Dita Ndërkombëtare e Kafshëve - Nisma në mbrojtje të Leopardit të borës

Dita Ndërkombëtare e Kafshëve - Nisma në mbrojtje të Leopardit të borës

23:10, 09/12/2022
A+ Aa A-

Leopardi i borës ka njolla në formë rozete në veshjen e tij ë trashë, gri-tymuese. Bishti i tij, i cili mund të jetë aq i gjatë sa trupi i tij, përdoret si shall në dimër, i mbështjellë rreth surratit për ta mbrojtur nga temperaturat e ashpra të habitatit të tij: malet e Azisë Qendrore. Sytë e tij blu, jeshilë ose gri dallohen nga sytë e verdhë ose portokalli të maceve të tjera të mëdha. 

Në Ditën Ndërkombëtare të të Drejtave të Kafshëve - 10 Dhjetor 'Friend of the Earth', një projekt i Organizatës Botërore të Qëndrueshmërisë, (WSO), dëshiron të rrisë ndërgjegjësimin për nevojën për veprim kolektiv për të mbrojtur këtë kafshë.

Në fakt, Leopardi i borës është renditur si "i cenueshëm" në Listën e Kuqe të Llojeve të Kërcënuara të Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) që nga viti 2016. 

Friend of the Earth, projekti i WSO kontribuon në fushatat e ruajtjes së specieve të rrezikuara, si ajo e dedikuar për macet e mëdha. 

Qëllimi i Friend of the Earth është të rrisë ndërgjegjësimin për kërcënimet kryesore ndaj Leopardit të borës (Panthera uncia (https://friendoftheearth.org/conservation-project/save-the-big-cats/ ) dhe maceve të tjera (tigrat, luanët dhe jaguarët, etj.), si gjuetia dhe tregtia e paligjshme e njerëzve.  

Si rezultat, gjatë viteve,Friend of the Earth ka organizuar fushata në platforma online dhe ka krijuar partneritete me organizata specifike në mbarë botën, duke përfshirë Snow Leopard Trust, (SLT) me bazë në SHBA.

SLT punon me qeveritë dhe grupet mjedisore në të dymbëdhjetë vendet ku mund të gjenden Leopardët e borës: Afganistan, Butan, Kinë, Indi, Kazakistan, Kirgistan, Mongoli, Nepal, Pakistan, Taxhikistan, Rusi dhe Uzbekistan. 

Sipas të dhënave të Fondacionit, midis 3,920 dhe 6,390 leopardë bore mund të mbeten në natyrë. Për fat të keq, ekzistojnë disa kërcënime për jetën e kësaj kafshe të vetmuar dhe të pakapshme, aktive kryesisht në fazat krpuskulare të ditës, agim dhe muzg, dhe që nuk dihet nese  është agresive ndaj njerëzve.

Megjithatë, është pikërisht aktiviteti njerëzor ai që provon të jetë më i rrezikshmi për mbijetesën e Leopardit të borës.  Nga gjuetia dhe tregtia e paligjshme e leshit dhe eshtrave të tij, të cilat kryesisht përdoren kryesisht në mjekësinë tradicionale kineze, deri te therja e presë kryesore të Leopardit: deleve dhe dhive të egra.  

Nga humbja dhe degradimi i habitatit për shkak të minierave deri te macet që vriten sepse konsiderohen si një kërcënim për bagëtinë. Kësaj i shtohet edhe shkrirja e akullit për shkak të ndryshimeve klimatike.

Malet janë habitati natyror i Leopardit të borës.  Bimët në putrat e tyre veprojnë si këpucë dëbore, duke i penguar ato të zhyten në dëborë dhe leshi i trashë i mban të ngrohtë.

Kina është një nga territoret më të rëndësishme ku duhet të përqendrohen përpjekjet e ruajtjes, sepse ajo përmban 60 për qind të të gjitha zonave të habitatit të Leopardit të borës.

Angazhimi i Friend of the Earth për të mbrojtur këtë mace të madhe manifestohet në iniciativat globale. Fushatat e ndërgjegjësimit të komunitetit përmes ngjarjeve në internet, mbledhjes së nënshkrimeve në platformat dixhitale kundër gjuetisë për përdorimin e pjesëve të kafshës në mjekësinë tradicionale aziatike dhe propozimet për të mbrojtur popullatat e gjahut, pasi burimet ushqimore të Leopardëve të borës janë të gjitha shembuj të shtrirjes së komunitetit. 

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco