Studimi për vaksinën e Covid-it zbulon se është i lidhur me një rritje të vogël të rrezikut të çrregullimeve neurologjike

Studimi për vaksinën e Covid-it zbulon se është i lidhur me një rritje të vogël të rrezikut të çrregullimeve neurologjike

15:37, 22/02/2024

Një studim novator që analizon 99 milionë marrës të vaksinave në tetë vende ka zbuluar një rrezik të vogël në rritje të çrregullimeve neurologjike, të gjakut dhe të zemrës që lidhen me vaksinat Covid. Ndërsa injeksionet Pfizer, Moderna dhe AstraZeneca u zbuluan se lidhen me shkallë më të lartë të kushteve të caktuara mjekësore, rreziku absolut i zhvillimit të këtyre kushteve mbetet i ulët.

Studimi, i udhëhequr nga dr. Harlan Krumholz i Spitalit Yale New Haven, theksoi se ndërsa vaksinat kanë shpëtuar miliona jetë, janë vërejtur efekte të rralla negative. Për shembull, hulumtimi identifikoi një rritje të dyfishtë të rrezikut të sindromës Guillain-Barre (GBS) të lidhur me vaksinën AstraZeneca. GBS është një çrregullim autoimun që prek sistemin nervor periferik dhe ndërsa roli i vaksinës në nxitjen e kësaj gjendjeje nuk është vërtetuar përfundimisht, ka indikacione për një përgjigje të sistemit imunitar.

Për më tepër, studimi konfirmoi një rrezik trefish më të lartë të miokarditit, një lloj inflamacioni kardiak, veçanërisht te të rinjtë që morën vaksinat Pfizer dhe Moderna mRNA. Ndërsa shumica e rasteve ishin të lehta, disa raste të miokarditit u raportuan pas vaksinimit.

Për më tepër, rastet e perikarditit, një inflamacion i qeskës mbrojtëse rreth zemrës, u zbuluan se ishin 1.7 deri në 2.6 herë më të larta pas dozave të vaksinës Moderna. Në mënyrë të ngjashme, ekzistonte një rrezik më i madh se 3.7 herë i encefalomielitit akut të diseminuar (ADEM), duke shkaktuar ënjtje të trurit dhe palcës kurrizore, veçanërisht pas dozës së parë të vaksinës Moderna.

Studimi gjithashtu vuri në dukje rrezik në rritje të kushteve si paraliza e Bellit dhe konvulsionet pas vaksinimit, megjithëse rreziku absolut mbeti i ulët. E rëndësishmja është se rreziqet që lidhen me këto kushte pas vaksinimit ishin dukshëm më të ulëta se ato pas infeksionit akut SARS-CoV-2, duke theksuar përfitimet e përgjithshme të vaksinimit.

Veçanërisht, pas dozës së parë të vaksinës AstraZeneca, ekzistonte një rrezik më i lartë se sa pritej për trombozë të sinusit venoz cerebrale (CVST) dhe trombocitopeni, të dyja kushte të rralla por serioze që përfshijnë mpiksjen e gjakut. Këto gjetje nënvizojnë rëndësinë e mbikëqyrjes dhe vlerësimit të vazhdueshëm të sigurisë së vaksinës.

Teksa studimi nënvizon efektet e mundshme negative të lidhura me vaksinat Covid, ai ripohon rolin kritik të vaksinimit në shpëtimin e jetëve. Përfitimet e vaksinimit janë shumë më të mëdha se rreziqet, dhe kërkimi dhe monitorimi i vazhdueshëm janë thelbësorë për të garantuar sigurinë dhe efikasitetin e vaksinës.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco