'Tronditëse dhe dëshpëruese': Ministri polak thotë se qeveria përdori spyware kundër qindra njerëzve

'Tronditëse dhe dëshpëruese': Ministri polak thotë se qeveria përdori spyware kundër qindra njerëzve

10:06, 25/04/2024

Përdorimi i spyware në Poloni nën drejtimin e qeverisë së mëparshme rezultoi në akuza se autoritetet po abuzonin me pushtetin dhe po gërryenin parimet demokratike.

Prokurori i Përgjithshëm i Polonisë tha të mërkurën se spyware Pegasus është përdorur kundër qindra njerëzve gjatë ish-qeverisë polake.

Adam Bodnar u tha ligjvënësve se ai e konsideronte shkallën e përgjimit si "tronditëse dhe dëshpëruese".

“Është e trishtueshme për mua që edhe në këtë sallë po u flas njerëzve që ishin viktima të këtij sistemi,” tha Bodnar në Sejm, dhoma e ulët e parlamentit.

Bodnar, i cili është gjithashtu ministër i drejtësisë, nuk specifikoi se kush saktësisht ishte subjekt i mbikëqyrjes nga spyware dhe zyra e tij tha se informacioni ishte konfidencial.

Të dhënat treguan se Pegasus është përdorur në rastet e 578 personave nga viti 2017 deri në vitin 2022 dhe se është përdorur nga tre agjenci të veçanta qeveritare: Byroja Qendrore Antikorrupsion, Shërbimi i Kundërzbulimit Ushtarak dhe Agjencia e Sigurisë së Brendshme.

Bodnar tha se softueri gjeneroi "njohuri të mëdha" për "jetën private dhe profesionale" të atyre që vëzhgoheshin.

Ai tha gjithashtu se shteti polak nuk ka kontroll të plotë mbi të dhënat që mblidhen sepse sistemi funksionon në bazë të një licence që është dhënë nga një kompani izraelite.

Ai vërejti se “përdorimi i kësaj lloj metode duhet të ngrejë dyshime serioze nga pikëpamja e mbrojtjes së të drejtave kushtetuese”.

Pegasus, i prodhuar nga NSO Group i Izraelit, u është shitur qeverive dhe përshkruhet si një mjet për të luftuar kriminelët dhe terroristët. Megjithatë, janë shfaqur prova se qeveritë e përdorin atë kundër kundërshtarëve politikë, gazetarëve dhe punonjësve të të drejtave të njeriut.

Pegasus u jep operatorëve të tij akses të plotë në një pajisje celulare, duke i lejuar ata të nxjerrin fjalëkalime, foto, mesazhe, kontakte dhe histori të shfletimit dhe të aktivizojnë mikrofonin dhe kamerën për përgjim në kohë reale.

Përdorimi i tij në Poloni nën qeverinë e mëparshme të udhëhequr nga partia Ligj dhe Drejtësi, rezultoi në akuza se autoritetet po abuzonin me pushtetin dhe po gërryenin parimet demokratikë.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco