A do të pimë së shpejti kafe nga laboratori?

A do të pimë së shpejti kafe nga laboratori?

12:15, 10/11/2021
A+ Aa A-

Në të ardhmen, adhuruesit e kafesë mund të pinë kafe të prodhuar në një pjatë Petri, dhe jo në një plantacion, thonë shkencëtarët finlandezë që shpresojnë të kenë sukses në kultivimin laboratorik të kafesë së qëndrueshme. 

“Është vërtet kafe e vërtetë sepse nuk ka asgjë në këtë produkt përveç kafesë”, thotë Heiko Richer, duke treguar një filxhan plot me pluhur kafe.

Ai dhe kolegët e tij nga Instituti Finlandez i Kërkimeve Teknike VTT besojnë se prodhimi i kësaj lloj kafeje do të shmangë problemet e shumta në mjedis të shkaktuara nga prodhimi masiv i një prej pijeve më të njohura në botë.

Kafeja e tyre nuk bluhet nga kokrrat, por rritet nga një grup qelizash bimore kafeje në kushte të kontrolluara rreptësisht në një bioreaktor.

Kur piqet, pluhuri mund të përgatitet saktësisht në të njëjtën mënyrë si kafeja konvencionale.

Kafeja është problematike

Grupi i Riescher përdori të njëjtat parime të bujqësisë qelizore si ato të përdorura për prodhimin e mishit në laboratorë dhe nuk përfshinte therjen e bagëtive. Një mish i tillë u miratua për shitje në Singapor vitin e kaluar.

"Por kafeja është një produkt problematik," tha Rischer, pjesërisht sepse, për shkak të rritjes së temperaturave globale, plantacionet ekzistuese janë më pak pjellore, kështu që kultivuesit po pastrojnë pyjet për të siguruar hapësirë ​​për kulturat e reja.

“Ekziston edhe problemi i transportit, si dhe përdorimi i lëndëve djegëse fosile. Ka kuptim të plotë të kërkosh një alternativë”, tha Richer.

Ekipi tani po kryen një analizë të masës në të cilën do të ishte e qëndrueshme prodhimi masiv i kafesë në laborator, por Richer beson se një proces i tillë do të kërkonte më pak punë dhe më pak kosto sesa kafeja konvencionale.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco