FBI heton shitjen online të thesareve antike të zhdukura nga Muzeu Britanik

FBI heton shitjen online të thesareve antike të zhdukura nga Muzeu Britanik

07:47, 27/05/2024

FBI po heton shitjen te blerësit amerikanë të atyre që dyshohet se thesare, me qindra, nga Muzeu Britanik.

BBC kupton se agjencia amerikane e zbatimit të ligjit ka ndihmuar gjithashtu me kthimin e 268 artikujve, të cilat muzeu pretendon se i përkasin, që i janë shitur një koleksionisti në Uashington DC.

Muzeu Britanik njoftoi vitin e kaluar se xhevahiret e lashta, bizhuteritë dhe sende të tjera nga koleksioni i tij, mungonin, ishin vjedhur ose dëmtuar.

Një blerës, me qendër në New Orleans, i tha BBC-së se një agjent i FBI-së i kishte dërguar email duke i kërkuar informacion për dy pjesë që kishte blerë në eBay.

Agjenti i FBI tha se ata po ndihmonin Policinë Metropolitane në hetimin e sendeve të humbura ose të vjedhura nga muzeu.

Blerësi ka thënë se ai nuk ka më asnjë gur të çmuar dhe nuk beson se ato janë gjetur nga autoritetet. FBI nuk kërkoi informacione të mëtejshme prej tij.

Muzeu Britanik thotë se nga 1500 objekte që ai vlerëson se janë vjedhur ose zhdukur, 626 janë gjetur deri më tani dhe 100 të tjerë janë gjetur, por ende nuk janë kthyer.

Shumica dërrmuese e sendeve që muzeu beson se janë vjedhur nuk janë kataloguar dhe është ende në proces të kërkimit të mënyrave për të vërtetuar se ato vijnë nga koleksioni i tij. Në disa raste, kjo përfshin koleksionistët që pranojnë t'i dhurojnë objekte muzeut në mënyrë që stafi të mund të vlerësojë.

Një kurator i lartë, Peter Higgs, akuzohet nga Muzeu Britanik për vjedhje, dëmtim, shkrirje dhe shitje të objekteve të lashta. Ai i mohon akuzat.

Muzeu ka thënë se beson se Dr Higgs në foto ka futur në xhep rreth 100,000 paund në total.

Image

Sipas dokumenteve gjyqësore në një çështje civile që muzeu ka ngritur kundër Dr Higgs, beson se ai po vidhte sende për të paktën një dekadë, duke shitur kryesisht sende të paregjistruara nga depot e muzeut.

Muzeu beson se Dr Higgs, i cili është shkarkuar, u kishte shitur artikuj të paktën 45 blerësve në eBay.

Dr Higgs po mbrohet nga padia civile kundër tij. Askush nuk është arrestuar apo akuzuar për ndonjë vepër penale.

Tre blerës kanë thënë se shitësi "sultan1966" e prezantoi veten si "Paul Higgins" ose "Paul" në eBay ose përmes emailit me ta.

Sipas dokumenteve të gjykatës, muzeu thotë se Dr Higgs pranoi se llogaria "sultan1966" i përkiste atij.

Blerësi i New Orleans, Tonio Birbiglia, i tha BBC-së se kishte blerë dy artikuj nga "sultan1966".

Ne e konfirmuam këtë duke iu referuar të dhënave të eBay të referuara nga FBI me faturat e z. Birbiglia.

Muzeu Britanik nuk i ka ekzaminuar ende këto objekte, kështu që ende nuk është përcaktuar nëse ato janë nga koleksioni i tij.

Njëri ishte një gur ametisti që përshkruante një Cupid - perëndinë romake të dashurisë - duke hipur në një delfin, të cilin Birbiglia e bleu për 42 paund në maj 2016.

Tjetri ishte një gur i çmuar nga brumbulli portokalli që e bleu për 170 paund. 

Z. Birbiglia dërgoi pagesën e tij për këtë artikull në një llogari PayPal të regjistruar në adresën personale të emailit të Dr Higgs.

Image

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco