Michel: Shtetet e BE që duan ta njohin Palestinën, duhet të veprojnë në grup

Michel: Shtetet e BE që duan ta njohin Palestinën, duhet të veprojnë në grup

12:46, 12/04/2024

Vendet e Bashkimit Evropian që janë të gatshme të njohin shtetin e Palestinës duhet të lëvizin së bashku në mënyrë që të "sjellin përparim të rëndësishëm" në ndërtimin e paqes në rajonin e shkatërruar nga lufta, tha presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel.

Duke folur me gazetarët në Bruksel këtë javë, Michel tregoi "koordinim në nivel të BE" midis atyre shteteve anëtare të gatshme për të njohur zyrtarisht një shtet sovran palestinez, një lëvizje që ka fituar të tërheqë vëmendjen që nga miratimi prej Spanjës, Irlandës, Sllovenisë dhe Maltës muajin e kaluar.

Michel, i cili ka për detyrë të krijojë konsensus midis të 27 liderëve të BE-së, sugjeroi që edhe vende të tjera me të njëjtin mendim jashtë bllokut mund t'i bashkohen nismës.

Ndërsa nëntë vende anëtare të BE-së tashmë e njohin zyrtarisht të drejtën e palestinezëve për shtetësi - duke përfshirë Bullgarinë, Republikën Çeke, Rumaninë dhe Suedinë - qëndrimi zyrtar i BE është se ajo do të njohë një shtet palestinez pasi të krijohet si pjesë e një zgjidhjje me dy shtete, propozimi i paqes i miratuar ndërkombëtarisht për rajonin.

Por njohja e koordinuar nga vendet anëtare mund t'i sigurojë bllokut më shumë "leva" për të nxitur Izraelin dhe Autoritetin Palestinez të kryejnë reformat e nevojshme për të bërë të mundur një zgjidhje me dy shtete, sipas Michel.

Ndërsa ai u përmbajt për të dhënë detaje se çfarë mund të sjellin reforma të tilla, Michel sugjeroi se Bashkimi Evropian duhet të përdorë "mjetet" që ka në dispozicion, siç është Marrëveshja e Asociimit BE-Izrael, për të siguruar që Izraeli të respektojë sundimin e ligjit dhe të drejtën ndërkombëtare humanitare.

Marrëveshja e Asociimit vendos lidhjet tregtare dhe institucionale midis BE-së dhe Izraelit dhe përfshin një nen që imponon detyrime për të dyja palët për të mbrojtur të drejtat e njeriut. Thirrja e Irlandës dhe Spanjës për të rishikuar marrëveshjen në dritën e shkeljeve të të drejtave themelore të Izraelit në Gaza nuk ka arritur të marrë mbështetjen e nevojshme unanime të të 27 shteteve anëtare.

"Kjo Marrëveshje Asociimi merr parasysh respektimin e shtetit të së drejtës (dhe) të së drejtës ndërkombëtare, duke përfshirë të drejtën ndërkombëtare humanitare," shpjegoi Michel.

"Komisioni ka përgjegjësinë të vlerësojë nëse kjo respektohet apo jo. Nëse nuk respektohet, Komisioni mund të bëjë një propozim në lidhje me këtë marrëveshje asociimi," tha Michel duke dhënë  një sinjal të qartë mbështetjeje për një rishikim të marrëveshjes.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco