ndikuar në tregun global të transportit rrugor.

 Problemi lind pasi numri i shoferëve të kamionëve po zvogëlohet, por kërkesa për transport rritet.

Pandemia e koronavirusit ka përkeqësuar më tej çështjen tashmë shqetësuese të mungesës së shoferëve, pasi shoferët e rinj nuk kanë mundur të stërviten dhe të marrin një diplomë profesionale, ndërkohë që kufizimet e shkaktuara nga koronavirusi e bëjnë punën edhe më pak tërheqëse.

Image

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco