Çfarë duhet të dini për përforcuesin e ri të vaksinës COVID-19

Çfarë duhet të dini për përforcuesin e ri të vaksinës COVID-19

19:10, 29/09/2023

Në përditësimin e shumëpritur të orarit të vaksinave kundër COVID-19, komiteti i vaksinave i Qendrave të SHBA për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC) rekomandoi që të gjithë gjashtë muajsh ose më të vjetër të marrin një vaksinë tjetër përforcuese.

Drejtori i CDC Dr. Mandy Cohen miratoi rekomandimin e bërë nga komiteti i ekspertëve të jashtëm të vaksinave të agjencisë.

Kjo vaksinë do të jetë vaksina më e re nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) vetëm një ditë më parë. FDA miratoi vaksinat mRNA të prodhuara nga Moderna dhe Pfizer-BioNTech që synojnë variantin XBB.1.5 për të gjithë 12 vjeç e lart dhe lëshoi ​​një autorizim përdorimi emergjent për vaksinat mRNA për fëmijët nga gjashtë muaj deri në 11 vjeç. Veprimet e FDA nënkuptojnë gjithashtu se vaksina e përditësuar është e vetmja e autorizuar ose e miratuar kundër COVID-19; përforcuesi i mëparshëm, kundër BA.4/5 nuk është më i autorizuar.

Në një votim 13-1, paneli i ekspertëve të vaksinave të CDC vendosi që vaksinimi pothuajse universal për të gjithë gjashtë muajsh ose më të vjetër do të ofronte mbrojtjen më të mirë kundër një rritjeje tjetër serioze të infeksioneve këtë vjeshtë dhe dimër. Shkencëtarët e CDC-së raportuan se shtrimet në spital për shkak të COVID-19 janë rritur që nga mesi i korrikut, dhe ndërsa shumica e tyre kanë përfshirë fëmijë të vegjël dhe të moshuar, gjysma e fëmijëve nën pesë vjeç që janë shtruar në spital nuk kishin kushte themelore shëndetësore, një kujtesë. që edhe njerëzit ndryshe të shëndetshëm mund të përjetojnë sëmundje serioze COVID-19.

Pavarësisht votës pothuajse unanime në favor të rekomandimit të vaksinës për shumicën e njerëzve, anëtarët e komitetit ngritën disa shqetësime. Së pari, vaksinat e reja synojnë variantin XBB.1.5 - i cili nuk është më virusi që shkakton më shumë infeksione në SHBA, por ishte virusi dominues në fillim të verës , kur FDA mori vendimin për të kaluar në një vaksinë të re. Në atë kohë, agjencia këshilloi prodhuesit që të fillonin të prodhonin të shtëna që synonin atë variant. Por XBB.1.5 që atëherë është zëvendësuar nga një pjesë e vogël e shtameve të reja, duke përfshirë EG.5.1 dhe BA.2.86 . Moderna, Pfizer dhe Novavax të gjitha i paraqitën komitetit të dhëna që tregonin se vaksinat e tyre të synuara nga XBB gjeneruan përgjigje të mira të antitrupave edhe kundër këtyre varianteve të reja, por vetëm të dhënat e Moderna përfshinin qelizat njerëzore ndërsa Pfizer dhe Novavax dhanë të dhëna nga studimet e kafshëve. (Novavax nuk ka paraqitur ende një kërkesë në FDA për të autorizuar vaksinën e saj XBB, por pret ta bëjë këtë së shpejti kur studimet e saj të kenë përfunduar.)

Disa anëtarë vunë në pikëpyetje nëse vaksina e përditësuar duhet të rekomandohet për shumicën e njerëzve, apo vetëm për ata që janë në rrezik më të lartë të komplikimeve të COVID-19, siç janë të rinjtë, të moshuarit dhe ata me sistem imunitar të komprometuar. Dr. Matt Daley, hetues i lartë në Institutin për Kërkime Shëndetësore në Kaiser Permanente Kolorado dhe kreu i grupit të punës së CDC që rishikoi të dhënat e sigurisë dhe efektivitetit të vaksinës, tha se kur grupi filloi diskutimet në fillim të kësaj vere, ata nuk supozuan se vaksina e përditësuar do të rekomandohej për të gjithë. “Ne e pamë këtë si një mundësi për të rivlerësuar programin e vaksinimit dhe filluam nga një fletë bosh,” tha ai. Prandaj, grupi i punës kërkoi nga CDC të dhëna më të hollësishme se kush po shtrohej në spital, kush po përjetonte sëmundje më të rëndë dhe kush po vdiste nga COVID-19. kështu që mund të kuptonte më mirë nëse disa popullata ishin më të ndjeshme ndaj komplikimeve dhe mund të përfitonin nga vaksinimi. Ajo që ata panë ishte se "barra e sëmundjes ndryshon shumë sipas moshës, por sëmundje serioze u shfaqën në të gjitha grupmoshat, duke përfshirë ato pa kushte themelore mjekësore," tha Daley. "Ky ishte argumenti më bindës për mua për vaksinimin universal."

Këto të dhëna, së bashku me faktin se shumë njerëz nuk morën përforcuesin më të fundit, do të thotë se imuniteti i përgjithshëm kundër SARS-CoV-2 po bie, tha Dr. Sandra Fryhoffer, profesoreshë e asociuar e mjekësisë në Universitetin Emory, e cila përfaqësonte Mjekësinë Amerikane. Shoqata në mbledhje. "Ne të gjithë jemi më të ndjeshëm."

Shumica e anëtarëve të komitetit ranë dakord, por Dr. Pablo Sanchez, profesor i pediatrisë në Spitalin e Fëmijëve në Universitetin Shtetëror të Ohajos, ishte i vetmi anëtar që votoi kundër rekomandimit. “Unë mendoj se duhet t'i bëjmë të ditur publikut se të dhënat për fëmijët nuk janë aty,” tha Sanchez. "Ne duhet të nivelojmë me pacientët tanë dhe të themi atë që dihet dhe çfarë është e panjohur në vend që të bëjmë një rekomandim të përgjithshëm, veçanërisht për grupet për të cilët nuk ka të dhëna." Sanchez argumentoi për një rekomandim që fokusohej në grupet më të cenueshme, si njerëzit mbi 65 vjeç, të dëmtuarit nga imuniteti dhe njerëzit shtatzënë, dhe inkurajoi grupet e tjera që të merrnin vendime individuale për vaksinimin pasi të diskutonin rreziqet dhe përfitimet e tyre me mjekët e tyre.

Disa anëtarë të komitetit ndanë shqetësimet e Sanchez për mungesën e të dhënave, por gjithashtu theksuan se pa një rekomandim universal, pabarazitë aktuale në aksesin e vaksinave vetëm do të thelloheshin pasi ata pa akses në kujdesin shëndetësor nuk do të përfitonin nga diskutimet individuale për nevojën e tyre për një vaksinë.

Vaksina e përditësuar do të jetë vaksina e parë kundër COVID-19 që do të shpërndahet në mënyrën se si shumica e vaksinave kanë qenë në të kaluarën, para pandemisë, në tregun tregtar për rreth 120-130 dollarë për dozë, në vend që të blihet dhe të sigurohet nga qeveria. . Kjo do të thotë që farmacitë dhe zyrat e mjekëve do t'i blejnë vaksinat me koston e tyre dhe do të rimbursohen për vaksinat. Shumica e siguruesve, përfshirë Medicare dhe kompanitë private, do të vazhdojnë të mbulojnë vaksinën, pa bashkëpagesë, pasi rekomandohet nga CDC.

Programi Vaksina për Fëmijët do të ofrojë vaksina për fëmijët e vegjël të pasiguruar dhe të pasiguruar. Për fëmijët më të rritur dhe të rriturit pa mbulim adekuat sigurimi, CDC njoftoi se do të blejë injeksione dhe do t'i bëjë të disponueshme në departamentet shëndetësore shtetërore dhe lokale, si dhe përmes farmacive me pakicë që marrin pjesë në Programin e Qasjes në Urë deri në vitin 2024. Për të mbështetur programin përtej se për të rriturit, agjencia shpreson të sigurojë fonde shtesë për të nisur një program të përhershëm Vaksinat për të rriturit dhe për të zgjeruar vaksinat që ofron përtej vaksinave të COVID-19.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco