Qentë mund të nuhasin stresin tek njeriu përmes frymëmarrjes

Qentë mund të nuhasin stresin tek njeriu përmes frymëmarrjes

09:51, 29/09/2022

Shkencëtarët kanë zbuluar se qentë mund të nuhasin stresin në frymëmarrjen dhe djersën e njerëzve.

Gjatë studimit, katër qen u trajnuan për të zgjedhur një nga tre kutitë me aroma të ndryshme, një nga të cilat përmbante frymëmarrje të stresuar. Në më shumë se 650 nga 700 prova, qentë identifikuan me sukses një mostër të djersës ose frymëmarrjes që ishte marrë nga një person i stresuar.

“Ne kishim shumë prova që qentë mund të kapin erërat nga njerëzit që lidhen me kushte ose sëmundje të caktuara mjekësore – por ne nuk kemi shumë prova që ata mund të nuhasin ndryshime në gjendjen tonë psikologjike”, tha studiuesja kryesore, Clara Wilson, nga universiteti “Queen’s Belfast“.

36 vullnetarët raportuan nivelet e tyre të stresit para dhe pas përfundimit të një problemi të vështirë matematikor, raporton Metro.

Secila kanaçe përmbante një mostër të djersës ose frymëmarrjes së tyre nga për sa kohë që presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës ishin rritur. Nëse qentë qëndronin pa lëvizur ose uleshin para kanaçes “së stresuar”, ata shpërbleheshin me një trajtim të preferuar.

Qentë e përjetojnë botën e tyre përmes nuhatjes. Aftësitë e tyre shumë të ndjeshme për zbulimin e aromave përdoren tashmë për të zbuluar drogat, eksplozivët dhe sëmundjet, duke përfshirë disa lloje kanceri, diabetin dhe madje edhe COVID-19.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco