'Buzëqeshi kamerës!' - Ana e errët e teknologjisë kineze për njohjen e emocioneve

'Buzëqeshi kamerës!' - Ana e errët e teknologjisë kineze për njohjen e emocioneve

14:46, 04/03/2021
A+ Aa A-

Presidenti Xi Jinping dëshiron “energji pozitive”por kritikët thonë se paragjykimi me mjete të mbikëqyrjes dhe monitorimi për zemërimin apo trishtimin duhet të ndalohen.

“Njerëzit e zakonshëm këtu në Kinë nuk janë të lumtur për këtë teknologji, por nuk kanë zgjidhje.  Nëse policia thotë se duhet të ketë kamera në një komunitet, njerëzit thjesht do të duhet të jetojnë me të. Gjithmonë ekziston ajo kërkesë dhe ne jemi këtu për ta përmbushur atë.” - Kështu thotë Chen Wei në "Taigusys" - kompani e specializuar në teknologjinë e njohjes së emocioneve, evolucioni i fundit në botën e gjerë të sistemeve të mbikëqyrjes që hyjnë në pothuajse çdo aspekt të shoqërisë kineze.

Teknologjitë e njohjes së emocioneve - në të cilat gjurmohen shprehjet e fytyrës së zemërimit, trishtimit, lumturisë dhe mërzisë, si dhe të dhëna të tjera biometrike - gjoja janë në gjendje të nxjerrin përfundime në ndjenjat e një personi bazuar në tipare të tilla si lëvizjet e muskujve të fytyrës, tonin e zërit, lëvizjet e trupit dhe sinjale të tjera biometrike.

Ajo tejkalon teknologjitë e njohjes së fytyrës. E ngjashme me sistemin për njohjen e fytyrës, kjo teknologji përfshin mbledhjen masive të të dhënave personale të ndjeshme për të gjurmuar, monitoruar dhe profilizuar njerëzit dhe përdor të mësuarit mekanik për të analizuar shprehjet dhe të dhëna të tjera.

Industria po lulëzon në Kinë, ku që prej të paktën 2012, figurat përfshirë Presidentin Xi Jinping kanë theksuar krijimin e "energjisë pozitive" si pjesë e një fushate ideologjike për të inkurajuar lloje të caktuara të shprehjes dhe për të kufizuar të tjerat.

Kritikët thonë se teknologjia bazohet në një pseudo-shkencë të stereotipave dhe një numër në rritje i studiuesve, avokatëve dhe aktivistëve të të drejtave besojnë se ajo ka pasoja serioze për të drejtat e njeriut, privatësinë dhe lirinë e shprehjes.

Në parashikimin e industrisë globale pritet të jetë me vlerë gati 36 miliardë dollarë deri në 2023, duke u rritur me gati 30% në vit, ndaj grupet e të drejtave thonë se veprimi duhet të ndërmerret tani.

‘Frikësimi dhe censura’

Zyra kryesore e kompanisë Taigusys është vendosur pas disa ndërtesave në Shenzhen. Vizitorët përshëndeten në prag të derës nga një seri kamerash që kapin imazhet e tyre në një ekran të madh që shfaq temperaturën e trupit, së bashku me vlerësimet e moshës dhe statistika të tjera.

Chen, një menaxher i përgjithshëm në kompani, thotë se sistemi në prag të derës është bestselleri i kompanisë për momentin për shkak të kërkesës së lartë gjatë pandemisë së koronavirusit.

  Chen e përshëndet njohjen e emocioneve si një mënyrë për të parashikuar sjelljen e rrezikshme nga të burgosurit, për të zbuluar kriminelët e mundshëm në pikat e kontrollit të policisë, nxënësit problematikë në shkolla dhe njerëzit e moshuar që përjetojnë vuajtje në shtëpitë e kujdesit.

  Sistemet Taigusys janë instaluar në rreth 300 burgje, qendra ndalimi dhe paraburgime rreth Kinës, duke lidhur 60,000 kamera.

  "Dhuna dhe vetëvrasja janë shumë të zakonshme në qendrat e paraburgimit", thotë Chen. "Edhe nëse policia në ditët e sotme nuk i rreh të burgosurit, ata shpesh përpiqen duke mos i lejuar të bien në gjumë. Si rezultat, disa të burgosur do të kenë një lodhje mendore dhe ërkojnë të vrasin veten. Dhe sistemi ynë do të ndihmojë që kjo të mos ndodhë ”.

  Chen thotë që meqenëse të burgosurit e dinë se monitorohen nga ky sistem - 24 orë në ditë, në kohë reale - ata bëhen më të bindur, gjë që për autoritetet është pozitive në shumë fronte. "Për shkak se ata e dinë se çfarë bën sistemi, ata nuk do të përpiqen të shkelin rregulla të caktuara", thotë ai.

  Përveç burgjeve dhe pikave të kontrollit të policisë, Taigusys ka vendosur sistemet e saj në shkolla për të monitoruar mësuesit, nxënësit dhe stafin, në shtëpitë e kujdesit për njerëzit e moshuar për të zbuluar rëniet dhe ndryshimet në gjendjen emocionale të banorëve dhe në qendrat tregtare dhe parkimet e makinave.

  Ndërsa përdorimi i teknologjisë së njohjes së emocioneve në shkollat ??në Kinë ka shkaktuar disa kritika, ka pasur shumë pak diskutime për përdorimin e saj nga autoritetet ndaj qytetarëve.

  © SYRI.net

  Lexo edhe:

  Komentet

  Shto koment

  Denonco