Zhurmat e përditshme që mund të shkaktojnë humbje të dëgjimit

Zhurmat e përditshme që mund të shkaktojnë humbje të dëgjimit

13:54, 28/09/2023

Pothuajse të gjithë përjetojnë njëfarë humbje dëgjimi me kalimin e moshës, por shumica prej nesh nuk e kuptojnë se disa aktivitete të përditshme mund të dëmtojnë më tej dëgjimin tonë.

Zhurma e madhe shkatërron qelizat e vogla të qimeve në veshin tonë të brendshëm dhe ato nuk rigjenerohen.

Sa më i fortë të jetë zëri, aq më shpejt dëmton dëgjimin tuaj. Në të vërtetë, një tingull i lartë, si një fishekzjarr, mund të shkaktojë dëmtim të menjëhershëm të dëgjimit, por ekspozimi i përsëritur ndaj tingujve mesatarisht të lartë mund të shkaktojë gjithashtu humbje të dëgjimit.

Image

Goditja e rrugës me një motoçikletë - Me rreth 80 deri në 100 decibel, tingulli klasik i një motori mund të dëmtojë dëgjimin tuaj me kalimin e kohës.

Dëgjimi i muzikës me kufje - Shumë pajisje kanë një volum maksimal prej 110 decibel, një nivel që mund të dëmtojë dëgjimin tuaj në vetëm pesë minuta. Gjithashtu, përdorimi i kufjeve është veçanërisht i rrezikshëm sepse energjia e zërit shkon drejtpërdrejt në kanalin e veshit.

Duke dëgjuar britmat e një sirene – Tingujt e sirenave mund të prodhojnë tinguj midis 110 dhe 129 decibel.

Trafiku i qytetit - Zhurma e madhe e trafikut mund të variojë nga 80 deri në 90 decibel, gjë që mund të shkaktojë dëmtim të dëgjimit.

Pjesëmarrja në një shfaqje fishekzjarrë - Pamja që sjellin fishekzjarrët mund të jetë spektakolare, por zhurma është e rrezikshme dhe mund të arrijë 140 deri në 160 decibel.

© SYRI.net

Lexo edhe:

Komentet

Shto koment

Denonco