Fjala e plotë e Avdullah Hotit përballë Vuçiç, Presidentit të Serbisë, në prani të Merkel dhe Macron

Fjala e plotë e Avdullah Hotit përballë Vuçiç, Presidentit të Serbisë, në prani të Merkel dhe Macron

13:47, 10/07/2020

Kryeministri i Kosovës Avdulla Hoti ka publikuar fjalimin e plotë që ai ka mbajtur përballë Presidentit të Serbisë Aleksander Vuçiç dhe organizatorëve Makron, Merkel, Borrel e Lajçak, nëvideo konferencën e Samitit të Parisit sot, më 10 korrik 2020.

Avdullah Hoti:

I nderuari President Macron,
Kancelarja e nderuar Merkel,
I nderuari përfaqësues i lartë Borrel,
I dashur përfaqësues special i BE-së Lajçak,
I nderuari President Vuçiq i Serbisë,

Me kënaqësi të madhe kam pranuar ftesën për pjesëmarrje në këtë samit të faqebardhë, i cili tregon angazhimin e Bashkimit Evropian, respektivisht vendet tuaja për të mbështetur vendet e Ballkanit Perëndimor drejt integrimit evropian.

Ky integrim mund të arrihet vetëm përmes promovimit të demokracisë, forcimit të shtetit të së drejtës dhe vendosjes së një paqeje të qëndrueshme dhe marrëdhënie të mira fqinjësore midis vendeve tona në të gjitha frontet.

Ju lutem më lejoni të nënvizoj se Republika e Kosovës mbetet e angazhuar fort për forcimin e institucioneve demokratike dhe sigurimin e rrugës së integrimit në BE.

Mbështetja për, dhe ruajtja e pavarësisë së institucioneve të zbatimit të ligjit, është në ballë të angazhimit të qeverisë sime. Vlerësohet gjerësisht ndihma dhe këshilla nga BE dhe EULEX për institucionet tona.

Ne jemi të përkushtuar të ruajmë regjistrime të mira të kritereve që janë të rëndësishme për të pasur besim të plotë të vendeve të BE-së ndaj angazhimit tonë për të avancuar shtetin e së drejtës. Është në këtë linjë që me dashamirësi kërkojmë të shqyrtojmë kërkesën tonë për liberalizim të vizave. Ne do të punojmë shumë për të avancuar statusin e integrimit të vendit tonë në BE në vendin e mundshëm kandidat.

Kosova, përgjatë vendeve të tjera të rajonit, vështirë se është goditur nga covid-19. Më lejoni t ' ju falënderoj për mbështetjen që i keni dhënë popullit të Kosovës për ta përballuar këtë situatë emergjente përmes institucioneve të BE-së, si dhe drejtpërdrejt përmes qeveritë tuaja.

Po bëjmë gjithçka që mundemi për të përmbajtur përhapjen e virusit, si dhe për të mbështetur ekonominë përmes një liste gjithëpërfshirëse masash të rimëkëmbjes ekonomike.

Në këtë aspekt, mirëpresim nismën e BE-së për të mbështetur vendet e Ballkanit Perëndimor përmes projekteve të përbashkëta në shkallë të gjerë, që ndihmojnë në tejkalimin e krizës ekonomike dhe sigurimin e lidhjeve më të mira dhe më të ngushta ekonomike midis vendeve të këtij rajoni

Zotëri. Presidenti, zonja kancelare, z. Borell,

Në përputhje me angazhimin e fortë të vendit tim për paqen rajonale dhe marrëdhëniet e mira fqinjësore përmes bashkëpunimit rajonal, ne sot kemi marrëdhënie të shkëlqyera dhe bashkëpunim të ngushtë me fqinjët tanë të parë, Maqedoninë e Veriut, Shqipërinë dhe Malin e Zi në të gjitha fushat me interes reciprok, përfshirë lëvizjen e lirë të njerëz dhe mallra, dhe në një gamë të gjerë partneritetesh rajonale.

Për Kosovën, marrëdhëniet fqinje me Serbinë vazhdojnë të mbesin çështje e shqetësimit të madh.

Ne e kemi filluar procesin e dialogut përsëri në 2011 milion të ndërmjetësuar nga Brukseli. Kemi arritur disa marrëveshje. Ata që janë zbatuar kanë përmirësuar jetën e njerëzve në të dyja vendet.

Që nga fillimi i dialogut në vitin 2011, Serbia ka vazhduar të ndërmarrë fushata kundër anëtarësimit të Kosovës në organizata ndërkombëtare dhe lobimit kundër njohjes së Republikës së Kosovës nga shtetet tjera. Këto praktika të dëmshme dëmtuan procesin e normalizimit të marrëdhënieve tona si dy vende të pavarura.

Gjatë rrjedhës së dialogut, Serbia nuk ka treguar qëllime të mira për normalizimin e marrëdhënieve mes dy vendeve. Në të kundërtën, ka zgjatur procesin për të ′′ blerë kohë ′′ dhe për të vazhduar fushatat kundër sovranitetit të Kosovës.

Praktikat e tilla të ndjekura nga Serbia kanë çuar në një veprim të përgjegjshëm të Kosovës, siç ishte rasti me vendimin e Qeverisë së mëparshme për të vendosur tarifë 100 % ndaj mallrave serbe.

Sidoqoftë, ne mbetemi të përkushtuar për një proces paqësor të normalizimit të marrëdhënieve tona, i cili mund të arrihet vetëm nëse Kosova dhe Serbia respektojnë shtetformimin e njëra-tjetrës.

Nga fillimi, Qeveria e sapozgjedhur e Kosovës ka treguar një vullnet të mirëfilltë duke hedhur të gjitha barrierat tarifore ndaj mallrave nga Serbia, kryesisht për t ' i dhënë një shans dialogut dhe arritjes së marrëveshjes përfundimtare detyruese mes Kosovës dhe Serbisë, e cila duhet të përfundojë në formalitet reciprok Njohje mes dy vendeve.

Ne besojmë se dialogu nuk ka alternativë. Ne jemi të gatshëm dhe të angazhuar për t ' u angazhuar në dialogun Kosovë-Serbi për një këmbë të barabartë.

Por, besojmë fort se dialogu duhet të ndjekë një afat të qartë kohor dhe kuadrin e vlerave dhe parimeve themelore për t ' u respektuar, në përputhje me perspektivën evropiane të të dyja vendeve.

Ne theksojmë se suksesi i këtij procesi vendimtar duhet të orientohet nga parimet e mëposhtme:

1. Integriteti territorial i Republikës së Kosovës është i panegociueshëm, pasi është premisa kryesore në të cilën Republika e Kosovës është themeluar dhe qëndron fuqimisht. Çdo shkelje e këtij parimi bie ndesh me parimet dhe vlerat themelore të BE-së. Si e tillë është e papranueshme.

2. Organizata kushtetuese e Republikës së Kosovës nuk mund të preket, pasi garanton funksionimin demokratik të autoriteteve, barazinë në përfaqësim dhe trashëgon parimin e shtetit qytetar dhe jo të organizuar përgjatë vijave etnike. Prandaj, nderhyrja ne karakterin unitar te Republikes se Kosoves do te ishte rruga me e shkurter per ta de-funksionalizuar shtetin e Kosoves dhe per ta shpallur ate te paqendrueshme. Kjo nuk mund të ndodhë.

3. Marrëveshja me Serbinë duhet të jetë plotësisht në përputhje me Kushtetutën e Kosovës, pasi është modaliteti i vetëm për t ' i dhënë legjitimitet një marrëveshjeje të tillë.

Objektivat

Bazuar në këto parime, Kosova do të angazhohet për dialogun me objektiva të qarta, bazuar në të cilat duhet të arrihet marrëveshja:

1. Marrëveshja gjithëpërfshirëse e paqes mes Republikës së Kosovës dhe Republikës së Serbisë duhet të rezultojë në njohje reciproke. Pa një përfundim të tillë të këtij procesi marrëveshja nuk mund të ketë sukses. Njohja e ndërsjellë mes dy vendeve është mënyra e vetme për të normalizuar marrëdhëniet dhe për t ' i hapur rrugë të dyja vendeve për integrimin në BE.

2. Përfundimi i kësaj marrëveshje duhet të jetë edhe detyrimi i BE-së për të përfshirë njohjen e Kosovës nga pesë vende të mbetura të BE-së.

3. Anëtarësimi i Kosovës në OKB duhet të jetë gjithashtu pjesë e rezultatit të marrëveshjes gjithëpërfshirëse të paqes mes Kosovës dhe Serbisë. Kjo natyrisht nënkupton zëvendësimin e Rezolutës 1244. të OKB-së

4. Ndjekja e anëtarësimit në organizata të tjera ndërkombëtare dhe hapja e qartë e perspektivës evropiane për Kosovën është objektivi ynë dhe apeli ynë përkrah këtij procesi.

5. Dhe e fundit por jo më pak, personat e zhdukur dhe viktimat e të gjitha formave të dhunës, dëmet e luftës, viktimat, janë çështje të shqetësimit tonë më të madh në këtë proces. Asnjë normalizim nuk mund të ndodhë para vendosjes së drejtësisë.

Bazuar në këto parime dhe objektiva, Republika e Kosovës është e gatshme të jetë partner konstruktiv dhe bashkëpunues në dialogun për arritjen e një marrëveshjeje gjithëpërfshirëse dhe ligjërisht detyruese.

Faleminderit për vëmendjen tuaj.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco