Zgjedhjet në SHBA 2020: Çfarë është kolegji zgjedhor?

Zgjedhjet në SHBA 2020: Çfarë është kolegji zgjedhor?

09:36, 03/11/2020

Zgjedhjet presidenciale të SH.B.A. zhvillohen më 3 nëntor. Por është e mundur që kandidati me më shumë vota nga publiku nuk do të jetë fituesi.

Kjo sepse presidenti nuk zgjidhet drejtpërdrejt nga votuesit, por ai që njihet si kolegji zgjedhor, trasmeton BBC.

Pra, për kë votojnë amerikanët?

Kur amerikanët shkojnë në votime në zgjedhjet presidenciale, ata në të vërtetë votojnë për një grup zyrtarësh që përbëjnë kolegjin zgjedhor.

Fjala "kolegj" këtu thjesht i referohet një grupi njerëzish me një detyrë të përbashkët. Këta njerëz janë zgjedhës dhe puna e tyre është të zgjedhin presidentin dhe nënkryetarin.

Kolegji elektoral mblidhet çdo katër vjet, disa javë pas ditës së zgjedhjeve, për të kryer atë detyrë, shkruan Syri.Net.

Si funksionon kolegji zgjedhor?

Numri i zgjedhësve nga secili shtet është afërsisht në përputhje me madhësinë e popullsisë së tij. Secili shtet merr aq zgjedhës sa ka ligjvënës në Kongresin Amerikan (përfaqësues në Dhomë dhe senatorë).

California ka më shumë zgjedhës - 55 - ndërsa një pjesë e shteteve të populluara rrallë si Wyoming, Alaska dhe North Dakota (dhe Washington DC) kanë minimumin e tre.

Janë gjithsej 538 zgjedhës.

Secili zgjedhës përfaqëson një votë elektorale dhe një kandidat duhet të fitojë shumicën e votave - 270 ose më shumë - për të fituar presidencën.

Në përgjithësi, shtetet i japin të gjitha votat e kolegjit elektoral kujtdo që fiton sondazhin e votuesve të zakonshëm në shtet.

Për shembull, nëse një kandidat fiton 50.1% të votave në Teksas, atyre u jepen të gjitha 38 votat elektorale të shtetit. Përndryshe, një kandidat mund të fitojë me shumicë votash dhe përsëri të marrë të njëjtin numër votash elektorale.

Prandaj është e mundur që një kandidat të bëhet president duke fituar një numër garash të ngushta në shtete të caktuara, pavarësisht se ka më pak vota në të gjithë vendin.

Ka vetëm dy shtete (Maine dhe Nebraska) që ndajnë votat e kolegjit elektoral sipas proporcionit të votave që secili kandidat merr.

Kjo është arsyeja pse kandidatët presidencialë synojnë "shtetet lëkundëse" specifike - shtetet ku votimi mund të shkojë në të dy anët - në vend që të përpiqen të fitojnë sa më shumë votues në të gjithë vendin.

Çdo shtet që ata fitojnë i afron me 270 votat e kolegjit elektoral që u duhen.

A ka humbur një kandidat votën e publikut por është bërë president?

Po. Në fakt, dy nga pesë zgjedhjet e fundit u fituan nga kandidatë që kishin më pak vota nga publiku i gjerë sesa rivalët e tyre.

Në vitin 2016, Donald Trump kishte gati tre milion vota më pak se Hillary Clinton, por fitoi presidencën sepse kolegji elektoral i dha atij një shumicë.

Në vitin 2000, George W Bush fitoi me 271 vota elektorale, megjithëse kandidati demokrat Al Gore fitoi votën popullore me më shumë se gjysmë milioni.

Vetëm tre presidentë të tjerë janë zgjedhur pa fituar votën popullore, të gjithë ata në Shekullin 19: John Quincy Adams, Rutherford B Hayes dhe Benjamin Harrison.

Pse u zgjodh sistemi?

Kur kushtetuta amerikane ishte duke u hartuar në 1787, një votë popullore kombëtare për të zgjedhur një president ishte praktikisht e pamundur. Kjo ishte për shkak të përmasave të vendit dhe vështirësisë së komunikimit.

Në të njëjtën kohë, kishte pak entuziazëm për të lejuar që presidenti të zgjidhej nga ligjvënësit në kryeqytetin, Washington DC.

Pra, hartuesit e kushtetutës krijuan kolegjin zgjedhor, me secilin shtet që zgjedh zgjedhës.

Shtetet më të vogla favorizuan sistemin pasi ai u dha atyre më shumë një zë sesa një votë popullore në të gjithë vendin për të vendosur presidentin.

Kolegji elektoral u favorizua gjithashtu nga shtetet e jugut, ku skllevërit përbënin një pjesë të madhe të popullsisë. Edhe pse skllevërit nuk votuan, ata u numëruan në regjistrimin e SH.B.A.-së (si tre të pestat e një personi).

Meqenëse numri i votave elektorale përcaktohej nga madhësia e popullsisë së një shteti, shtetet e jugut kishin më shumë ndikim në zgjedhjen e një presidenti sesa një votim i drejtpërdrejtë publik do tu jepte atyre.

A duhet të votojnë zgjedhësit për kandidatin që fitoi?

Në disa shtete, zgjedhësit mund të votojnë për cilindo kandidat që ata preferojnë, pavarësisht nga votuesit që mbështesnin. Por në praktikë, zgjedhësit pothuajse gjithmonë votojnë për kandidatin që fiton më shumë vota në shtetin e tyre.

Nëse një zgjedhës voton kundër zgjedhjes presidenciale të shtetit të tyre, ata quhen "të pabesë". Në vitin 2016, shtatë vota të kolegjit elektoral u hodhën në këtë mënyrë, por asnjë rezultat nuk është ndryshuar nga zgjedhësit e pabesë.

Çfarë ndodh nëse asnjë kandidat nuk merr shumicën?

Dhoma e Përfaqësuesve, dhoma e ulët e ligjvënësve amerikanë, do të votojë më pas për të zgjedhur presidentin.

Kjo ka ndodhur vetëm një herë, kur në 1824 katër kandidatë ndanë votat elektorale, duke i mohuar ndonjërit prej tyre shumicën.

Me dy parti që dominojnë sistemin e SHBA, kjo nuk ka gjasa të ndodhë sot.

Image

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco