Mjekët britanikë: Shkurtoni intervalin kohor ndërmjet dy dozave të vaksinës Pfizer

Mjekët britanikë: Shkurtoni intervalin kohor ndërmjet dy dozave të vaksinës Pfizer

10:26, 25/01/2021
A+ Aa A-

Një grup mjekësh britanikë i dërguan një letër kryedemiologut duke i kërkuar që të ulnin intervalin midis dy dozave të vaksinës Pfizer / Biontek nga 12 në gjashtë javë.

Britania vendosi t'i jepte përparësinë kryesore vaksinimit të sa më shumë njerëzve të jetë e mundur, kështu që zgjati intervalin kohor midis dozës së parë dhe të dytë nga tre në 12 javë. Në këtë mënyrë, autoritetet duan të sigurojnë mbrojtje për sa më shumë njerëz që të jetë e mundur nga koronavirusi.

Por Pfizer dhe Biontek kanë paralajmëruar në mënyrë të përsëritur se nuk ka prova se vaksina do të ruajë vetitë e saj mbrojtëse kundër virusit nëse doza e dytë nuk administrohet deri në 21 ditë pas së parës.

Në një letër dërguar Chris Whitty, Shoqata e Mjekëve Britanikë (BMA) tregon se mbështet vendimin për përdorimin e dozës së dytë të vaksinave për një maksimum prej 42 ditësh nga inokulimi i parë, në mënyrë që një interval më i gjatë kohor të mos jetë në përputhje me udhëzimet e OBSH-së.

"Strategjia Britanike është gjithnjë e më e izoluar dhe devijon nga praktika e një numri të madh vendesh," lexon letra.

Mjekët gjithashtu paralajmërojnë se, duke pasur parasysh paparashikueshmërinë në prokurim, nuk ka asnjë garanci se dozat e vaksinës Pfizer do të jenë në dispozicion brenda 12 javësh.

Viti tha se vendimi për zgjatjen e intervalit kohor ndërmjet dy dozave u mor në interes të shëndetit publik, në besimin se doza e parë sjell mbrojtjen më të madhe dhe se për këtë arsye është e rëndësishme të vaksinoni sa më shumë njerëz me atë dozë .

Rreth 5.38 milion Britanikë morën dozën e parë të vaksinës së përmendur.

 

 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco